Rastlinjak - nov lokal z zdravo hrano v Ljubljani, ki navdušuje tako vegane kot vsejedce

Prisegate na okusen zdrav obrok? Potem morate preizkusiti Rastlinjak - nov lokal, ki stoji na železniški postaji v Ljubljani.

16.11.2018 ob 12:09

rastlinjak_cafe_ljubljana_vhod_zelezniska.jpg

Rastlinjak je projekt, ki ga je skupaj z možem zasnovala Nina Jevševar (na fotografiji zgoraj). Univerzitetna diplomirana nemcistka, ki je več kot deset let poučevala nemščino in prevajala, je ob podpori partnerja uresničila željo po spremembi kariere in odprla svoj lokal, ki si ga je od nekdaj želela. 

Nina živi v Ljubljani, sicer pa prihaja iz Zidanega Mosta, ki je pomembno slovensko železniško križišče, tako da ji je zvok vlakov zelo poznan. "Morda me je nezavedno pot znova zanesla na železniško postajo," začneva s pogovorom, v katerem je med drugim spregovorila o tem, kje se ji je sploh porodila ideja o lokalu z zdravo hrano, kdo snuje recepte, pa tudi katere jedi v lokalu vsak dan zmanjka.

Nina, od kod želja po ustanovitvi in vodenju lokala z zdravo hrano?

Z možem sva veliko potovala, in pomemben del potovanj je bilo iskanje zanimivih kavarnic in kofetkanje. Prvi navdih je bil zagotovo Berlin, kjer sem živela kot študentka. Zahajali smo v kavarno Bilderbuch v bližini študentskega doma, ki je bila videti kot velika dnevna soba s starinskimi knjižnimi policami in klavirjem na sredi.

Tam si lahko ure in ure posedal ob knjigi, zvečer pa si lahko obiskal glasbene dogodke. V Sloveniji takrat še ni bilo veliko takšnih tematskih lokalov, ki bi imeli večplastno ponudbo. Ravno to pa je tisto, kar ustvarja domačnost, da se človek počuti dobrodošlega in sproščenega.

Sem ljubiteljica dobre kave in sladic. Ker se sladicam res težko uprem, sem začela ustvarjati bolj zdrave različice z nepredelanimi sestavinami. Zakaj zdrave? Zdi se mi, da pojemo preveč mesa in nezdrave hitre hrane, ki je dostopna na vsakem koraku. Zdrava pa ne. To sem si želela spremeniti in vsaj malo prispevati k boljši ponudbi. Od nekdaj sem si želela imeti svoj lokal, ki bi ponujal res dobro kavo in kjer bi lahko z gosti v različnih jezikih kramljala o življenjskih temah.

rastlinjak_cafe_ljubljana_1v.jpg

Kako je bilo s postavitvijo in opremljanjem lokala? Ste sodelovali z arhitektom in notranjim oblikovalcem? Na kaj ste bili pri prenovi še posebej pozorni?

Pri postavitvi lokala nama je pomagal arhitekt, ki nama je tudi svetoval, da ohraniva surove stene, prostor pa sva opremila sama. Prostor je zelo majhen (samo 30m2), zato je bilo najprej treba smiselno ločiti delovni prostor in del za goste. Naslednji izziv je bil poseg v stavbo, ki je stara, materiali so stari in je bila vsaka prevrtana luknja svojevrsten podvig.

rastlinjak_cafe_ljubljana_v.jpg

Lokalček sva opremila po skandinavskem minimalističnem vzoru z elementi slovenskega dizajna iz preteklosti. Stoli v Rastlinjaku so model Lupina, dizajn Nika Kralja iz petdesetih let. Renovirali smo nekaj starih tapiciranih stolov, ki se jih starejše generacije zagotovo spomnijo iz čakalnic. Krožniki in sklede iz Rastlinjaka so iz Keramike Liboje. 

rastlinjak_cafe_ljubljana_kaljena_ajda_.jpg

Želela sem pričarati neko domačnost, občutek dnevne sobe v tako sivem prostoru kot je železniška postaja. Zato sem se odločila za slovenske elemente, ki jih vsi nosimo v sebi in  rastlinje, ki "raste" iz surovih sten in iz umetniških makramejev, ki jih je za Rastlinjak izdelala Lejla Žorž. Pri dekoraciji mi je pomagala Metka iz podjetja Sanjski šopek. Želimo si, da bi bila večina naših izdelkov slovenskega porekla.

