Kateri prehranski dodatki pomagajo pri izgorelosti (nasvet strokovnjakinje)

Ali si lahko pri izgorelosti pomagamo s prehranskimi dodatki, zanima bralko.

18.5.2023 ob 1:15 | Foto: Gettyimages

Slika avtorja - zdravnica Simona Korenčan, dr. med. Piše:

zdravnica Simona Korenčan, dr. med.

https://www.hisanaturopatije.si/

Kateri prehranski dodatki pomagajo pri izgorelosti (nasvet strokovnjakinje)

Njeno pismo gre takole:

Pozdravljeni,

Po večletnem delu na izjemno stresnem položaju me je doletela diagnoza, ki jo v zadnjih letih pogosto slišimo – izgorelost. Sem že na bolniški, z osebno zdravnico redno v stiku, ki me korektno usmerja na poti okrevanja. Sama pa razmišljam tudi, kako bi si lahko pomagala s hrano oziroma prehranskimi dodatki?

Že vnaprej hvala za odgovor.

Odgovarja zdravnica Simona Korenčan: Izgorelost močno prizadene nadledvično žlezo

Na splošno je izgorelost kompleksna težava, na katero lahko vpliva širok razpon dejavnikov, zato je pomembno, da sprejmete ukrepe za preprečevanje in obravnavanje izgorelosti.

Izgorelost je v zadnjih letih vse bolj pogosta zaradi različnih dejavnikov:

Uporaba tehnologije: vzpon tehnologije je ljudem olajšal delo na daljavo, hkrati pa posamezniku omogoča, da je z delom povezan 24 ur na dan, sedem dni v tednu. Čeprav se sliši priročno, lahko povzroči tudi zabrisovanje meja med delom in zasebnim življenjem, kar lahko prispeva k izgorelosti.

Povečana delovna obremenitev: Številna delovna mesta so postala bolj zahtevna, s povečano delovno obremenitvijo in višjimi pričakovanji glede uspešnosti. To lahko povzroči občutek pritiska in stresa, ki lahko prispevata k izgorelosti.

Negotovost zaposlitve: V mnogih panogah varnost zaposlitve ni več zagotovljena in delavci so lahko pod pritiskom, da bi obdržali službo. To lahko povzroči občutek tesnobe in stresa, ki lahko prispevata k izgorelosti.

Pomanjkanje ravnotežja med poklicnim in zasebnim življenjem: Mnogi ljudje težko usklajujejo službene in osebne obveznosti, kar lahko povzroči občutek preobremenjenosti in izgorelosti.

Večja ozaveščenost: zdaj je večja ozaveščenost o vplivu stresa in izgorelosti na duševno zdravje, zaradi česar več ljudi išče pomoč.

Simptomi izgorelosti se lahko razlikujejo od osebe do osebe, vendar nekateri pogosti znaki vključujejo:

  • Fizična izčrpanost in utrujenost
  • Nespečnost ali težave s spanjem
  • Povečana obolevnost in dovzetnost za bolezni
  • Razdražljivost in nihanje razpoloženja
  • Pomanjkanje motivacije in zmanjšana produktivnost
  • Kognitivne težave, kot so težave s koncentracijo ali sprejemanjem odločitev
  • Povečan cinizem ali odmaknjenost od dela ali osebnega življenja
  • Izguba užitka v dejavnostih, ki so bile prej prijetne
  • Občutki nemoči ali brezupa
  • Povečana uporaba drog ali alkohola kot mehanizma za obvladovanje.

Vsekakor vam svetujem dovolj počitka, časa zase in pa, da problem komunicirate z okolico in svojimi bližnjimi vaše težave, da vam bodo lahko v oporo.

Ker izgorelost močno prizadene nadledvično žlezo, ki med drugim tvori tudi hormon kortizol vam svetujem zadosten vnos B vitaminov, predvsem vitamina B1, B6 in B5, slednji je potreben kot kofaktor pri sintezi kortizola, njegovo pomanjkanje pa vodi do nizkega kortizola, utrujenosti, povečane bolečine, depresije in prekomernega vnetnega odziva.

Za tvorbo kortizola nujno potrebujemo tudi vitamin C, priporočam vam 1000mg/dan ter magnezij, najbolje v obliki magnezijevega malata pred spanjem. Ob posvetu s svojim zdravnikom lahko dodate tudi aminokislino L-tirozin. Sama pa ljudem z izgorelostjo dodatno svetujem še adaptogeno zelišče Rhodiola.

Želim vam obilo uspeha, predvsem pa strpnost do svojega telesa. Namreč stanje v katerem ste, je posledica dolgotrajnega stresa na telo, zato tudi okrevanje potrebuje svoj čas.

Odgovor je pripravila zdravnica Simona Korenčan, dr. med, ki se ukvarja s celostnim zdravljenjem. Če imate zanjo vprašanje na temo naravnega zdravljenja , ji za brezplačen nasvet pišite na simona@hisanaturopatije.si, v predmet sporočila pa pripišite ZA ONO.

Preberite še: Zaradi otrok sem neprespana, imam občutek, da sem tik pred izgorelostjo (nasvet strokovnjakinje)

Morda vas zanima tudi: Ves čas zaposleni: rešitev ni v zmanjšanju dela, temveč v razumevanju zasvojenosti


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)