Dve uri po ljubljenju mi je rekel, da ima drugo (nasvet strokovnjaka)

Partner me je zapustil in prizadel neznosno bolečino, nam je zapisala bralka.

18.4.2023 ob 4:20 | Foto: Gettyimages

Slika avtorja - Samo Babuder Piše:

Samo Babuder

psihoanalitični psihoterapevt

Dve uri po ljubljenju mi je rekel, da ima drugo (nasvet strokovnjaka)

Njeno pismo se glasi tako:

Partner me je zapustil zgolj dve uri po ljubljenju, rekoč, da se dobiva z novo, ki jo je spoznal na spletu in je stara 66 let. Pravi, da še sam ne razume, kaj se dogaja in da je, revež, v hudi dilemi. Seveda sem odšla v joku in tudi on je jokal.

Ali sem storila prav ali bi se morala boriti? Zdaj norim od prizadetosti, ponižanja in ljubezni do njega. Naj omenim, da sem mu ves čas bolezni, skoraj eno leto, stala ob strani. Zdaj, ko ima pravilna zdravila in je zopet fit, pa šok. Neznosno me boli in ne vem, če bom lahko še kdaj normalno živela.

Pozdrav

Odgovarja Samo Babuder, psihoanalitični psihoterapevt: Za takšnega moškega se ne splača boriti

Doživeli ste izgubo pomembne osebe in pomembnega odnosa. Kot sklepam iz skopih podatkov, ki ste jih podelili z nami, ste v življenjskem obdobju, ko so vaši otroci – če ste jih imeli -, že davno zapustili gnezdo in je postal partner center vašega sveta. Ljudje smo odvisni od odnosov in kakovostni odnosi so temelj naše sreče in zadovoljstva. Brez občutka, da smo sprejeti in ljubljeni, je naše življenje brez pravega smisla. Zato sta vam partnerjeva prevara in odhod spodnesla tla pod nogami in vas pahnila v neznosne bolečine.

Za razumevanje vašega položaja in oblikovanje pravšnjega nasveta je treba izhajati iz domneve, da sta se s partnerjem poznala eno leto. Če vas je lahko kar tako zapustil, potem najbrž nista živela v skupnem gospodinjstvu. Šlo je torej, ob teh predpostavkah, za kratkotrajno ljubezensko zvezo.

Vaša huda prizadetost kaže, da ste partnerja v tem času resnično vzljubili in želeli z njim imeti trajno zvezo. On pa je, medtem ko je bil v odnosu z vami, začel iskal ljubezenske stike z drugimi ženskami. Nekaj časa se je očitno celo dobival z drugo žensko. Potem pa se je odločil, da vas zapusti in vas zamenja s to žensko. To je podlo dejanje. Če ni bil srečen v zvezi z vami, bi bilo prav, da vam to pove in vam da priložnost, da se pogovorita o težavah in jih poskusita odpraviti, ali pa vam vsaj v odkritem pogovoru pove, da se ne vidi več v zvezi z vami. Tako pa si je enostavno našel drugo žensko in vas zapustil. Kakšen človek neki je to?

Očitno gre za neodgovornega moškega, ki vas je izkoristil, da ste mu stali ob strani v času bolezni, do vas pa ni nikoli čutil česa globljega. Tudi ne moremo govoriti o dolgotrajni zvezi, v katero bi se eventualno naselilo nezadovoljstvo, in bi spričo tega eden izmed partnerjev začel iskati ljubezenske stike izven zveze, kar se v dolgotrajnih zvezah pogosto dogaja.

Ali se splača boriti za takšnega človeka?

Naj vas poskušam potolažiti in ponovim tisto, kar že veste, to je, da po vsakem dežju posije sonce. Izgubo pomembne osebe je treba odžalovati. To je proces, ki lahko traja nekaj mesecev, morda leto, le redko pa dlje časa.

Ko boste svojo izgubo preboleli, boste lahko ponovno normalno zaživeli. Potem si boste lahko poiskali bolj zanesljivega partnerja, tega pa dokončno pozabili.

Odgovor je pripravil Samo Babuder, psihoanalitični psihoterapevt. Če ste se tudi sami znašli v negotovi življenjski situaciji in imate zanj vprašanje, mu za brezplačen nasvet pišite na samo.babuder@gmail.com, v predmet sporočila pa pripišite ZA ONO.

Preberite šeNa terapijah sem spoznala, da sem žrtev besednega nasilja. A tega ne uspem zaustaviti (nasvet strokovnjakinje)

Morda vas zanima tudi: Sporne prakse slovenskih delodajalcev do zaposlenih, in kako ukrepati (nasveti pravnika)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)