Grde navade, ki se jih moraš do tridesetega odvaditi

Določene stvari res niso več sprejemljive.

22.1.2018 ob 8:05

zrela_micna.jpg

Zdi se, da so dvajseta leta kot nekakšna podaljšana adolescenca, v kateri je dovoljeno marsikaj. Ko pa enkrat zakorakaš v trideseta, je čas za malo več resnosti in odgovornosti. Konec koncev je to obdobje, ko naj bi napredovala v službi in začela razmišljati o družini. Katerih slabih navad je skrajni čas, da se rešiš?

Preskakovanja umivanja zob pred spanjem

Doslednost pri negi zob je vedno na mestu. In potem, ko zakorakaš čez mejo 30 tudi to, da ne spiš doma ali da si popila malo preveč vina ne sme biti izgovor, da si zvečer ne umiješ zob. Torej: brez zobne ščetke nikamor.

Zanemarjanja nohtov na rokah in nogah

Zgodi se tudi najboljšim. Včasih za urejanje nohtov zmanjka časa. In tedaj se lak na njih začne luščiti. Napaka, ki je pogojno dovoljena v zgodnejši mladosti, nikakor pa ne tedaj, ko naj bi pokazala malo resnosti in odgovornosti.

Zato poskrbi, da maja, ko boš obula sandale, na nohtih na nogah ne bo lak, ki si ga nanesla septembra. Neguj nohte na rokah in nogah, jih redno urejaj ter krajšaj in si zapomni: lepi niso tisti, ki žarijo v živahnih barvah temveč oni, ki so na pogled zdravi ter čisti, pa čeprav na njih ni laka.

Praskanja po obrazu

Greh, ki ga ima domala vsak. Roke kar same zaidejo na obraz in tam poskrbijo za akne, mozolje, zamašene pore ali druge kožne poškodbe. A prav s tem tudi ti tvegaš trajnejše posledice, bakterijske okužbe in še več mozoljev. Da o tem, da je tvoj obraz videti kot bojno polje, ne govorimo. Nastopil je skrajni čas, da se tej navadi odpoveš. V prid zdravja in lepe polti.

Uporabe umazane tipkovnice in pametnega telefona

Domnevamo da to, da sta tipkovnica računalnika in prenosni telefon dva od najbolj umazanih predmetov, ki jih uporabljaš vsak dan, že veš. Čas pa je, da poskrbiš za njuno čistočo. Sicer se nesnaga z zaslona ali prstov prenese na obraz in tam povzroča zmedo, ki je očem vidna v obliki nečiste kože. Naložba v primerno čistilo je zato več kot smotrna.

Nerednega pranja posteljnine in brisač

Naj ti bo jasno nekaj: posteljnino bi morala prati enkrat na teden ali vsaj vsaka dva tedna. Brisače pa približno po treh dneh uporabe. Seveda lahko pogostost tega malo prilagodiš, a ne preveč. Bodi dosledna in pomisli, kdaj si nazadnje prala rjuhe ... 

Nepospravljanja postelje

Odrasli posteljo postiljajo. Tako pač je. To ti vzame dve minuti, a prostor bo ob pospravljeni postelji zadihal v povsem novi podobi.

Puščanja pokvarjene hrane v hladilniku

S tem, ko odlašaš s čiščenjem hladilnika, je ta vse bolj natrpan, iz njega se širi neprijeten vonj, tebi pa je, ko ga odpre nekdo drug, v zadrego. Poskrbi torej, da se v njem ne bo kopičila pokvarjena, velikokrat že celo plesniva hrana.

Ignoriranja polnih košev za smeti

Za to, da se tvoji koši šibijo pod težo odpadkov, ob njih pa so s smetmi napolnjene vrečke, ni opravičila. Redno odnašanje smeti ne govori le v prid urejenemu domu, temveč tudi zdravju in prijetnejšemu bivanju. Saj več, kakšen vonj se sicer širi iz njih.

Nepristojnega obnašanja za mizo

Govorjenje s polnimi usti, brisanje ust v roko, jemanje hrane preko mize. Vse to kaže na nezrelost in nepristojnost, ki po tridesetem nista več sprejemljivi.

Nerednega menjavanje spodnjih hlačk in nogavic

Nič ni neprijetnejšega kot nogavice, ki z vonjem opozarjajo, da so na nogah že več dni zaporedoma. Da o spodnjih hlačkah sploh ne govorimo. Merilo osnovne osebne higiene je redno, vsakodnevno menjavanje spodnjega perila. To bi morala osvojiti že v najstniških letih, v tridesetih pa so luknje v smrdečih nogavicah in tri dni stare spodnje hlačke nesprejemljive.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)