Sadje in zelenjava: kaj je pametno kupiti BIO in kaj ne?

Nekatero sadje in zelenjava je tako obremenjeno s pesticidi, da je več kot smotrno izbrati tisto iz ekološke pridelave oz. z oznako BIO ali organsko.

15.7.2018 ob 4:20

organsko_jagode_micna.jpg

Zagotovo ste se med tem, ko ste se sprehajali po tržnici ali ste stali v trgovini pred polico s sadjem in zelenjavo že velikokrat vprašali: kupiti tisto, kar se ponaša z napisom bio ali organsko, ali ono, kar je zraslo s pomočjo pesticidov ter umetnih gnojil.

Roko na srce, pridelki iz prve skupine so dražji, pa je višji izdatek zanje upravičen? Včasih je, včasih ni. Katero sadje in zelenjavo bi vendarle morali izbirati organsko in pri katerih za to ni potrebe? Priporočila Okolijske delavne skupine (Environmental Working Group, EWG) povzema portal Pure Wow.

Organsko: Jagode

Nič ni slajšega, kot so dišeče, sočne, rdeče jagode. A pri njih se prihranek ne obrestuje. Vedno kupujte organske, kajti strokovnjaki iz omenjene skupine so v tistih, neorganske pridelave, našli 22 različnih pesticidov.

Neorgansko: Avokado

Res je avokado težko olupiti, a prav debel in trd olupek preprečuje, da bi snovi, ki zagotavljajo večji in bolj zdrav pridelek, pronicale v tisto, kar je pri avokadu dejansko užitno.

Organsko: Špinača

Njeni nežni in mehki listki zlahka vpijajo tako vlago, kot tudi pesticide, s katerimi si gojitelji zagotavljajo boljši pridelek. Organsko pridelana špinača je zato boljša izbira.

Neorgansko: Melone

Dobra novica: debel, neužiten olupek melon, lubenic in podobnih sočnih sadežev preprečuje, da bi pesticidi pronicali v slastno sredino. Zato lahko brez skrbi izberete cenejše, torej tiste, neorganske vzgoje.

organsko_melone_micna.jpg

Neorgansko: Šparglji

Njihova sezona je za letos že končana. Za naslednjo pomlad pa velja: povsem varni so za uživanje tudi tisti, ki niso organske vzgoje. Strokovnjaki iz omenjene skupine v njih niso našli kritičnih odmerkov kemičnih snovi.

Organsko: Paradižniki

Poletja si brez njih ni mogoče predstavljati, na žalost pa se v rdečem mesu skriva do 69 pesticidov. Če vam paradižniki ne rastejo na vrtu, posezite po tistih, z oznako organsko. In tudi te pred uživanjem res temeljito operite.

Neorgansko: Ananas

Ananas se v bistvu skriva v oklepu. In ta oklep preprečuje, da bi pesticidi zašli v sočno meso. Neorgansko torej. Piña-colada bo prav tako okusna.

Organsko: Breskve in nektarine

Sveže breskve in nektarine so super stvar. A preden zagrizete v okusno meso se prepričajte, da je sadež organske vzgoje. Sicer boste po nepotrebnem izpostavljeni pesticidom, s katerimi si sadjarji pomagajo do večjega pridelka in lepših plodov.

organsko_breskve_micna.jpg

Neorgansko: Čebula

Dobra novica: čebula ima olupek. In ta olupek ni užiten, prav zaradi njega pa kemikalije in ne pridejo v stik z notranjostjo, ki jo uporabljate za pripravo solat, omak ali prilog.

Neorgansko: Brokoli

V več kot 70. odstotkih vzorcev brokolija strokovnjaki niso kritičnih količin našli pesticidov. Ne glede na to, ali so se ponašali z napisom organsko ali ne.

Neorgansko: Jajčevci

Radi imate pečene, ocvrte, popečene, kuhane. In radi imate tudi dejstvo, da imajo debel olupek. Zaradi njega vam pri nakupu malancanov ni treba odšteti več denarja za organske.

Organsko: Grozdje

Okusna malica, prigrizek ali kar tako, a prav grozdje običajne pridelave je med s pesticidi najbolj obremenjenimi sadeži. Zato, če je le mogoče, kupujte tistega, organske vzgoje.

organsko_grozdje_micna.jpg

Neorgansko: Kivi

Ker je, dokler se ne zmehča praktično neužiten, zaščita pred škodljivci ni potrebna in se pesticidi pri vzgoji kivija le redko uporabljajo. Poleg tega nihče ne bi jedel njegovega olupka.  

Organsko: Krompir

Žalostno toda resnično, strokovnjaki iz EWG so v krompirju našli več pesticidov, kot v katerikoli drugi poljščini.

Organsko: Paprika

Pa naj bo sladka ali pekoča, v papriki je veliko pesticidov, ki jih z uživanjem celih plodov vnašate v telo. Organska je zato pametna izbita.

organsko_paprike_micna.jpg

Neorgansko: Mango in papaja

Dobro sta opremljena z debelo kožo, kar pomeni, da v meso manga in papaje ne zaide veliko kemikaliji, ki jih uporabljajo pri pridelovanju.

Organsko: Jabolka

Jabolko na dan, odžene zdravnika stran. A pri konvencionalni vzgoji teh se uporablja veliko pesticidov in drugih snovi, ki podaljšujejo njihovo svežino. Organska so zato nedvomno zdravju prijaznejša izbira.

Organsko: Zelena

V več kot 95. odstotkih vzorcev so strokovnjaki iz EWG našli do 13 kemikaliji. Zato je organska zelena nedvomno boljša izbira od tiste, iz običajne pridelave.

Organsko: Hruške

Večina testiranih hrušk je vsebovala pesticide. Res je, da količine niso presegale zdravju nevarnih mej, vendar je bolje preprečiti kot zdraviti in izbrati sadeže organske vzgoje.

organsko_hruske_micna.jpg

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)