Iščem sopotnika, a v resnici sem najraje sama (nasvet strokovnjakinje)

"Ne bi bila rada sama. A redko kdo me pritegne," nam je zapisala bralka.

4.5.2023 ob 1:50 | Foto: Gettyimages

Slika avtorja - Lucija Mulej Piše:

Lucija Mulej

izredna profesorica in doktorica sociologije znanosti, poslovna antropologinja, svetovalka in avtorica knjig

Iščem sopotnika, a v resnici sem najraje sama (nasvet strokovnjakinje)

Stara sem 36 let, imam zavidljivo kariero in tudi dober standard. Veliko potujem in se nasploh dobro počutim v svetu in v svoji koži. Odraščala sem z očetom, mama je žal že preminila.

Vse je dobro in prav, le nekako ne najdem partnerja, s katerim bi zaživela. Ne vem, ali sem težava jaz sama. Ali imam previsoke zahteve? Res pa je, da se zelo dobro počutim v svoji koži. Čas s seboj mi je veliko, saj sem se po smrti mame odločila, da me nikoli več ne bo ljubezen tako dotolkla.

Pišem vam, ker bi rada vaš nasvet. Vaš pogled na moj problem, ki ga v bistvu ni.

Ne bi bila rada sama. A redko kdo me pritegne. Nimam posebnih zahtev po videzu, a sigurno zahtevam neko zrelost moškega. In pamet. Plehkih bitij ne prenašam.

Ne vem, ali sem se zaprla zaradi izgube mame. Spolnosti pa tudi preveč ne pogrešam. Se mi zdi, da dobim tako veliko do sveta.

Prosim, kaj mislite?

Odgovarja izr. prof. dr. Lucija Mulej: "Know how" se gradi iz izkušenj

Razlogi, zakaj se ljudje združujemo, so različni. Številni si v zvezah kratijo čas, lajšajo samoto ali pa vztrajajo le iz navade. Spet drugi noro ljubijo, tvegajo in se razgalijo pred oltarjem ljubezni …

Nekateri je nikdar ne okusijo, morda so šibki, brez vere vase, ali pa jih objem sladkostrastnega hrepenenja dotolče in odbije, saj zahteva veliko … Seveda nima vsakdo možnosti izbire. Več ljudi kot spoznamo, več svetov kot uspemo usvojiti, več možnosti izbir imamo. Da se pravzaprav naučimo razbrati priložnosti od pasti, v katere nas intimne povezave lahko pahnejo, potrebujemo čas in izkušnje.

Torej, kaj vas usmerja v samoto? Morda ste pretirano navezani na očeta in nimate notranjega prostora za moškega, ki bo le vaš in vi njegova? Zagotovo vas je izguba mame prizadela kot vsakogar, ki to iniciacijo preživi. Globoka vez s preminulo mamo je le en odraz povezave, ki je unikaten.

In z ljubljenim partnerjem lahko stkemo še globlje niti. Kljub temu da nas izguba vseh, ki so nam blizu, pretrese, ljubimo naprej. Vi ljubite življenje, potujete in raziskujete svet. Tudi to je navezanost, navada in da, ljubezen. Počasi se boste  odprli tudi moškim.

Seveda je dobro, da imate izgrajeno podobo, kaj je za vas sprejemljivo in kaj ne. In čas je, da se odpravite v dan z mislijo, da je čas za ljubezen. Za avanture se zdi, pri vas ni prostora. Poželenje pa pride s tistim, ki ga v vas prižge.

In prostovoljni celibat, kjer delate zase in vlagate vase, ni škodljiv. V času razvrata sodobnega sveta je prav časten. Verjamem, da vam bo uspelo. Seveda pa se lahko oglasite na svetovanju. Srečno!

Odgovor je pripravila Lucija Mulej, izredna profesorica in doktorica sociologije znanosti, poslovna antropologinja, svetovalka in avtorica uspešnic Skrivnost – zakaj ne deluje pri vas, OnKraj RazKritja ter Heroji, Pogovori z Erosom. Če imate zanjo vprašanje, ji za brezplačen nasvet pišite na lucija.mulej@budnjani.si v predmet sporočila pa pripišite ZA ONO.

Preberite še: V zakonu škriplje zaradi sestre moje žene (nasvet strokovnjaka)

Morda vas zanima tudi: Tina Gorenjak: Še nikoli nisem tako ljubila


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)