Ali tek res škoduje kolenom?

To o tem pravi znanost.

24.9.2016 ob 5:30

kolena_shutterstock_255001651.jpg

Vadba včasih zbuja tudi dvome. Seveda se ji želite predajati, a vendarle nočete ob tem ogroziti zdravja sklepov. Ko gre za tek, zlasti ne kolen. Kajti prebrali ste že veliko opozoril, da prav ta med njim najbolj trpijo. Bi zato morali teči manj ali se tej obliki rekreacije celo odpovedati? Odgovor na to vprašanje se glasi: nikakor ne.

Več namigov za zdrav življenski slog najdete na Facebooku

Študije namreč dokazujejo, da so pri rednih tekačih dolgoročne poškodbe kolen prisotne veliko redkeje kot pri tistih, ki nikoli ne tečejo. Čeprav se med tekom na kolena res vrši več pritiska, kot med hojo, so pri njem koraki daljši in zato noge redkeje udarjajo ob površino. Tek torej ne vpliva znatno na nastanek njihovih poškodb in tudi ne na pojav artritisa.

Nasprotno: tisti, ki tečejo redno, s časoma v kolenih občutijo vse manj bolečin, ki se v njih občasno pojavljajo ob začetku vadbe. Deloma zato, ker tek skrbi, da ostanejo super fit in deloma, ker z njim izgubijo težo. Prav odvečni kilogrami pa so tisti, ki telesne pregibe in seveda kolena bremenijo v večji meri, kot premagovanje razdalj. Tu so še močnejše mišice, ki celotnemu telesu zagotavljajo boljšo oporo in tako razbremenijo tudi sklepe.

Pozabite torej lahko še na en, s tekom povezan mit.

Avtorica: M. F.
Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)