Barva, ki bo povečala vaš dom

Topli toni vanilje, šampanjca in pudra so idealni za notranje prostore, saj delujejo pomirjajoče in zagotavljajo vtis čistoče ter urejenosti.

25.11.2015 ob 12:30

shutterstock_333959720.jpg

Razmišljate, da bi svoje domovanje odeli v nove barve, pa niste povsem prepričani, katere izbrati? Morda si boste lahko pomagali s katerim od naslednjih nasvetov.

Malce drugače

Nekdaj siva ni bila ravno priljubljena barva notranjih prostorov, a se je sčasoma to spremenilo. Zlasti če je vaše domovanje opremljeno v industrijskem slogu, bo siva v različnih odtenkih kot nalašč za pravo podlago.


Spremljajte nas tudi na Facebooku.

Topli pastelni toni so na drugi strani odličen način za ustvarjanje vtisa romantike in ženstvenosti. V dom vnesejo skladnost, eleganco, udobje, občutje mehkobe in zračnosti. Najpogosteje so zato namenjeni pleskanju kopalnic, hodnikov in spalnic, vse večkrat pa jih je mogoče najti tudi v dnevni sobi in kuhinji.

Izjemno dobro se obnesejo pri opremljanju doma s starim pohištvom z veliko okrasnih detajlov, denimo umetniških slik, luči, ogledal ali dekorativnih tkanin, saj ustvarjajo toplo, a nevpadljivo podlago. Detajli ob njih pridejo bolj do izraza in vse deluje skladno.

Toda v modernih minimalistično opremljenih prostorih te barve lahko delujejo malce monotono, zato se jim raje izognite ali jih kombinirajte z intenzivnimi, toplimi toni. Odlični kombinaciji sta denimo siva in oranžna ali bež in rdeča.

bez_shutterstock_259484834.jpg

Sicer pa so nevtralne barve primerne za urejanje manjših stanovanj, saj prostoru zagotavljajo občutek prostornosti in urejenosti. Prav tako v njem pričarajo vtis elegance in blišča. Ta bo zlasti izrazit, če boste stene odeli v nežno barvo šampanjca, to pa kombinirali z bogatimi zavesami v kremasti barvi pudra.

Slonokoščena barva za urejanje majhnih prostorov

Barva slonove kosti je topla in mehka ter pričara toplino in poveča prostor. Prav zato je idealna za urejanje majhnih prostorov. Deluje pomirjajoče in elegantno. Res je podobna beli, a vendar je toplejša od nje, odlično pa se poda k oranžni, rožnati in rdeči barvi.

shutterstock_149972807.jpg

Barva pudra za svetlejši prostor

Tudi kremna pudrasta barva v prostoru pričara svetlobo in prostornost. Gre za nianso toplejši odtenek od barve slonove kosti, v njem je nekaj več toplega rdečega pigmenta. Odlično se poda v romantične, ženstvene prostore. Tudi bela deluje mehko in je zato primerna za kuhinje, peščena pa največkrat za prehodne prostore. Barva vanilje se zaradi rumenega podtona lepo poda k lesenemu pohištvu in drugim nevtralnim barvam, denimo k beli ali sivi in zemeljskim tonom.

Barva peska spominja na poletje

Barva šampanjca deluje malce glamurozno, zato je primerna za dnevne sobe, barva peska pa je najpogostejša bež niansa, ki spominja na neskončne plaže in poletje. Deluje mehko in toplo. In četudi se zdi malce dolgočasna, jo je mogoče kombinirati z nežnimi toni zelene, opečnate ali marelične barve ter tako v domu ustvariti odlične, a vendar nevpadljive barvne kombinacije.

Avtorica: M. F.

Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)