Kaj so prednosti izročilne pogodbe (Odgovarja pravnik Boštjan J. Turk)

Pisal nam je bralec, ki ga zanima, zakaj je izročilna pogodba boljša izbira.

27.9.2023 ob 2:10 | Foto: Gettyimages

Slika avtorja - Boštjan J. Turk Piše:

Boštjan J. Turk

pravnik, icgp@siol.net

Kaj so prednosti izročilne pogodbe (Odgovarja pravnik Boštjan J. Turk)

Njegovo pismo se glasi:

Zanima me, kakšna je prednost izročilne pogodbe pred dedovanjem in kaj pomeni, da se morajo z izročilno pogodbo strinjati vsi potomci?

Odgovarja pravnik mag. Boštjan J. Turk:

Zahvaljujem se za vaše vprašanje. Izročilna pogodba, ki jo morajo pogodbene stranke skleniti v obliki notarskega zapisa, predstavlja nekakšne vrste vnaprejšnje dedovanje. Izročitelj izroči določeno premoženje svojim potomcem še za časa življenja in tako prepreči, da bi prihajalo do morebitnih sporov po njegovi smrti.

Potomci se morajo glede izročenega premoženja strinjati. Njihovo strinjanje je namreč eden izmed najpomembnejših elementov izročilne pogodbe. Če se izročitelj odloči, da bo svoje premoženje s to pogodbo razdal med svoje otroke, pa se denimo eden od sinov ali hčera s tem ne bi strinjal, potem se štejejo tisti deli premoženja, ki so bili izročeni njegovim bratom in sestram za darila in se po prednikovi smrti z njimi ravna kot z darili, ki jih je prednik dal dedičem.

Pravno to pomeni, da lahko eden od potomcev, ki se s tako izročitvijo ni strinjal, zahteva, da se po smrti izročitelja darila (izročeno premoženje) vračunajo v dedni delež, kar zadevo nekoliko zaplete. Zato je priporočljivo, da so potomci soglasni glede izročitve še preden se pogodbene stranke odločijo za podpis takšne pogodbe.

Odgovor je pripravil pravnik Mag. Boštjan J. Turk. Če ste se tudi sami znašli v pravni dilemi in imate zanj vprašanje, mu za brezplačen nasvet pišite na icgp@siol.net, v predmet sporočila pa pripišite ZA ONO.

Preberite še: Zaradi prometne nesreče so propadli resni dogovori za službo (Odgovarja pravnik Boštjan J. Turk)

Priporočamo vam tudi: Trik, ki vam bo prišel zelo prav, ko boste vrtali luknje v steno

Morda vas zanima tudi: Sem poročen moški in imam fantazije o spolnosti z moškim. Je to normalno?


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)