Zdravju v prid: zakaj uporabljati organsko kozmetiko

Strokovnjaki so ugotovili, da povprečna ženska z vsakodnevno nego telesa v telo letno vnese več kot dva kilograma škodljivih kemikalij.

2.9.2015 ob 8:15

shutterstock_177779627.jpg

Izdelki konvencionalne kozmetike obljubljajo veliko: napeto, čvrsto, prožno kožo brez gubic že po nekaj tednih uporabe. Obljubljajo večno mladost in odpravo vsakršnih nepravilnosti na koži v stilu – adijo mozolji, adijo podočnjaki, adijo suha in zategujoča koža.

Koža je človeški največji in obenem najtežji organ, kot ogledalo našega zdravja pa je pogosto izpostavljena uporabi različnih kozmetičnih izdelkov. V kozmetični industriji se uporablja več kot 25.000 uradno registriranih kemikalij, ki pa niso testirane na dolgoročne toksične učinke. Številne kemikalije penetrirajo v telo, nekatere od njih povzročajo hormonsko neravnovesje.

Berite deklaracije in se izogibajte tisti kozmetiki, ki ima spodaj naštete aditive. Kar je seznam škodljivih aditivov zelo dolg vam predstavljamo le par najpogostejših:

Aluminij
Draži kožo. Obstajajo posredni dokazi, ki aluminij povezujejo z Alzheimerjevo boleznijo. To sestavino najdemo skoraj v vseh antiperspirantih. Deluje tako, da blokira pore in s tem prepreči potu, da se ne izloči čez kožo.

Benzoati

Benzojska kislina, natrijev benzoat ali parahidroksi benzoat. Uporablja se kot konzervans v kozmetični industriji. Povzroča draženje prebavil, omrtvičenje v ustih in poslabša stanje astme.

shutterstock_77202229.jpg

V Ljubljani za Bežigradom (Peričeva 17) se je odprla nova moderna trgovina z naravno kozmetiko Seneka Organica. Prijetna trgovina je raj za vsako žensko. Več na TEJ povezavi.

Dibutil ftalat / DBP
Ta sestavina je bila prisotna v obtoku vseh oseb, testiranih jeseni 2000 na Centru za bolezni, ZDA. Najvišja stopnja je bila najdena pri ženskah v reproduktivni dobi. Povzroča okvare ob rojstvu pri živalih in poškoduje moški reproduktivni sistem. V kozmetiki se uporablja kot pomoč za absorbcijo ostalih sestavin.

Sintetične dišave
Lahko vsebujejo preko 200 sestavin, ki jih ni na deklaraciji. Poleg barvil so pogost razlog za draženje kože in pojav alergij. Lahko povzročijo tudi vrtoglavico, draženje kože in hiperpigmentacijo.

Keratolične kemikalije
Znano tudi kot hidroksil kisline, retinoična kislina. Uporablja se v izdelkih za piling kože. Odstrani roženo plast povrhnjice, kar povzroča večjo občutljivost kože na sonce.  Pospešuje proizvodnjo odmrlih kožnih celic, koža se zaradi tega odebeli, da bi obnovila povrhnjico in tako zaščitila občutljive kožne celice pred škodljivimi učinki.

Parabeni
Snovi iz nafte. Povzroča draženje kože in je lahko ksenoestrogen. Je tudi razlog za upadanje števila spermijev pri moških in razlog za naraščanje pacientk z rakom na dojkah. Prisotni so v 99 % kozmetičnih izdelkov, tudi v tako imenovanih "naravnih izdelkih".

shutterstock_258688856.jpg

Propilen glikol
Ko je pridobljen iz nafte zviša vsebino kisline v vodi, kar vodi v presnovne težave (da bi do tega prišlo bi bilo treba uporabiti ogromne količine tega izdelka).

Toluen
Najdemo ga v mnogih izdelkih za nohte in odstranjevalcih laka. Pridobi se ga v procesu pridobivanja bencina in ostalih goriv, iz surove nafte ali premoga. Ko se izdelek, ki vsebuje to snov odpre, toluen izhlapi v zrak. Lahko poškoduje živčni sistem, povzroči utrujenost, zmedo, šibkost, slabost ali izgubo apetita. Ko se umaknemo izpostavljenosti, simptomi izginejo.

Umetna barvila
Pridobljena predvsem iz premogove smole. Določena barvila so rizična za astmatike, bolnike z ekcemom in ljudi, ki so občutljivi na aspirin.Pri otrocih povzroča hiperaktivnost, glavobole, zamegljen vid, srbeče, solzne oči in nos.

Določena eterična olja
Rožmarin je nevaren za epileptike. Žajbelj pa ni priporočljiv za nosečnice.

DEA, MEA, TEA
Izdelki, ki vsebujejo te sestavine, povzročajo alergijske reakcije, draženje oči ter izsušujejo lase in kožo.

Formaldehid
Konzervans.Povzroča kožne reakcije. Imidazolidinil urea je drugi najbolj pogost konzervans, ki povzroča kožni dermatitis. Primer: DMDM hidantoin, Quaternium 15, Diazolidinilurea, 2-bromo-2-nitropropan-1, 3-diol

Genetsko spremenjeni organizmi
Soja, Koruza. Posledice še niso definirane.

shutterstock_138639518.jpg

Isopropil alkohol
Izsuši, pridobljeno iz nafte.

Metilisothiazolinon
Povzroča alergične reakcije in draženje.

Parafin
Pridobljen in nafte. Lahko je v obliki voska, mineralnega olja ali vazelina. Škoduje koži, ker blokira pore.

Natrijev laureth sulfat (SLES), natrijev lauril sulfat (SLS)
Tvori rakotvone dušikove spojine, ko je v stiku z določenimi sestavinami. Draži oči, kožo in pljuča. Škodljiv je, če ga zaužijemo in lahko povzroči škodo na očeh.

Avtorica: P. F.

Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)