Oče je sestri in bratu finančno že pomagal, bom zato pri zapuščini deležna večjega deleža? (nasvet strokovnjaka)

Na nas se je obrnila bralka, ki od očeta ni prejela še ničesar.

27.3.2023 ob 5:20 | Foto: Gettyimages

Slika avtorja - Boštjan J. Turk Piše:

Boštjan J. Turk

pravnik, icgp@siol.net

Oče je sestri in bratu finančno že pomagal, bom zato pri zapuščini deležna večjega deleža? (nasvet strokovnjaka)

Njeno vprašanje se glasi tako:

Spoštovani,

Zanima me, kako je s prejetimi darili, ki jih dobijo dediči od zapustnika še za časa njegovega življenja? Umrl mi je namreč oče - sem njegova mlajša hčer, ki od očeta nisem dobila ničesar za časa njegovega življenja, medtem ko je moja starejša sestra od njega pred leti dobila denarni prejemek v višini 30.000 EUR, brat pa zemljišče v okolici Kranja. Očetovo zapuščino sicer sestavljata stanovanjska hiša in pa sredstva na bančnem računi v višini okrog 10.000 evrov.

Hvala!

Odgovarja pravnik Mag. Boštjan J. Turk:

Vsakemu zakonitemu dediču se vračuna v dedni delež vse, kar je na kakršenkoli način dobil v dar od zapustnika, razen, če gre za običajna manjša darila, ki se ne vračunajo v dedni delež. Posebej pa poudarjam, da se darilo ne vračuna, če je zapustnik ob daritvi ali pa pozneje ali v oporoki izjavil, naj se darilo ne vračuna v dedni delež, ali če se da iz okoliščin sklepati, da je bila to zapustnikova volja.

Pomembno je, da vračunanje daril, ki sta jih prejela vaša sestra in brat aktivno zahtevate na zapuščinski obravnavi, saj na vračunanje sodišče ne pazi po uradni dolžnosti.   

Darila se sicer vračunavajo tako, da se vsakemu dediču, ki zahteva vračunanje najprej dodeli iz zapuščine enaka vrednost kakor je vrednost darila, ki ga je dobil dedič, kateremu se darilo vračuna, ostanek pa se potem razdeli med dediče v razmerju njihovih dednih deležev (v delitev ostanka se vključi tudi obdarjenca oziroma obdarjence).

Če premoženje, ki ga je imel zapustnik ob svoji smrti ne zadošča, da bi drugi dediči dobili ustrezne vrednosti, jim dedič, kateremu se vračunavajo darila, ni dolžan vrniti kaj od tistega, kar je dobil.

Če pa se po zapustnikovi volji darilo dediču ne vračuna v njegov dedni delež, obdrži tak dedič darilo in deli z drugimi dediči zapuščino, kot da darila sploh ni bilo. Če je kaj nujnih dedičev,  obdrži ta dedič darilo v mejah razpoložljivega dela.

Odgovor je pripravil pravnik Mag. Boštjan J. Turk. Če ste se tudi sami znašli v pravni dilemi in imate zanj vprašanje, mu za brezplačen nasvet pišite na icgp@siol.net, v predmet sporočila pa pripišite ZA ONO.

Preberite še: Očetova partnerica uporabila zvijačo, da sva z bratom ostala brez premoženja (nasvet strokovnjaka)

Morda vas zanima tudi: Manja Vidic, Slovenka, ki dela za Združene narode in živi na Filipinih


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)