Iz prve roke: Poligamija in z njo povezane zmote

Čeprav poligamna razmerja niso redka, jih tisti, ki živijo v monogamnih zvezah, še vedno ne razumejo in verjamejo v z njimi povezane zmote.

8.8.2018 ob 4:33

par_poletje_obala_morje_sprehod_micna_poligamija_ljubezen_partner.jpg

Nedvomno ste že slišali za poligamijo. Odnos, v katerem ima ena oseba več romantičnih partnerjev. A najbrž tako, kot večina tistih v monogamnih zvezah, ne razumete takšnega koncepta zveze.

Zato je Sophie Lucido Johnson, avtorica iz Bostona, ki ima več partnerjev: zaročenca, dekle in partnerja na daljavo, za Insider  povzela nekaj dejstev iz svoje knjige Ljubezen v množini (Many Love), v kateri je iz prve roke nanizala izkušnje ženske v poligamni zvezi.

Zmota: poligamija je isto, kot odprto razmerje

Večina meni, da je poligamija sinonim za odprto zvezo. Čeprav je med njima res mogoče potegniti nekaj vzporednic, zadeve niso čisto enake.

Poligamija je zveza, v kateri je posameznik v romantične odnose vpet z več, kot eno osebo. Pri odprti zvezi gre za seks izven razmerja, kjer čustva praviloma ne igrajo ključne vloge.

"Poligamna razmerja tehnično so odprte zveze, a vsakega odprtega razmerja ni mogoče enačiti s poligamijo. Pri poligamni zvezi vendarle gre za trajen odnos, v katerem so med vpletenimi prisotna čustva, ki sicer pritičejo monogamni zvezi," pojasnjuje Johnsonova, ki prav v čustveni in intimni povezavi vidi osnovno razliko med odprto in poligamno zvezo.

Zmota: v poligamnih zvezah ljubosumja ni

Zlahka je predpostavljati, da v zvezi, ki vključuje več partnerjev, ljubosumje ne obstaja. Tega se praviloma pripisuje monogamnim razmerjem, a tudi to je po mnenju avtorice daleč od resnice.

"Ljubosumje praviloma izvira iz bojazni, da bomo nekoga izgubili, ker se bo ta odločil za drugega partnerja. In tako, kot se to lahko zgodi v monogamni zvezi, je mogoče tudi pri poligamiji. Kadar je prisoten ta strah, se ljubosumje hitro pojavi, ne glede na naravo odnosa."

Zmota: poligamija lahko pomaga monogamnemu razmerju

Naj bo še tako vabljiva misel para v krizi, da bi zvezo rešila tako, da bi vanjo vključila več partnerjev, je ta strategija praviloma povsem napačna.

"Poligamna zveza je uspešna le, če je sama sebi namen in želja po takšnem odnosu prihaja iz človeka, ne pa okoliščin, ki ga vanjo prisilijo. Poligamija v smislu reševanja monogamne zveze se praviloma ne obnese, saj ustvarja še več zmede in negotovosti ter v končni fazi v večini primerov razmerje potisne čez rob," je prepričana avtorica.

Zmota: vse se vrti okoli seksa

To je še ena pogosta zmota o poligamnih zvezah. Ni res, da temeljijo na seksu. Ne oblikujejo se zaradi poželenja, temveč zaradi globljih čustev, ki jih nekdo čuti do več partnerjev in jih ti sprejemajo ter vračajo.

"Seveda seks igra pomembno vlogo. Tako kot v monogamni zvezi, ni pa edino vezivno tkivo odnosa. Prav tako, kot za običajne zveze, se je tudi v poligamnem odnosu treba truditi na vseh nivojih, ki zagotavljajo trden in trajen odnos," ta mit razbija avtorica.

Zmota: poligamija ni naravno razmerje

Drži, da je v družbi poligamija še vedno označena kot škandalozna in neprimerna, a v resnici še zdaleč ni tako redka in postaja družbeno vse bolj sprejemljiva. Kajti, kot je povedala Johnsonova: "Učim na srednji šoli in noben od mojih dijakov ni v monogamni zvezi. Prepričanje, da je moja knjiga sporna, zavračajo in sami poligamijo sprejemajo veliko bolje, kot generacije njihovih staršev. 

Menim, da s svetlobno hitrostjo presegamo nekdanje vzorce in poglede na zvezo. Vsak želi odnos definirati skozi lastne oči in ne skozi oči širšega družbenega ozračja. Zato je sprejemanje nekdaj neobičajnih zvez, kot je denimo poligamija, vse lažje, kar dokazujejo tudi statistike.

Leta 2015 je v anketi Gallupa 16 odstotkov Američanov izjavilo, da se jim koncept poroke z večimi partnerji zdi povsem sprejemljiv. Leta 2001 je bilo takšnega mišljenja le sedem odstotkov vprašanih. Gre torej za dokajšen porast."

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)