Tudi on lahko postane redoljubnež

Brez prepirov in nerganja.

28.8.2016 ob 6:40

par.jpg

Vaš dragi je čudovit, le red in skrb za čistočo vajinega doma niso njegove močne točke. Vi se seveda sprašujete, ali je resnično tako težko zapirati omarice v kuhinji, s pulta počistiti drobtine ter s tal v kopalnici pobrati uporabljeno brisačo, mi pa nizamo nekaj preprostih zvijač, s pomočjo katerih bo vendarle dojel, da je urejen dom prijetnejši za bivanje obeh in se bo zanj trudil tudi sam.

Več namigov za prijetnejše sobivanje poiščite na Facebooku

Stvari predstavite v drugačni luči

Včasih se res zdi najlažje bolj ali manj glasno opozarjati na nered, ki ga pušča za seboj, a obstaja boljša in učinkovitejša taktika: podrobno mu opišite, kakšni občutki vas tedaj, ko je stanovanje urejeno, prevevajo. Nekako takole: »Obožujem leči v pospravljeno posteljo (ali sesti na urejen kavč), saj to pomeni, da so ti kotički res namenjeni samo najinemu sproščanju.« Ali: »Lepo je s tabo jesti, če je miza lepo urejena in kuhinja pospravljena.« Ko bo uvidel, da se trudite za oba, bo tudi sam poskrbel, da bi vama bilo doma kar najbolj prijetno.

Hitro čiščenje

Malce igrice pred spanjem vama ne bo škodovalo. Odmerita si čas, denimo 10 minut in v njem oba skušajta čim več postoriti: zložiti posodo v pomivalni stroj, poravnati prevleko na kavču, zložiti časopise, odnesti v pranje perilo… Še sami boste presenečeni, koliko lahko postorita v desetih minutah in kako zavzeto vam bo pri tem pomagal.

Določite štiri naloge, ki bodo samo njegove

Tla v kopalnici, pokrita z vlažnimi brisačami so večna zadrega parov. Naj on skrbi, da ne bo tudi vajina. Seveda se ne ustavite pri tem: naj reciklira smeti, čisti preddverje ter skrbi za mačje stranišče. Vsak dan. Morda bo res na vas vse ostalo, a vendar bo z rednim opravljanjem svojih nalog tudi sam pripomogel k urejenejšemu domu.

Mesto za »kramo«

Sprijaznite se, ima ga vsak dom. Tisti kotiček, kamor odlagate ključe, drobiž, sončna očala in podobne drobnarije. Tudi vajino stanovanje ga potrebuje. Čeprav vas pogled nanj nervira, bo še vedno bolje, kot da bi takšne in drugačne malenkosti ležale po celem domu.

Uporabite moč fotografije

Ravno ste počistili dnevno sobo in ta je resnično urejena. Iz izkušenj veste, da bo takšna natanko tako dolgo, dokler se vaš dragi ne vrne domov. Tedaj bo njegov računalnik pristal na kavču, čevlji ob njem, denarnica na omari, srajca pa na fotelju. Katastrofi se izognite s pomočjo tehnike: pošljite mu kratko sporočilo s fotografijo in se pohvalite, kako pridni ste bili. Pasivna agresija? Rahla. Ljubek in učinkovit opomnik, naj urejeno stanovanje ohrani? Nedvomno!

Poiščite razloge

Naj se sliši še tako očitno, a včasih je določanje razloga za neurejenost prava pot do tega, da bi težavo odpravila. Morda v svoji omari nima dovolj prostora, in zato oblačila pušča na postelji. Ali je nekoč za njim čistila mama, sedaj pa to pričakuje od vas. Kakorkoli, poiščita razloge, jih odpravita in tisto, kar bo sledilo, bo izboljšanje obema v prid.

Avtorica: M. F.
Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)