To so pokazatelji, da ste vpleteni v čustveno prevaro

Čustvena prevara ni tako očitna kot telesna, nanjo opozarjajo mnogo bolj tihi znaki.

11.4.2019 ob 4:07

zenska_moski_pisarna_delo_kava_skodelica_micna.jpg

"Čustveno varanje je skupek majhnih dejanj med dvema, ki nista v zvezi in poglabljajo odnos ter v določenih primerih lahko pripeljejo tudi do fizične prevare," je za Insider pojasnila psihoterapevtka Tammy Nelson in dodala: 

"Gre za deljenje osebnih stisk in podrobnosti iz razmerja, za preživljanje prostega časa z nekom, tudi za stalno dopisovanje s človekom, ki ni partner." 

"Običajno tisti, ki je vpleten v čustveno afero, nekomu tretjemu razlaga o dogajanju v zvezi. Pogovori vključujejo podrobnosti, ob katerih bi bilo partnerju neprijetno, gre za prestopanje tanke meje med prijateljstvom in nečim več, čeprav nekaj več ni seks," se z njo strinja psihologinja Nicole Martinez ki opaža, da je v dobi, ko ljudje veliko časa preživijo na delavnem mestu, te oblike varanja vse več.

Včasih se nekdo, ki čustveno vara, tega sploh ne zaveda, obstajajo pa jasni znaki, da je odnos, ki ga imate s sodelavcem, v kalnih vodah.

Veliko govorite o sodelavcu

Povsem običajno je, da ko pridete domov, partnerju poveste, kaj se je dogajalo v službi, na kakšne težave ste naleteli in kako sta jih s sodelavcem rešila. Vendar v kolikor se vse vrti le okoli službenega moža ali službene žene, je to kaj lahko prvi pokazatelj tega, da na sodelavca, sodelavko ne gledate le kot na kolega.

Ob dolgih delavnikih se med sodelavci pogosto spletejo tesne vezi, a če opažate, da v služben odnos vlagate vse več energije in pozornosti, bi morali prevetriti svoje vrednote in dejanja.


S sodelavcem se pogovarjate več, kot s partnerjem

Kaj hitro se zgodi, da se pogovori na delu prenehajo vrteti le okoli poslovnih zadev in zaplujejo v osebne sfere.

"Ljudje se pogosto lažje sprostijo ob nekom, ki jim z osebnega vidika ni blizu. Pri njem so pripravljeni več tvegati, se odpreti in mu zaupati stiske, ki so osebne, celo intimne narave. Kadar pogovori z nekom, ki ni vaš partner, prerastejo v to dimenzijo, bi se morali vprašati, kaj sploh nameravate in kako bi se ob dejstvu, da z nekom tretjim delite več, kot s partnerjem, počutil vaš dragi," meni Nelsonova.


Vedno najdete izgovor za druženje s sodelavcem

Nič ni narobe, če se družite s sodelavci in prijatelji ter se ne vrti vse okoli partnerja. A če izkoristite vsako priložnost, da bi čas preživljali z nekom, s katerim niste v zvezi in zato zapostavljate življenjskega sopotnika, ste na tankem ledu. Zlasti, če to partnerju zamolčite.

"Prav je, da imate prijatelje, a velika je razlika med zasebnostjo in skrivnostmi, ki jih skrivate pred življenjskim sopotnikom, " se strinjata strokovnjakinji.


Lažete partnerju

Obstajajo ljudje, ki na določeni točki prenehajo opravičevati in upravičevati druženje z nekom, ki ni njihov partner in se začno zatekati k laži.

"Če vaš dragi ve, da veliko časa preživljate s sodelavcem Markom, a mu to ni všeč, kar vam je dal že večkrat jasno vedeti, se kaj kmalu ujamete v vrtinec laži in mu natvezite, da ste v službi dlje ostali s Saro," konkreten primer niza Nelsonova.

Laž pa je velika rdeča zastavica, ki sčasoma spodkoplje temelje še tako trdne zveze.


Skrivate telefon, brišete klice in sporočila

Tako kot laž, tudi skrivanje stikov preko telefona in drugih tehničnih pripomočkov nakazuje na čustveno afero. Seveda imate pravico do zasebnosti, a eno je zagovarjanje pravice, drugo pa skrivanje vsebin, za katere sami veste, da so neprimerne. V tem primeru ni nobenega dvoma, da do partnerja in do sebe niste pošteni.


Občutite krivdo

Najbolj jasen pokazatelj čustvene prevare je občutek krivde, ki jo spremlja. Sami veste, kaj je prav in kaj ni in sami veste, da kar počnete, ni dobro za vašo zvezo.

"Če se vam zdi, da preveč časa preživljate z nekom tretjim, da s tem ogrožate razmerje, da bi partnerju, če bi se obnašal tako, to zamerili, bi s tem nedvomno morali prenehati," je prepričana Nelsonova. Kajti nobenega dvoma ni, da ste vpleteni v čustveno afero.


Avtorica:
M. FL.
Foto: Thinkstock

Preberite še: Verjamete, da trpi tudi tisti, ki vara? ali pa To je razlog, zakaj ženske tako privlačijo 'poredni' fantje

Priporočamo tudi: V Ljubljani zdaj lahko prespite v spalni kapsuli (VIDEO)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)