Sreča v ljubezni zapisana v genih? Takole pravijo znanstveniki ...

Očitno ima genetika vpliv tudi na ljubezensko življenje.

12.3.2019 ob 5:10

zaljubljen_par_moski_zenska_romantika.jpg

Ljubezen je morda res zapisana v zvezdah, a očitno je tudi v genih. Ena novejših raziskav je, kot navaja portal Pure Wow dokazala, da ima genetika velik vpliv na srečo v ljubezni.

Znanstveniki z univerze Yale so namreč odkrili gen, ki so ga poimenovali gen ljubezni. Za tiste, ki imate radi podrobnosti povejmo, da ta nosi oznako OXTR rs53576.

Pod njegovim vplivom v organizmu nastaja več oksitocina oziroma hormona ljubezni, ki je tesno povezan z višjo stopnjo zaupanja, zvestobo in spolnim zadovoljstvom.

Ekipa znanstvenikov z omenjene ustanove je proučevala 178 poročenih parov v starosti od 37 do 90 let. Sodelujoče so povprašali o njihovemu zadovoljstvu v zvezi in s pomočjo vzorcev sline preverjali njihov DNA zapis.

"Ugotovili smo, da občutki v odnosu niso pogojeni zgolj s skupnimi izkušnjami, cilji, pričakovanji in medsebojno podporo, temveč na obnašanje in splošno počutje v razmerju vplivajo tudi genske predispozicije partnerjev," je povedala Joan Monin, avtorica študije in dodala: "Tisti, pri katerih je prisoten tako imenovani gen ljubezni imajo več možnosti, da osnujejo kvaliteten odnos."

Še ena dobra novica: za uspešno zvezo je dovolj, da je omenjeni gen prisoten pri enem od partnerjev.

Rezultati so bili domala enako spodbudni pri parih, kjer sta ga imela oba kot pri tistih, kjer ga je imel samo en. Vsekakor so bili na najslabšem pari, kjer ga ni imel nihče.

Malo za šalo, malo za res rekli: kdo potrebuje vrtnice, če za vse lahko poskrbi genetika!


Avtorica:
M. FL.
Foto: Thinkstock

Preberite še: Modra jajčka (blue balls): kaj so, kako nastanejo in kako jih pozdraviti ali pa 5 znakov, da bi bili srečnejši, če bi bili samski

Priporočamo tudi: 7 najpogostejših spolno prenosljivih okužb (in kako spremenijo življenje)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)