Očeta zapušča razum, sorodniki pa to izkoriščajo za dedovanje (nasvet strokovnjaka)

Pisala nam je bralka, ki je v skrbeh, kako bo oče napisal oporoko.

17.5.2023 ob 1:40 | Foto: Gettyimages

Slika avtorja - Boštjan J. Turk Piše:

Boštjan J. Turk

pravnik, icgp@siol.net

Očeta zapušča razum, sorodniki pa to izkoriščajo za dedovanje (nasvet strokovnjaka)

Vprašanje bralke Maje se glasi:

Ker se zavedam, da obstaja več vrst dedovanja, me zanima, kako po pravni poti doseči, da bo dedovanje res odsevalo pravo voljo zapustnika? Sem hčerka očeta, ki je že v letih in se bojim, da bodo želeli sorodniki vplivati nanj, sam pa ni več v najboljšem psihofizičnem stanju in precej “dojemljiv” za razne vplive. 

Odgovarja pravnik mag. Boštjan J. Turk:

Kakor koli obračamo, a bistveni pri dedovanju sta dve stvari – zdrav razum zapustnika in pa dobri, ljubeči odnosi med člani zapustnikove družine. Če obstajata ta dva pogoja, je sama izvedba testiranja, kot temu pravniki strokovno rečemo, bistveno lažja.

V tem smislu je zelo pomembno, da se zapustnik odloči napisati oporoko, ali pa skleniti kakšen obligacijski posel s pomembnimi dednimi posledicami (denimo pogodbo o dosmrtnem preživljanju) takrat, ko je še relativno zdrav, še posebej v mentalnem smislu.

Osebno sem mnenja, da oporoka ni najboljši način testiranja ravno zaradi tega, ker jo lahko zapustnik kadarkoli spreminja in tako povzroča zmedo in negotovost med dediči. Bolje je, da se sklene kakšna izmed obligacijskih pogodb – denimo pogodba o dosmrtnem preživljanju ali pa izročilna pogodba.

Ob tem pa poudarjam, da gre v tem primeru za dvostranske pravne posle, za katere se morajo strinjati vse pogodbene stranke in obenem ustvarjajo tudi pomembne obveznosti drugih pogodbenih strank (denimo dolžnost preživljanja s strani preživljalca pri pogodbi o dosmrtnem preživljanju). 

Odgovor je pripravil pravnik Mag. Boštjan J. Turk. Če ste se tudi sami znašli v pravni dilemi in imate zanj vprašanje, mu za brezplačen nasvet pišite na icgp@siol.net, v predmet sporočila pa pripišite ZA ONO.

Preberite še: Očetova partnerica uporabila zvijačo, da sva z bratom ostala brez premoženja (nasvet strokovnjaka)

Morda vas zanima tudi: Vdrla sem v možev telefon in šokirana sem, kaj sem našla


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)