Varanje staršev, negotovost vase (in drugi razlogi za skok čez plot)

Nekateri razlogi, ki nekoga napeljejo k skoku čez plot, so res neobičajni.

7.2.2019 ob 5:14

par_seksi_postelja_micna.jpg

Prevara boli. Ne glede na to, kako dolgo je nekdo partnerju natikal rogove, skok čez plot vselej pušča globoke rane. Zakaj sploh ljudje varajo? Vprašanje, na katerega nihče ne pozna natančnega odgovora, obstajajo pa določeni razlogi, ki najpogosteje pripeljejo do nečednega dejanja. Nekaj jih izpostavlja Insider.

Varali so starši

Zdi se, da imajo pri celotni zgodbi veliko vlogo vzorci iz primarne družine. "Tisti, ki odraščajo ob starših, ki so varali, to dejanje neredko podzavestno dojemajo kot sprejemljivo in normalno ter v kasnejšem obdobju varajo tudi sami," je povedal strokovnjak za razmerja Lucio Buffalmano in dodal, da obstajajo tudi primeri, ko se nekdo prav zaradi varanja staršev in bolečine, ki jo prevara povzroči zatrdno odloči, da tega ne bo počel, a so ti po njegovih besedah redkejši.


Preprosto so takšni tipi osebnosti

Obstajajo lastnosti, na podlagi katerih je mogoče z dokajšno gotovostjo predvideti, ali bo nekdo varal ali ne, je prepričan Buffalmano. "Tisti, ki se hitro vsega naveličajo, narcisi, kronični lažnjivci, iskalci pozornosti nedvomno sodijo med posameznike, pri katerih je verjetnost za skok čez plot najvišja. Prav tako tudi pri ljudeh, ki se bojijo resne zveze in predanosti. Pri njih prevara največkrat služi za pobeg iz razmerja, v katerem se počutijo utesnjeni."


Želja po razburljivosti in adrenalinu

Včasih nekdo vara preprosto zato, ker v življenju potrebuje razburljivost z malce strahu ter veliko adrenalina. Torej nekaj novega, svežega, česar v trenutni zvezi ne najde več. "Zavest, da počne nekaj prepovedanega, misel, da bi lahko bil pri tem zasačen in dejstvo, da je v aferi vse drugače, kot v domači postelji, neredko pripeljejo do skoka čez plot," še več razlogov niza psihoterapevt Jonathan Alpert.


V stalnem razmerju se počutijo zanemarjene

Tisti, ki vara, hitro najde opravičila in razloge pri drugih. In en najpogostejših se glasi: v zvezi se počutim necenjen, spregledan in zanemarjen. "Dejstvo je, da prevara v tem primeru ne predstavlja rešitve, a prav to so izgovori, ki se jih poslužujejo mnogi prešuštniki," je povedal Caleb Blake, strokovnjak za mentalno zdravje in svetovalec za razmerja.


Negotovost

Negotovost enega od partnerjev je lahko povod za varanje obeh. Kajti negotovi partner z ljubosumjem, posesivnostjo in stalno potrebo po nadzoru sočloveka dobesedno pahne v objem drugega, sam pa potrditev išče izven zakonske spalnice ter na neprimeren način skuša dvigniti svojo samozavest.


Oživljanje nekdanjih občutkov

Nobenega dvoma ni, da začeten zanos v trajnem razmerju počasi izgine in se umakne drugim kvalitetam. A ker je najbolj zanimivo tisto, česar nimamo, skušajo neredki občutke z začetka zveze oživiti v drugi postelji. Ter hkrati zadržati vse dobro, kar ponuja resen, trajen odnos.


Maščevanje

Tudi prevara iz maščevanja v resnici ni redka. "Maščevanje je med vzroki za varanje visoko na lestvici," je povedal Backe. "Filozofija zob za zob vsekakor ni primerna, a zlasti tedaj, ko partnerja po prevari skušata začeti znova, hoče na določeni točki  tisti, ki je bil sprva prevaran partnerju pokazati, kaj je občutil tedaj, ko je izvedel za njegovo nezvestobo."


Nejasna pričakovanja v zvezi

Včasih partnerja še sama ne vesta natančno, kakšna je narava njune zveze in kakšna je njena prihodnost. Morda en razmišlja o trajnem odnosu, drugi pa na vse skupaj gleda bolj ležerno in bogatenja izkušenj z drugimi seksualnimi partnerji sploh ne dojema kot varanje. "Da bi se temu izognili, je več kot priporočljivo na samem začetku jasno definirati naravo odnosa in glede tega poiskati skupni jezik," svetuje Backe.


Pomanjkanje komunikacije

Komunikacija je temelj vsakega odnosa in prav pomanjkanje te neredko vodi v prevaro. Pari, ki se ne zmorejo ali ne znajo pogovoriti o težavah, dilemah, pričakovanjih in jih zato vztrajno pometajo pod preprogo, praviloma žalostno končajo. Tudi zato, ker en od partnerjev tisto, kar mu manjka doma, torej iskren pogovor, poišče drugje. Z vsem ostalim, kar k prevari še sodi.


Avtorica:
M. FL.
Foto: Thinkstock

Preberite še: Devet fantov o tem, kako so med varanjem ujeli svoja dekleta ali pa Zato se vezani moški ne odpovedo masturbaciji

Priporočamo tudi: Sezoni gripe moramo prilagoditi tudi čiščenje doma ali pa Napaka, ki jo delate pri uporabi pomivalnega stroja in ki vas stane denarja


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)