Tako te telo opozarja, da ješ premalo

Ne le, kadar jih je preveč, tvoje zdravje trpi tudi, kadar je kalorij premalo.

28.12.2017 ob 6:10

premalo_micna.jpg

Kalorije. Nedvomno ena najpogostejših tem pogovorov v sodobnem času. Praviloma se vse vrti okoli tega, koliko jih je dovolj in kako njihovo količino čim bolj oklestiti. Saj veš, da je prav višek kalorij tisti, ki je kriv za kopičenje kilogramov.

Pa vendar tudi s tem, ko jih morda zaužiješ premalo, ogrožaš svoje zdravje. Kako pa ti telo sporoča, da si do njega prestroga in da potrebuje več goriva za opravljanje vsakodnevnih nalog?

Tvoje razpoloženje niha

"Prvi znak, da je kaloričen vnos prenizek, je občutek lakote, ki ga pogosto spremljajo slaba volja, razdražljivost in malodušje," je povedala Caroline Apovian, direktorica Centra za nadzorovanje teže iz Bostona. "Posamezniki razlogov za nihanje razpoloženja praviloma ne iščejo v preskromnih obrokih, čeprav ti vodijo tudi v tesnobnost, s katero možgani sporočajo, da telo ne prejema dovolj energije za normalno delovanje," meni strokovnjakinja.

Šibka si

Kalorična vrednost je drug izraz za količino energije, ki jo s hrano dovajaš telesu. "Kadar te ni dovolj, telesni organi ne morejo optimalno opravljati svojih nalog, posledično se pojavi občutek fizične in mentalne izčrpanosti," je povedal Nesochi Okeke-Igbokwe, zdravnik in strokovnjak za dobro počutje.

Konstantno prisotna telesna nemoč in stalna utrujenost sta očitna pokazatelja, da potrebuješ več energije in morala bi ju morala upoštevati.

Vedno te boli glava

Glavoboli in celo migrene so še en način, s katerimi telo opozarja na to, da premalo ješ. Postenje, izpuščanje obrokov in drastične diete so pogosto vzroki za stalno prisotne glavobole, so povedali strokovnjaki, zbrani v ameriškem druženju The migraine Trust, (Društvo za migreno), ki nudijo podporo in pomoč vsem, ki se pogosto soočajo s temi težavami.

Zaprta si

"Če ne ješ dovolj, telesu ne zagotavljaš dovolj hrane, to pa zato sprošča manj inzulina," pojasnjuje Apovianova in dodaja: "Zaradi prenizke ravni inzulina pride do primanjkljaja tekočine. In kadar tekočine v organizmu ni dovolj, se odpadne snovi, ki naj bi se izločale skozi prebavila, strdijo do te mere, da pride do zaprtja."

Znatneje izgubljaš lase

Tudi to, da je tvoja pričeska vse skromenjša lahko nakazuje, da je na tvojem jedilniku prenizko število kalorij. 

"Telo je izjemno izpopolnjen sistem, ki vedno vse sile uperi v preživetje, pri čemer najprej poskrbi za organe, ki so za to ključni. Beljakovine in druge hranljive snovi, ki bi jih ob primerni količini hrane dobili tudi lasje, zato gredo v srce, jetra, možgane in ledvice, lasje so zato na videz ter otip nezdravi, se znatneje lomijo in v večjih količinah izpadajo," ponazarja Apovianova.

Vedno te zebe

Konstantno pomanjkanje energije vpliva na presnovo in na temperaturo telesa. Presnova se upočasni, s tem nastaja manj toplote, tebe pa vselej zebe. Poleg tega strogo odmerjanje kalorične vrednosti neredko vodi v pomanjkanje hranljivih snovi v organizmu, med drugim vitamina B12. Kot so dokazale nekatere študije, prav pomanjkanje tega vitamina doprinese k temu, da te pogosteje zebe. Tu je še železo, ki omogoča prenos kisika po telesu in  pripomore k ohranjanju primerne temperature, kar pomeni: manj železa, večja potreba po toplejših oblačilih.

Hitro zboliš

Slabša odpornost je še ena od posledic preskopega kaloričnega vnosa. Kajti tedaj, ko vnašaš premalo hranljivih snovi, zaužiješ tudi premalo vitaminov in mineralov, ki so ključni za dobro delovanje imunskega sistema. Posledica: pogosto te v posteljo položijo takšne in drugačne okužbe.

Kilogrami se na določeni točki ustavijo

Res je, manj kalorij, kot boš zaužila, manj kilogramov boš imela. A vendar se ti topijo le do določene točke, saj organizem ob konstantnem pomanjkanju energije preklopi na varčevalni način, metabolizem se povsem upočasni, telo se na določeno količino kalorij prilagodi, s tem teža ostaja enaka.

Veliko vlogo pri tem igra tudi ščitnica. Kot je za Insider povedala prehranska strokovnjakinja Lisa DeFazio, se ta žleza na preskop kaloričen vnos odzove s skromnejšim izločanjem hormonov, ki vplivajo na presnovo. Ta zato deluje počasneje kot bi, če bi zaužila primerno količino živil.

Da bi se vsem tem nevšečnostim izognila, Apovianova svetuje razporeditev obrokov preko celega dneva, nikoli jih ne izpuščaj in bodi v prid dobre presnove pozorna na to, da med njimi ne bo minilo preveč časa. Hkrati poskrbi, da bodo v prehrani zastopane vse skupine živil in nujno potrebni nutrijenti. Kajti, ne glede na vse, pomembnejše od vitke postave je tvoje splošno zdravje. 

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)