Zaradi prometne nesreče so propadli resni dogovori za službo (Odgovarja pravnik Boštjan J. Turk)

Pisal nam je bralec, ki se je v prometni nesreči huje poškodoval in zaradi tega ostal brez dogovorjene službe.

25.9.2023 ob 1:20 | Foto: Gettyimages

Slika avtorja - Boštjan J. Turk Piše:

Boštjan J. Turk

pravnik, icgp@siol.net

Zaradi prometne nesreče so propadli resni dogovori za službo (Odgovarja pravnik Boštjan J. Turk)

Pismo bralca se glasi:

Pred štirimi meseci sem utrpel prometno nezgodo, v kateri sem se precej zoprno poškodoval. Za nezgodo nisem bil kriv.

Okreval sem kar dolgo časa, skoraj dva meseca in pol. Zaradi nezgode se nisem mogel zaposliti pri nekem delodajalcu, s katerim sem bil v resnih dogovorih za dobro službo.

Zanima me, ali imam kakšne možnosti, da od povzročitelja prometne nezgode zahtevam odškodnino zaradi izgubljenega dobička?

Odgovarja pravnik mag. Boštjan J. Turk:

Zahvaljujem se za vaše vprašanje. Odškodnina v obliki izgubljenega dobička je posebna vrsta odškodnine, ki jo ureja Obligacijski zakonik in ki se lahko oškodovancu poleg navadne škode izplača v primeru škodnega dogodka. 

Pri izgubljenem dobičku se upošteva tisti dobiček, ki bi ga bilo mogoče utemeljeno pričakovati glede na normalen tek stvari ali glede na posebne okoliščine, ki ga zaradi oškodovalčevega ravnanja ni bilo mogoče doseči.

Prevedeno v laični jezik to pomeni, da bi morali dokazati, da ste prav zaradi prometne nezgode, ki ste jo utrpeli, ostali brez zaposlitve, o kateri ste se dogovarjali z novim delodajalcem. Bi vas pa rad opozoril na to, da so sodišča pri odločanju o odškodnini zaradi izgubljenega dobička precej stroga. 

V eni izmed sodb je denimo Višje sodišče v Ljubljani izreklo, da je potrebno za to, da se dokaže nastanek izgubljenega dobička, ugotoviti, kakšen dohodek bi bilo glede na normalen tek dogodkov utemeljeno pričakovati. To pomeni, da bi morali med drugim dokazati tudi to, da je bila vaša zaposlitev pri delodajalcu, ki ga omenjate, precej zanesljiva, prav tako bi morali dokazati, kakšen dohodek bi pri njem dobivali. Ker ste bili z novim delodajalcem (še vedno) le v fazi pogajanj (verjetno tudi glede višine plače oziroma dohodka), bo to kar težko dokazati.    

Odgovor je pripravil pravnik Mag. Boštjan J. Turk. Če ste se tudi sami znašli v pravni dilemi in imate zanj vprašanje, mu za brezplačen nasvet pišite na icgp@siol.net, v predmet sporočila pa pripišite ZA ONO.

Preberite še: Ali lahko upokojenec še dela in služi (odgovarja pravnik Boštjan J. Turk)

Morda vas zanima tudi: Sem poročen moški in imam fantazije o spolnosti z moškim. Je to normalno?


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)