Vodič za shranjevanje sadja

Tudi, če sadeži niso več povsem celi.

6.6.2017 ob 12:35

sadje_ThinkstockPhotos-511590828.jpg

Začela se je sezona sadja, sadnih slaščic, sadnih sokov in sadnih solat. Stojnice na tržnicah so polne svežih dobrot, te že zorijo tudi na domačih vrtovih in v sadovnjakih, žal pa včasih malce pretiravate ter jih nakupite ali naberete preveč…

Škoda, da bi šle vitaminske bombe v nič. Zato je pametno vedeti, kako jih pravilno shranjevati. Poglejte torej kratek vodič, s pomočjo katerega boste poskrbeli, da se vaše sadje ne bo pokvarilo. Četudi ste si že odrezali kakšen košček.

Več uporabnih nasvetov vas čaka na Facebooku.  

Jabolka

Kako jih shranjevati: Takoj, ko jih prinesete domov, jih pospravite v hladilnik. V njem ali v hladni kleti bodo zdržale tudi tri tedne.

Če ste pojedli samo polovico jabolka: Drugo polovico ali rezine sadeža zavijte v plastično folijo in pospravite v hladilnik. Tako boste preprečili, da bi jabolko zaradi stika z zrakom porjavelo.

Hruške

Kako jih shraniti: Če jih boste pospravili v hladilnik, bodo zdržale kakšnih pet dni.

Če ste katero poskusili, vendar niste pojedli cele, ostanek pospravite tako, kot ostanek jabolka.

Avokado

Kako ga shraniti: Če ni še povsem zrel, ga na kuhinjskem pultu pustite, da se zmehča, mehkega pa pospravite na hladno, torej v hladilnik. Tako bo zdržal vsaj tri dni.

Če vam je ostala samo polovica: Meso premažite s sokom limone in s tem preprečite, da bi porjavelo, nato sadež zavijte v plastično folijo in položite v hladilnik tako, da bo z odrezano stranjo obrnjen navzdol.

Banane

Ločite jih na posamične sadeže, peclje zavijte v plastično folijo in položite v hladilnik. Dobre bodo vsaj teden dni.

Če vam je ostala samo polovica banane in je še vedno v olupku, jo skupaj z njim zavijte v plastično folijo in pospravite v hladilnik.

sadje.jpg

Grozdje

Kako ga shraniti: Položite ga v posodo ali vrečko z luknjicami in nato v hladilnik, kjer bo zadržalo svežino vsaj teden dni.

Maline

Kako jih hraniti: Najprej odstranite vse poškodovane sadeže, v posodo položite papirnato brisačo in nanjo stresite maline in jih postavite v hladilnik. Tako bodo dobre tri do štiri dni. Operite jih šele tik pred uživanjem.

Na enak način shranjujte vse jagodičevje.

Paradižniki

Lahko jih shranite v hladilniku (v njem zdržijo teden dni), le preden se z njimi nameravate pogostiti, jih nekaj ur pustite na sobni temperaturi.

Če ga je ostala samo polovica: Najbolje jo je shraniti v plastični posodi s pokrovom in seveda v hladilniku. Na njeno dno položite papirnato brisačo in nato paradižnik tako, da bo s prerezanim delom obrnjen navzdol.

Melone

Kako jih shraniti: V hladilniku bodo zdržale tudi teden dni.

Če ni več cela: Rezine ali koščke melone v hladilniku shranite v plastični pokriti posodi ali v vrečki. Polovico sadeža lahko zavijete v plastično folijo in položite v hladilnik. Na enak način shranjujte tudi lubenico.

Češnje

Kako jih shraniti: Stresite jih v posodo, odstranite poškodovane sadeže in jih shranite v hladilniku. Pojejte jih v dveh, treh dneh.

Kivi

Mehak kivi v hladilniku zdrži tri do štiri dni.

Če ste ga pojedli samo polovico, ostanek, preden ga pospravite v hladilnik, zavijte v plastično ali aluminijasto folijo.

Breskve

Kako jih shraniti: Če so mehke, jih pospravite v hladilniku in uporabite v petih dneh.

Če vam je ostala polovica, jo v hladilniku shranite v dobro zaprti plastični posodi.

Ananas

Kako ga shraniti: Če je cel, ga lahko pustite na pultu in ga porabite v petih dneh.

Njegove rezine v hladilniku shranite v plastični folij v plastični vrečki.

Jagode

Kako jih shraniti: Tako kot ostalo jagodičevje, seveda se znebite prezrelih in poškodovanih plodov. Lahko jih pustite kar v posodici, v kateri ste jih kupili.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)