Me lahko delodajalec odpusti, medtem ko pomagam v Civilni zaščiti (odgovarja pravnik)

Pisal nam je bralec, ki ima težave z delodajalcem.

5.9.2023 ob 3:35 | Foto: Gettyimages

Slika avtorja - Boštjan J. Turk Piše:

Boštjan J. Turk

pravnik, icgp@siol.net

Me lahko delodajalec odpusti, medtem ko pomagam v Civilni zaščiti (odgovarja pravnik)

Pismo bralca gre takole:

Za vas imam vprašanji s področja delovnega prava. Podpisano imam konkurenčno klavzulo, nedavno pa sem prenehala z delom pri delodajalcu, ker mi tri mesece ni izplačal plače. Ali v tem primeru še vedno velja konkurenčna klavzula?

Moje drugo vprašanje pa je, ali mi lahko delodajalec v obdobju, ko začasno ne delam, in sicer zaradi dela v Civilni zaščiti, odpove pogodbo o zaposlitvi?

Odgovarja pravnik mag. Boštjan J. Turk:

Zahvaljujem se za vaše vprašanje.

Ne, taka konkurenčna klavzula ni veljavna, saj se lahko pogodbeni stranki dogovorita za konkurenčno klavzulo zgolj v primerih, ko delavcu preneha pogodba o zaposlitvi po njegovi volji ali krivdi.

Se pa lahko taka klavzula lahko dogovori tudi v pogodbi o zaposlitvi za določen čas. A tudi to le v primerih, če se takšna pogodba sklene z vodilnim delavcem, poslovodno osebo, prokuristom ali zaradi opravljanja projektnega dela.

Delodajalec vam med suspenzom pogodbe ne sme odpovedati pogodbe o zaposlitvi, taka praksa je izrecno prepovedana. Zakon namreč izrecno določa, da se med suspenzom pogodbe o zaposlitvi ta ne sme odpovedati, razen, če so podani razlogi za izredno odpoved pogodbe o zaposlitvi, ali če je uveden postopek za prenehanje delodajalca (stečaj oz. likvidacija).

Taka zakonska rešitev je ustrezna z vidika varstva delovnega razmerja za delavca, saj bo zadovoljila vse tiste delavce, ki se bojijo, da bi med suspenzom iz neupravičenih razlogov ostali brez dela.

Odgovor je pripravil pravnik Mag. Boštjan J. Turk. Če ste se tudi sami znašli v pravni dilemi in imate zanj vprašanje, mu za brezplačen nasvet pišite na icgp@siol.net, v predmet sporočila pa pripišite ZA ONO.

Preberite še: Oče v deliriju spremenil oporoko (odgovarja pravnik Boštjan J. Turk)

Morda vas zanima tudi: Moja partnerka je zelo ljubosumna, ve vsa moja gesla in preverja vsak moj korak (svetuje Bruno Šimleša)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)