Sem v najemu in bi rad menjal radiatorje. Lahko to naredim? (nasvet strokovnjaka)

Kakšne pristojnosti za urejanje stanovanja imajo najemniki, zanima bralca.

26.4.2023 ob 5:05 | Foto: Jože Suhadolnik/Delo

Slika avtorja - Boštjan J. Turk Piše:

Boštjan J. Turk

pravnik, icgp@siol.net

Sem v najemu in bi rad menjal radiatorje. Lahko to naredim? (nasvet strokovnjaka)

Njegovo pismo gre takole:

Ker sem slišal že veliko različnih mnenj, bi še vas želel vprašati, ali imam kot najemnik pravico opravljati določene posege na stanovanju, ki ga imam v najemu. Želel bi namreč zamenjati radiatorje, ker bi želel prihraniti na stroških ogrevanja? 

Odgovarja pravnik mag. Boštjan J. Turk:

Take posege lahko opravite, saj Stanovanjski zakon izrecno določa, da lastnik ne more odreči najemniku soglasja za posege, če so skupaj izpolnjeni naslednji pogoji: 1.) če je poseg v skladu s sodobnimi tehničnimi zahtevami in je v osebnem interesu najemnika, 2.) če stroške nosi najemnik, 3.) če  sprememba ne ogroža interesa lastnika stanovanja in ostalih lastnikov v stavbi in 4.) če  s spremembo niso povezane poškodbe skupnih delov večstanovanjske stavbe in zunanji izgled.

Izrecno poudarjam, da se šteje, da pogoj skladnosti posega s sodobnimi tehničnimi zahtevami obstaja, če gre za posodobitev oziroma ustrezno rekonstrukcijo vodovodnih, elektrovodnih, plinovodnih, ogrevalnih (vključno z ureditvijo centralnih ogrevalnih naprav) ali sanitarnih naprav – to pa vključuje tudi zamenjavo radiatorjev.

Omenjeni poseg torej lahko opravite, in če bi vam najemodajalec pri tem nasprotoval, lahko zahtevate, da sodišče v nepravdnem postopku s sklepom nadomesti njegovo soglasje.

Odgovor je pripravil pravnik Mag. Boštjan J. Turk. Če ste se tudi sami znašli v pravni dilemi in imate zanj vprašanje, mu za brezplačen nasvet pišite na icgp@siol.net, v predmet sporočila pa pripišite ZA ONO.

Preberite še: Ali mi za nujno pot na mojem zemljišču pripada denarno nadomestilo? (nasvet strokovnjaka)

Morda vas zanima tudi: Slovenka humanitarka, ki živi v Bejrutu: To je bilo zame najbolj pretresljivo obdobje


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)