Kaj je značilno za menstruacijo v dvajsetih, tridesetih in štiridesetih

V vsakem obdobju življenja so zadeve v tistem obdobju meseca malo drugačne.

26.7.2017 ob 4:50

trebuh_ThinkstockPhotos-119013441.jpg

Mesečno perilo je del življenja vsake pripadnice nežnejšega spola in nedvomno je ni takšne, ki ne bi vsaj enkrat pomislila nekaj podobnega kot: "Zakaj nisem moški?" Res je, ta del meseca ni vedno prijeten, hkrati v vsakem obdobju življenja prinaša nekaj novega. Poglejte, kaj je za menstruacijo značilno v dvajsetih, tridesetih in štiridesetih letih.

Več koristnih dejstev najdete na Facebooku.

PREBERITE še // 15 najboljših rešitev ob močnih menstruacijah

Dvajseta

Vse tiste, ki so jih v najstniških letih pestile neredne menstruacije, si končno lahko oddahnejo. V dvajsetih se zadeve praviloma umirijo in postavijo na svoje mesto.

"Pri najstnicah so izostanki ovulacije in s tem menstruacije nekaj povsem običajnega. Prav tako je cikel enkrat krajši, drugič daljši, simptomi predmenstrualnega sindroma in krči so izrazitejši, na vse skupaj se izdatneje odzivajo tudi dojke, ki so v tistih dneh boleče in občutljive," za Health pojasnjuje ginekologinja Lauren Streicher.

Pozitivne spremembe v dvajsetih niso zgolj posledica naravnega uravnovešanja hormonov, temveč tudi jemanja kontracepcijskih tabletk, saj se prav v teh letih mnoge odločijo zanje. Uporaba te zaščite vodi v redne menstruacije, zmernejše krvavenje, manj izrazit predmenstrualni sindrom in blažje menstrualne krče.

menstr.jpg

Trideseta

V tridesetih je cikel najstabilnejši, zato morebitnih izostankov menstruacije ali izrazitejših neobičajnih bolečin ne bi smeli nikoli ignorirati. Diagnozi miomi maternice in endometrioza (stanje, pri katerem raste tkivo, ki tvori notranjo plast maternice tudi izven maternične votline) sta najpogostejši prav v tej življenjski dobi.

Drugi pomemben dejavnik, ki v tej dobi vpliva na menstruacije, so porodi. Dandanes se veliko žensk za otroka odloča v tridesetih letih. Menstruacija se ne povrne takoj po porodu, temveč lahko nastopi več mesecev po njem. Zlasti, če ženska doji, kar pa ne pomeni, da ne more zanositi.

"Po rojstvu mnoge ženske opažajo, da so pred menstrualni krči blažji in menstruacije manj boleče. Najbrž zaradi rahle razširitve materničnega vratu, ki je posledica poroda," pojasnjuje Streicherjeva.

PREBERITE še // Uporabnice iskreno o menstrualni skodelici

Štirideseta

V tem obdobju se večina žensk sooča z začetkom premenopavze. Gre za fazo, v kateri se telo pripravlja na popoln izostanek menstruacije in včasih traja tudi do deset let. Hormonske spremembe lahko povzročajo neredne cikle, blage krvavitve med menstruacijami, močnejše krče in izrazitejši predmenstrualni sindrom.

"Pomembno se je zavedati, da premenopavza ne pomeni, da ženska ne more zanositi. To je mogoče vse dokler ne nastopi menopavza, oziroma menstruacija ne izostane vsaj leto dni," opozarja ginekologinja in dodaja, da na zaščito pred nosečnostjo tudi v tem obdobju življenja ne gre pozabiti.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)