Ali lahko vrnem na razprodajah kupljen izdelek (nasvet strokovnjaka)

Kako je z izdelki, ki bi jih vrnili, a smo jih kupili na znižanjih, nas sprašuje bralka.

9.5.2023 ob 11:05 | Foto: Gettyimages

Slika avtorja - Boštjan J. Turk Piše:

Boštjan J. Turk

pravnik, icgp@siol.net

Ali lahko vrnem na razprodajah kupljen izdelek (nasvet strokovnjaka)

Mene pa zanima, kako je z vračilom blaga v času popustov, znižanj in razprodaj?

Že v mnogih trgovinah sem opazila obvestilo, da za izdelke, ki so kupljeni na razprodaji, ni možna zamenjati.

Ali to res drži? 

Odgovarja pravnik mag. Boštjan J. Turk:

Naj že v uvodu poudarim, da je letos začel veljati novi zakon o varstvu potrošnikov (ZVPoT-1). Ta še bolj jasno opredeljuje obveznost podjetij glede ponujanja popustov. Pri znižanju cen blaga bodo morala namreč označiti tako prejšnjo kot tudi znižano ceno, pri čemer se za prejšnjo ceno šteje najnižja cena, ki jo je podjetje uporabljalo v zadnjih 30 dneh pred znižanjem.

V primerih, ko podjetje ceno niža postopoma in neprekinjeno, za prejšnjo ceno šteje cena, ki je bila najnižja najmanj 30 dni pred prvim znižanjem.

Naj poudarim, da če gre za željo kupca za zamenjavo izdelka brez napake, prodajalec te zamenjave ni dolžan opraviti, ne glede na to, ali gre za čas razprodaj ali ne. Če prodajalec ponuja možnost zamenjave blaga brez napake ter povrne kupnino, gre le za primer njegove dobre poslovne prakse.

V primeru stvarnih napak na izdelku pa prodajalec ne sme omejevati pravic potrošnika in vaša pravica do uveljavljanja stvarne napake na izdelku vsekakor velja tudi v času razprodaj.

Prodajalca morate sicer obvestiti o napaki v dveh mesecih od njenega odkritja (prodajalec za napake odgovarja dve leti od vašega prevzema izdelka). Lahko izbirate med naslednjimi opcijami: odprava napake na izdelku, delno vračilo zneska v sorazmerju z napako, zamenjava blaga ali pa vrnjena kupnina. Prodajalec mora v osmih dneh ugoditi vaši zahtevi. Če pa gre za sporno napako, pa vam mora v enakem času podati odgovor ter na vašo zahtevo tega tudi obrazložiti.

Odgovor je pripravil pravnik Mag. Boštjan J. Turk. Če ste se tudi sami znašli v pravni dilemi in imate zanj vprašanje, mu za brezplačen nasvet pišite na icgp@siol.net, v predmet sporočila pa pripišite ZA ONO.

Preberite še: Ali mi za nujno pot na mojem zemljišču pripada denarno nadomestilo? (nasvet strokovnjaka)

Morda vas zanima tudi: Dr. Igor Lukšič: Premier je naredil tri napake, povezane z novo spremljevalko

 


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)