To se zgodi, če si rok ne umivate na pravi način

Pravilno umivanje rok je prvi korak k higieni in zdravju, na žalost pa se večina tega ne zaveda in tako ogroža zdravje sebe in drugih.

10.7.2018 ob 3:47

mllo_roke_voda_pena_micna.jpg

Ne glede na to, kako vztrajni so bili starši pri vcepljanju higienskih navad, večina odraslih svojih rok ne umiva pravilno. Po podatkih študije ameriškega Združenja za agrikulturo, 97 odstotkov odraslih to počne povsem napačno.  Ne glede na to, kakšen izgovor nekomu, ki si jih le hitro zmoči, ter površno splakne, pride na misel, zadeva še zdaleč ni tako nedolžna, kot se zdi. 

Kje so največje napake

Saj veste: mudi se vam, zato zadeve nekoliko pospešite. Res je, uporabite veliko mila in vode primerne temperature, a če roke umivate manj, kot 20 sekund, so tudi potem, ko jih obrišete, na njih še vedno prisotne bakterije in druga umazanija.

In še nekaj: se spomnite, kdaj ste nazadnje zamenjali brisačo v kopalnici ali kuhinjsko krpo? V študiji univerze severna Karolina, v kateri je sodelovalo 383 gospodinjstev se je izkazalo, da so prav ta legla številnih zdravju nevarnih bakteriji. Samo zato, ker večina stare preredko nadomešča s svežimi.

Kot da to ne bi bilo dovolj, se bakterije in umazanija s površno umitih rok ter umazanih krp in brisač, širijo na druge površine v kuhinji: na stekleničke z začimbami, pulte, pribor, kljuke hladilnikov ... Kar pomeni, da so tudi tisti trije odstotki, ki si roke umivajo pravilno, izpostavljeni mikrobom.

Zakaj je umivanje rok pomembno

Razlaga je preprosta: bakteriji ni mogoče opaziti s prostimi očmi. Prisotne so povsod, vse niso zdravju nevarne, so pa med njimi tudi takšne, ki ga znatno ogrožajo. Denimo salmonela, E coli in stafilokoki. Ti lahko, kadar se pretirano namnožijo, povzročajo resne bolezni.

Sedaj pa pomislite, kaj se zgodi, če te bakterije pridejo v stik s hrano. Prav možnost prenosa bakteriji z rok na živila je en ključnih razlogov za temeljito umivanje rok. Vse leto, zlasti pa poleti, ko se zaradi visokih temperatur bakterije še hitreje množijo in okužbe s hrano še zdaleč niso neupravičena skrb.

Kako pravilno umivati roke

  • Pod pipo temeljito zmočite roke. Vseeno je, ali je voda mlačna ali mrzla. Pipo nato zaprite, vode v naslednjih nekaj korakih ne boste potrebovali.
  • Uporabite milo. Nanesite ga na dlani, jih z njimi natrite, ne pozabite na zadnje strani rok, področja med prsti in predele za nohti.
  • Roke milite vsaj 20 sekund. Nekako tako dolgo, kot pojete pesmico vse najboljše za te. Samo za pomoč, če v kopalnici nimate ure in si ne predstavljate, kako dolgo traja 20 sekund.
  • Roke splaknite pod čisto, tekočo vodo.
  • Osušite jih s čisto brisačo ali posušite na zraku.
  • Če ste zunaj in vode nimate na voljo, roke očistite z razkužilom, ki vsebuje vsaj 60 odstotkov alkohola. Rešitev sicer ni idealna, a z njo boste odstranili večino mikrobov in je zato boljša kot nič.
  • Ker alkohol kožo izsuši, po takšni negi na roke nanesite losjon.

Še nekaj o brisačah in kuhinjskih krpah

Te obvezno menjajte enkrat na dan, po potrebi večkrat. Zlasti to velja za kuhinjske krpe. Vlažne, umazane in tiste, ki so prišle v stik s surovim mesom, naj takoj romajo v pranje.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)