Miti o jogi, ki jim ne verjemite

V resnici je primerna za vsakogar in ne pustite se prepričati drugače.

24.2.2016 ob 10:45

shutterstock_242260063.jpg

Je joga primerna za vsakogar? Tudi za tiste, ki iz takšnega ali drugačnega razloga ne morejo sedeti prekrižanih nog? Je pri izvajanju joge potrebna posebna hrana nenavadnih imen? Je jogo sploh mogoče umeščati med vadbo? Nedvomno se večini ob misli na to tehniko vadbe porajajo sledeča in še mnoga druga vprašanja. Z jogo je namreč povezanih kar nekaj mitov, ki ne držijo. 


Spremljajte nas tudi na Facebooku.

Z jogo se lahko ukvarjajo le izjemno gibčni ljudje. Najbrž največja z jogo povezana zmota, ki mnoge odvrača od tega, da bi se z njo bolje spoznali ter nanjo, če se s prsti na rokah ne morejo dotakniti tistih na nogah, kar pozabijo. Škoda, kajti tako kot za vse ostalo velja, da vaja dela mojstra in gibčnost telesa z izvajanjem sprva preprostih, nato pa vedno bolj zapletenih položajev, raste. Torej: ovir za jogo ni, vpišite pa se na začetni tečaj in poiščite učitelja, ki bo izhajal iz vaših gibalnih sposobnosti. 

Joga je le za vitke. Še ena neresnica, o kateri je Mična že pisala. Za jogo ni potrebna vitkost, primerna in koristna je za vse, ne glede na obseg in težo telesa. Zgovoren dokaz za to je nedvomno ameriška jogistka Jessamyn Stanley, ki s svojo postavo in spretnostmi ta mit razbija tako v praksi kot v teoriji.

Joga v resnici sploh ni telovadba. Resnica: nekatere tehnike so resnično namenjene zgolj pomirjanju in sproščanju ter so osredotočene na um. A joga vključuje tudi položaje, ki nudijo dokajšen fizični izziv in se med njihovim izvajanjem še kako krepijo mišice ter s tem moč telesa. 

Joga je versko pogojena. Čeprav so njeni začetki resnično v Budizmu in Hinduizmu, sodobno izvajanje joge nima nikakršne povezave z religioznimi obredi pač pa zgolj  s tehnikami, ki so namenjeni pridobivanju tako psihične kot fizične moči.

Joga ni za moške. Ravno nasprotno. Pred več tisočletji je bila joga v resnici zasnovana za moške. Skozi tisočletja in z njeno modernizacijo se je z njo res začelo ukvarjati vse več žensk, ki so nasprotni spol iz studiev praktično izrinile. V novi dobi pa vse več moških, med njimi tudi profesionalnih športnikov, znova odkriva njene dobrobiti za dušo in telo ter jo vključuje v svoje redne treninge.

Avtorica: M. F.

Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)