Sedem predmetov, ki jih morate takoj očistiti

Najbrž jih res že dolgo niste.

16.9.2018 ob 6:56

cisto_micna.jpg

Ne glede na to, kako pogosto se lotite čiščenja doma, obstajajo predmeti in kotički, ki jim najbrž ne namenjate dovolj pozornosti. Kajti ne glede na to, kako dosledni in marljivi ste, največkrat se zgodi, da ostanejo spregledani. Poglejte sedem takšnih, ki bi se jih po pisanju Huffington posta morali lotiti še danes.

Pomivalnega stroja

Čeprav ste prepričani, da zaradi detergentov in visokih temperatur obloge umazanije ter bakteriji v njem nimajo prav nobene možnosti, se žal motite. Najnovejše raziskave namreč dokazujejo, da se v notranjosti te naprave tvori idealno okolje za pretirano kopičenje škodljivih mikroorganizmov.

Strokovnjaki iz univerz Copenhagen, Ljubljana in Ghent iz Belgije, so na površini gumijastega tesnila na vratih našli različne vrste bakteriji. Na količino teh najbolj vplivata starost naprave ter trdota vode v okolju, kjer deluje.

V intervjuju za NBC Today je Philip Tierno, profesor na oddelku za patologijo univerze New York povedal, da ga rezultati niso presenetili in da večina teh bakterij sicer zdravju ni nevarnih, vendar med drugim povzročajo neprijeten vonj v napravi.

Namig za čiščenje: gumo pomivalnega stroja vsaj enkrat na mesec očistite z mešanico jedilne sode in vode, stroj pa prav tako v namen čiščenja vsaj enkrat na mesec vključite praznega, pred tem po njegovi notranjosti nasujte jedilno sodo, na zgornjo rešetko pa postavite z alkoholnim kisom napolnjen lonček.

Otroških igračk za kopanje

Pred nedavnim so ameriški in švicarski raziskovalci objavili rezultate raziskave, v kateri so dokazali, da se v notranjosti igračk, ki malčkom družbo delajo med kopanjem v kadi, nahaja ogromno glivic in bakterij. Kot so zapisali, plastika in guma ob stiku z vodo ustvarita idealne pogoje za množenje škodljivih mikrobov.

Nasvet za čiščenje: v resnici je te igračke težko očistiti, zato bi jih bilo najprimerneje redno nadomeščati z novimi. Če je vaš malček nanje močno navezan, pa vendar obstaja rešitev: njihovo zunanjost očistite s protibakterijskim milom, notranjost pa z mešanico kisa in jedilne sode ter poskrbite, da se bodo med posamičnimi kopanji povsem posušile.

Držal ali lončkov za zobne ščetke

Čeprav sledite priporočilom stomatologov in ščetke redno, torej vsake tri mesece menjate, na njihova držala največkrat pozabljate. Pa ne bi smeli, kajti, kot se je izkazalo v leta 2011 izvedeni študiji organizacije NSF International, so na njih pogosto prisotne škodljive bakterije, med njimi tudi E-coli.

Kako jih očistiti? Ne glede na to, kakšno čistilo uporabljate, z majhno ščetko med čiščenjem kopalnice zdrgnite vso njihovo površino in jih dodobra posušite. Enako velja za lončke. Ne pozabite na njihovo notranjost.

Stikal za luči

Potem, ko so strokovnjaki z univerz Houston, Purdue in Južna Karolina proučevali vzorce z več hotelskih sob, so leta 2012 postregli z rezultati: straniščna školjka in umivalnik sta bila najznatneje prekrita z bakterijami, a teh je bilo prav tako veliko na stikalih za luči in na daljinskih upravljalcih.

"Čeprav se v vašem domu teh dotika manj ljudi, so trde površine, ki pogosto prihajajo v stik z rokami, idealne za razvoj mikrobov," je tedaj v intervjuju za Time Magazine povedala Kelly Reynolds, gostujoča profesorica za okolijsko zdravje na univerzi Arizona. Zato bi bilo stikala pametno pogosteje očistiti.

Nasvet za čiščenje: dovolj bo vlažna krpa iz mikrovlaken, namesto vode pa lahko za boljše učinke uporabite alkoholni kis.

stkalo_za_luc.jpg

Pametnega telefona

Napravica, ki jo pogosto prislanjate k obrazu, prav tako potrebuje redno čiščenje. V lansko leto objavljeni raziskavi, so znanstveniki iz Estonije pregledovali pametne telefone študentov in na njihovi površini našli ogromno potencialno nevarnih bakteriji.

Leta 2012 so raziskovalci z univerze Arizona povedali, da je na površini pametnih telefonov teh desetkrat več, kot na deskah stranišč.

Nasvet za čiščenje: čistite ga nežno, a redno. Kot priporočajo strokovnjaki, bi zaslon telefona morali razkužiti vsaj enkrat na dan, vsake toliko pa ga vzemite iz ovitka in očistite celega. Priporočljiva je uporaba krpe iz mikrovlaken in posebnega čistila.

Vaše denarnice

Čeprav prisegate na plačilne kartice, se v vaši denarnici vendarle znajde tudi gotovina. In bankovci ter kovanci so zelo umazani.

V študiju univerze južni Connecticut se je izkazalo, da so na njih bakterije, glive ter drugi mikrobi, ki se z denarja prenesejo na denarnico. Druga raziskava, ki jo je izvedel medicinski center Wright Patterson iz Ohia je zgotovila, da se na od 59 od 68 odstotkih bankovcev nahajajo bakterije, ki lahko pri ljudeh z oslabljeno odpornostjo povzročajo resne okužbe.

Kako jo očistiti: najprej se prepričajte o materialu, iz katerega je izdelana, nato pa izberite način. Tekstilne denarnice lahko operete celo v pralnem ali pomivalnem stroju, za usnjena so na voljo posebna čistila.

Telovadnih pripomočkov

"Podloga za jogo je kaj lahko kriva za številne težave s kožo," je za Elle leta 2016 povedal profesor na medicinski šoli univerze Rutgers, Robert Lahita. Če uporabljate svojo in si je ne izposojate v telovadnici, ste na dobri poti. Vseeno pa jo je treba redno čistiti. Dezinfekcija po uri znojenja nikakor ni slaba ideja, enako velja tudi za drugo telovadno opremo.

Namig za čiščenje: pripravite mešanico vode in alkoholnega kisa v razmerju ena proti pet. Lahko dodate nekaj kapljic eteričnega olja čajevca, ki deluje protibakterijsko. Mešanico nalijte v plastenko z razpršilom, poškropite podlogo, jo obrišite s krpo in pustite, da se povsem posuši.

Preberite še: 10 top namigov, če vas čiščenje spravlja v slabo voljo ali pa 6 trikov hitro za likanje brez likalnika


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)