Razlogi, da spodaj srbi, a niso glivice

Ni vedno kriva glivična okužba.

6.7.2017 ob 5:10

hlacke_ThinkstockPhotos-147046785.jpg

Srbeča nožnica je neredko vir zadrege, prav tako je včasih težavo težko reševati. Prvi korak k premagovanju te je poznavanje razlogov zanjo. Ti se včasih res skrivajo v glivičnih okužbah, ne gre pa vzrokov vedno iskati v teh, čeprav simptomi spominjajo nanje.

Več zanimivih dejstev najdete na Facebooku.  

"Ženskam praviloma odsvetujem samozdravljenje. Zlasti pri glivičnih okužbah lahko pomaga le primerna zdravniška pomoč, zato se ob kakršnihkoli težavah na področju intime posvetujte z ginekologom," je za Woman's Health povedala ginekologinja Mae K. Borchardt in nanizala pet vzrokov za srbečo nožnico, ki niso povezani s prekomerno namnoženimi glivicami.

PREBERITE še // Bizaren trend - osja gnezda v nožnici

Srbenje zaradi življenskega sloga

Kadar se srbenje pojavi na zunanjem delu vagine, gre lahko za dermatitis ali kožno vnetje, kar se neredko odraža v drobnih ranicah, osipu ali mehurčkih. Razlogi za to so najpogosteje uporaba topih britvic, nošenje preozkih oblačil in vlažno spodnje perilo.

Kaj storiti? Redno menjajte britvice, najmanj po vsaki peti uporabi. Spodnje perilo naj bo iz zračnih, naravnih materialov, oblačila ne preozka, po kopanju si oblecite suhe kopalke, po vadbi pa preznojeno perilo zamenjajte s svežim. Srbečo kožo, dokler se ne pomiri, lahko negujete z vazelinom ali kokosovim oljem.

Srbenje zaradi spolnega odnosa

Če s partnerjem uporabljata lubrikant, ki ne odgovarja vaši koži, je ta kaj lahko vzrok za neprijetnost. "Mnogi lubrikanti vsebujejo alkohol, ki na občutljivi notranjosti vagine povzroča draženje. Nekatere ženske so alergične na lateks v kondomih, kar se prav tako odraža s srbenjem," pravi Bochardtova in dodaja, da je možna tudi alergija na spermo. Ta je sicer redka, a ne nemogoča.

Kaj storiti? Če ne uporabljata kondomov, je dober lubrikant kokosovo olje. Ne pozabite, da olja lahko poškodujejo površino kondomov, zato v kombinaciji z njimi uporabljajte lubrikante na vodni osnovi. Če sumite, da ste alergični na lateks, kupujte kondome, ki ga ne vsebujejo. V kolikor menite, da se težava skriva v alergiji na spermo, pozabite na odnose brez kondoma in poiščite pomoč zdravnika.

srbi.jpg

PREBERITE še // Sedem učinkovitih načinov za zaščito pred vaginalnimi vnetji

Srbenje zaradi padca količine estrogena

"Ta je večinoma povezan z začetkom menopavze. Zaradi padca količine tega hormona se spremeni kislost vagine, njene stene postanejo tanjše in suhe. Posledično je spolni odnos boleč, pojavita se tudi srbenje in draženje," pojasnjuje ginekologinja.

Kaj storiti? Najbolje se je posvetovati z zdravnikom in razmisliti o hormonskem zdravljenju, ali težavo odpraviti s preparati, ki uravnavajo pH vrednost nožnice.

Srbenje zaradi higienskih preparatov

Zaradi umivanja nožnice z mili se lahko spremeni ravnovesje hormonov ter bakterij v njej, to pa vodi v srbenje.

Kaj storiti? "Vagina se čisti sama in mila v njeni notranjosti niso potrebna. Zadostuje spiranje z vodo. Zunanjost vagine čistite s čim bolj naravnimi proizvodi brez dodanih dišav. Vsaka nožnica ima določen vonj, v kolikor je ta intenziven in neobičajen, ga ne skušajte odpraviti z mili in drugimi preparati, temveč obiščite ginekologa," priporoča Bochardtova.

Srbenje, ki je posledica bakterijske vaginoze

Zaradi različnih vzrokov lahko na vaginalnem področju pride do neravnovesja bakterij. Kadar se pretirano namnoži bakterija Gardnerelle vaginalis, se pojavi bakterijska vaginoza, ki praviloma ne povzroča srbenja, to pa se pojavi v kombinaciji z glivično okužbo. Simptome spremljata neprijeten vonj, ki spominja na vonj rib in sivkast izcedek. Vaginitis lahko prizadene tudi spolno neaktivne ženske in dekleta.

Kaj storiti? Za zdravljenje so obvezni antibiotiki, v pomoč so tudi probiotiki, v vsakem primeru obiščite ginekologa, ki bo težavo prepoznal in jo primerno zdravil.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)