Kakšno hrano in pijačo ponuja lokal? Je ponudba samo vegeterijanska oziroma veganska? Se najde v ponudbi tudi kaj za tiste, ki ne jedo glutena? 

Rastlinjak ponuja smutije, hladno iztisnjene sokove, bio pirine veganske in maslene rogljičke, bio pirine veganske marmeladne žepke, veganske potičke, presne tortice, domače lešnikove rezine, sendvice iz kruha iz kislega testa, veganske in brezglutenske juhe, kava, čaj, organski kakav, vročo ingverjevo limonado, naravne sokove.. 

Lokal je primeren za vsejedce - med sendviči imamo tudi sendvič s pršutom in mozzarello in dimljen losos/avokado.  V lokalu nimamo alkohola in nimamo pijač multinacionalk. Ponudba pretežno temelji na rastlinski osnovi, od tod tudi ime Rastlinjak. Brezglutenske so juhe, smutiji, tortice in čokolade. 

rastlinjak_cafe_ljubljana_veganska_presna_z-visnjami_belo_cokolado.jpg

Kdo v lokalu pripravlja hrano in kdo je sestavil recepte? 

Recepte za smutije, hladno iztisnjene sokove in večino sladic sva pripravili s sodelavko Ano Kovač, ki je kreativni vodja lokala in skrbi za nove okuse. Ana se dobro spozna na zelišča, začimbe in esence, zato imava na primer v ponudbi tudi kavne kroglice s kardamomom in sok Detox, ki med drugim vsebuje vrtnično vodo. Nekaj presnih tortic in rogljičke za Rastlinjak dostavlja zunanja sodelavka Saša iz podjetja BioSabab. 

rastlinjak_cafe_ljubljana_smuti_jagode_arasidovo_maslov.jpg

Od kod so sestavine za jedi?

Rogljički, žepki, potičke, presne tortice in hummus namaz so izključno iz BIO sestavin. Vsi smutiji so iz naravnih sestavin z BIO nesladkanim mandljevim mlekom, sladkani samo z datlji in/ali banano in začinjeni z burbonsko vanilijo.

Juhice iz sezonske in lokalne zelenjave (kmetija Dovč) nam vsak dan sveže dostavlja podjetje FejstJuhe. 

Naša posebnost je mikrozelenje, ki ga na željo stranke dodamo v sendviče, solate in juhe. Mikrozelenje širši javnosti ni znano (pa tako zelo zdravo je!). Vsebuje do 40-krat več hranljivih snovi kot zrela zelenjava.

Po katerih jedeh pa je največ povpraševanja in ali imate kakšno posebej slastno jed, ki je takoj zmanjka?

Skoraj vsak dan zmanjka juhice. Zelo priljubljen je naš jagodni smuti z arašidovim maslom, ki se lahko popije kot napitek ali pa poje kot skleda s svežim sadjem in kosmiči. Znani smo tudi po dobri kavi (z mandljevim mlekom) in po domačih čokoladnih rezinah s praženimi lešniki. Pri teh se pa tudi sama komaj zadržujem, ko jih dajem v vitrino (smeh).

rastlinjak_cafe_ljubljana_lesnikove_rezine_2.jpg

Vas je Rastlinjak navdušil? Vabljeni na kosilo, sicer pa lahko Rastlinjaku sledite tudi na instagramu.

Pripravila:  Špela Sila

Fotografije: osebni arhiv/Rastlinjak


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)