Kako očistiti podlogo za jogo

Upoštevajte navodila proizvajalca ter sledite nekaterim splošnim napotkom.

15.3.2016 ob 9:00

shutterstock_311457659.jpg

Medtem, ko nekateri podloge za jogo ne čistijo praktično nikoli, so tudi takšni, ki to storijo po vsaki vadbi. Morda ne sodite ne v prvo in ne v drugo skupino. Ste torej nekje vmes in ko začutite, da ima pripomoček, ki vas spremlja med vadbo nenavaden vonj, veste, da je čas za njegovo čiščenje. 


Spremljajte nas tudi na Facebooku.

Kako se lotiti dela?

Odgovor sicer ni preprost. Kako se boste dela lotili, je v največji meri odvisno od tega, iz kakšnega materiala je podloga izdelana in kako močno je umazana. A vendar obstaja nekaj univerzalnih postopkov, ki vam bodo prišli prav v vsakem primeru.

 Vlažna krpa. Vsaj enkrat na teden podlogo obrišite z vlažno krpo. Ne uporabljajte mila. To se bo lahko vpilo v vlakna in podloga bo zato nekaj časa drseča ter spolzka. Če se boste vendarle odločili za milo, ga resnično dobro splaknite in podlogo nato posušite na ravni površini.

Pralni stroj ali kad. Najprej preverite navodila proizvajalca. Nekateri dovoljujejo pranje izdelkov v pralnem stroju. Pri tem uporabite program za nežno pranje ter ne dodajajte mehčalca. Boljša ideja bo pranje v kadi: podlogo dobro namočite, zdrgnite z gobico in detergentom za ročno pranje perila in nato temeljito splaknite. Pred naslednjo uporabo naj se povsem posuši. Vendar ne v sušilnem stroju in tudi ne na močnem soncu.

S čisto vašo čistilno mešanico. Izdelajte domačo mešanico vode in alkoholnega kisa v razmerju 5:1. Lahko dodate nekaj kapljic eteričnega olja čajevca, ki deluje protibakterijsko. Mešanico nalijte v plastenko z razpršilom, poškropite podlogo, jo obrišite s krpo in pustite, da se povsem posuši.

Da bo dolgo čista

  • Če si boste pred izvajanjem joge vedno temeljito umili noge in roke, bo podloga dlje ostala čista.
  • Med izvajanjem joge na podlogo položite brisačo in jo tako zavarujte pred znojem.

Še za konec. Na vaši podlogi za jogo se kopiči veliko bakteriji, glivic in druge umazanije. Zato čistoči tega telovadnega pripomočka namenite dovolj pozornosti ter s tem poskrbite tudi za svoje zdravje, ne le za lepo telo.

Avtorica: M. F.

Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)