Oče v deliriju spremenil oporoko (odgovarja pravnik Boštjan J. Turk)

Pisal nam je bralec, čigar oče je spreminjal oporoko.

3.9.2023 ob 8:10 | Foto: Gettyimages

Slika avtorja - Boštjan J. Turk Piše:

Boštjan J. Turk

pravnik, icgp@siol.net

Oče v deliriju spremenil oporoko (odgovarja pravnik Boštjan J. Turk)

Z očetom sem sklenil pogodbo o dosmrtnem preživljanju, še preden je odšel v dom starejših občanov. V pogodbi je tudi klavzula, da nisem dolžan plačevati za njegove dolgove in prepoved odtujitve in obremenitve nepremičnine.

Pred kratkim je oče imel lažje delirične napade in je svojega sostanovalca v domu prosil, naj napiše oporoko, ki pa se razlikuje od prvotne pogodbe o dosmrtnem preživljanju, in sicer tako, da naj bi po novem premoženje dobila skupaj s sestro.

Zanima me sledeče: Ali lahko sestra izpodbija pogodbo o dosmrtnem preživljanju?

Odgovarja pravnik mag. Boštjan J. Turk:

Če imate v mislih, ali lahko oporoka, ki jo je napisal oče v domu starejših občanov nadomesti podpisano pogodbo o dosmrtnem preživljanju je odgovor ne. Taka pogodba se namreč nanaša na premoženje, ki ga ima preživljanec (oče) v trenutku podpisa pogodbe, medtem ko se oporoka nanaša na premoženje, ki ga ima oporočitelj v trenutku smrti, kar pomeni, da se z oporoko ne da razpolagati s premoženjem, ki je predmet pogodbe o dosmrtnem preživljanju.

Razvezo take pogodbe bi se sicer lahko zahtevalo zaradi drugih razlogov, denimo zaradi tega, ker pogodbe ne bi izpolnjevali, ne pa zaradi tega, ker je oče kasneje napisal (drugačno) oporoko.

Poleg tega pa obstaja tudi dvom, ali je taka oporoka sploh veljavna, saj je vprašanje, ali je bil oče, ko jo je podpisal, sploh oporočno sposoben. Delirično stanje lahko namreč povzroči tudi izgubo oporočne sposobnosti, o čemer pa odloča sodišče na osnovi mnenj ustreznih izvedencev.

Odgovor je pripravil pravnik Mag. Boštjan J. Turk. Če ste se tudi sami znašli v pravni dilemi in imate zanj vprašanje, mu za brezplačen nasvet pišite na icgp@siol.net, v predmet sporočila pa pripišite ZA ONO.

Preberite še: Avtomobil na servisu že en mesec, avtomehanik se ne odziva na klice (odgovarja pravnik Boštjan J. Turk)

Morda vas zanima tudi: Občina bi rada gradila na moji zemlji, ali lahko zahtevam odškodnino


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)