Kako z barvami povečati dom

V majhen prostor z barvami vnesite živahnost in ga navidezno povečajte.

27.1.2016 ob 2:00

shutterstock_146040170b.jpg

Igranje z barvami v domu je odličen in cenovno dostopen način dekoracije. In ne samo to. Če boste spoznali moč nekaterih barvnih učinkov, domovanje lahko tudi navidezno povečate.


Spremljajte nas tudi na Facebooku.

Učinek temnih in svetlih barv

Temne barve svetlobo vpijajo, navidezno približajo stene, zato je prostor videti manjši, a le če so z njimi pobarvane velike površine. Temni detajli, ki ne prekrivajo velike površine, pa lahko prostoru dajo videz globine. Večino stene prebarvajte z osnovno barvo, ki ste jo razredčili z belo. Z belo ublažena barva prostoru zagotavlja prijetno, mirno vzdušje in ga navidezno poveča. Detajli na stenah, proge, liki, obrobe in podobno, pa naj bodo zgolj v osnovni barvi. V tej naj bodo tudi okrasni predmeti, kot so denimo blazine, prti ali vaze.

Barvni detajli na neobičajnih mestih

Prostor za polico ali ob okenskem okvirju odenite v priljubljeno barvo, lahko tudi temnejšo. Tako boste prostoru pričarali večjo globino.

Kontrast na stenah

Barvanje zidov v proge je še en način, s katerim je mogoče navidezno povečati dom. Proge naj bodo široke (ozki vzorci imajo nasproten učinek) in v temnejšem odtenku osnovne barve. Centimetre lahko prostoru dodate tudi s svetlejšim stropom. Tako bo soba videti višja in bolj zračna.

Še prava osnova

Preden sploh začnete barvati, upoštevajte orientacijo prostora. Če je obrnjen proti severu, bo v njem manj naravne svetlobe, zato je boljše izbrati toplejše tone. V prostorih, ki so obrnjeni proti jugu, bodo dobrodošli hladnejši, denimo zeleni in modri odtenki.

Avtorica: M. F.

Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)