Očetova partnerica je premožna, lahko zato ob dedovanju z bratom dobiva več (nasvet strokovnjaka)

Pisala nam je bralka, ki sprašuje, ali lahko po očetovi smrti dobi pri dedovanju kaj več.

25.5.2023 ob 10:50 | Foto: Gettyimages

Očetova partnerica je premožna, lahko zato ob dedovanju z bratom dobiva več (nasvet strokovnjaka)

Njeno pismo gre takole:

Nedavno je umrl moj oče, ki je zapustil stanovanje in 50.000 EUR prihrankov na bančnem računu. Oporoke ni napravil. Zapustil je zunajzakonsko partnerico in mene ter mojega brata. Naj omenim, da je njegova partnerica dobro finančno preskrbljena, saj ima dobro službo (zasluži precej več kot midva). Glede na to naju zanima, ali lahko zahtevava, da nama pripade večji dedni delež, kot nama gre po zakonu? Ne živiva sicer v pomanjkanju, je pa najin življenjski standard precej slabši od očetove partnerice.  

Odgovarja pravnik mag. Boštjan J. Turk:

Zahvaljujem se za vaše vprašanje.

Zakon določa, da v primeru, če drugi dediči prvega dednega reda, ki nimajo potrebnih sredstev za življenje, dedujejo z zapustnikovim zakoncem, lahko sodišče na njihovo zahtevo odloči, da dedujejo tudi del tistega dela zapuščine, ki bi ga po zakonu dedoval zakonec, pri čemer lahko povečanje dednega deleža nasproti zakoncu zahtevajo vsi ali posamezni sodediči.

Pri odločanju o teh zahtevkih sicer sodišče upošteva  vse okoliščine primera, zlasti premoženjske razmere in pridobitno sposobnost sodedičev ter vrednost zapuščine.

S takim zahtevkom bosta težko uspela, saj je pogoj za povečanje dednega deleža ta, da nimata potrebnih sredstev za življenje. To pomeni, da bi morala dejansko živeti v pomanjkanju (denimo, da ne bi mogla plačevati položnic, da bi vama zmanjkovalo denarja za najnujnejše dobrine (hrana, ogrevanje), morala bi biti dolgotrajno brezposelna ipd., kar pa pri vama ni primer. 

Odgovor je pripravil pravnik Mag. Boštjan J. Turk. Če ste se tudi sami znašli v pravni dilemi in imate zanj vprašanje, mu za brezplačen nasvet pišite na icgp@siol.net, v predmet sporočila pa pripišite ZA ONO.

Preberite še: Očeta zapušča razum, sorodniki pa to izkoriščajo za dedovanje (nasvet strokovnjaka)

Morda vas zanima tudi: Nadlegovalci in nespodobna povabila: tako se jih znebimo (svetuje pravnik)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)