Poligamisti: "Tega nas ne sprašujte več"

Tisti, ki v živijo v poligamnih zvezah, so že pošteno siti naslednjih vprašanj ...

7.5.2018 ob 1:09

poli_micna.jpg

Hkrati ljubiti več oseb, ni ravno konvencionalno. Poligamna razmerja zato pri tistih, ki prisegajo na monogamijo, zbujajo nemalo vprašanj in dilem. Nekatera od njih so prav nadležna in nesmiselna. Katera gredo vsem, ki živijo v poligamnih zvezah, najbolj na živce, so moški in ženske, ki hkrati ljubijo več oseb, povedali za Huffington post.

Je to na nek način varanje?

"Najbolj me v smeh spravlja to vprašanje. Kajti poligamija je čisto nasprotje varanja. Edino, kar imata odnos z večjimi partnerji in nezvestoba skupnega, je sposobnost hkrati ljubiti več, kot eno osebo. Sicer je poligamija po definiciji odkrit dogovor med vsemi vpletenimi. Temelji takšnega odnosa so poštenost, odkrita komunikacija ter odsotnost prikrivanja in laži, česar za varanje ne bi mogli trditi." KamalaDevi McClure, ki je s svojim soprogom v odprtem razmerju že več kot 16 let.

Kako zmoreš? Preveč sem zaljubljen(a), da bi se spustil(a) v takšen odnos.

"Velikokrat sem že slišala podobne dileme. Vedno, ko me nekdo kaj takšnega vpraša, me prime, da bi mu primazala klofuto. Predanosti in ljubezni ni v poligamnem odnosu nič manj, kot v monogamnem. Gre za dogovor, ne pa za posledico nizkih standardov in nesposobnosti ljubiti s celim srcem. Če je v odnosu vse tako, kot mora biti, sta vedno prisotni globoka povezava in intimnost. Četudi naša razmerja odstopajo od običajnih, smo zaljubljeni in ljubimo." Zaeli Kane, ki je s svojim soprogom v odprtem razmerju več kot 14 let.

Kdo je glavni oziroma bolj priljubljen partner?

"Večina poligamnih odnosov ni zasnovanih hierarhično. Ne gre za prvo in drugo razmerje. Ljudje v takšnih zvezah, tudi sama, vse partnerje ljubijo enako globoko, nihče ni prvi, drugi ali tretji. Zaradi odnosa, v kakršnem živim, lahko stopim iz okvirjev običajnega razmerja in se pristno povezujem z vsemi, ki so mi ljubi in dragi." Tikva Wolf, v razmerju je s tremi partnerji in mati dveh otrok.

Kaj se zgodi če …?

"Takšna vprašanja se običajno nadaljujejo nekako takole: Kaj se bo zgodilo, če se boste zasovražili? Če se bo nekdo želel preseliti? Kaj, če bo nekdo želel nazaj v monogamno razmerje? Večina meni, da poligamni odnosi na koncu vedno vodijo v katastrofo in za seboj pustijo zlomljena srca. Največkrat je resnica daleč od tega. In konec koncev, takšna vprašanja bi si lahko zastavili tudi vsi v monogamnih zvezah. Če se pojavi težava, jo skušamo rešiti po najboljši možni poti. Tako kot vsak zrel par." Natalie Fink, štiri leta v poligamni zvezi.

Kaj pa ljubosumje?

"Tako, kot vsako drugo negativno čustvo, je treba ljubosumje prepoznati in ga premagati na pravilen način. Prav zaradi poligamije sem se naučila ljubosumje obvladovati in od kar sem v takšni zvezi, je veliko manj izrazito, kot je bilo tedaj, ko sem bila v monogamnem odnosu." Page Turner, v poligamni zvezi osem let.

Vas skrbijo spolno prenosljive bolezni?

"Seveda me skrbijo. Prav tako, kot bi morala vsakogar. S partnerji se vsi redno testiramo in vedno se, preden se oblikuje novo spolno razmerje, o tem temeljito pogovorimo. Smo previdni. Kar dokazujejo tudi študije, ki pričajo, da je med tistimi, v poligamnih zvezah, manj spolno prenosljivih bolezni, kot v monogamnih odnosih, kjer je pogosteje prisotna nezvestoba. Varen seks je v vsakem primeru na prvem mestu, vedno uporabljam kondom in zavedam se, da je za svoje zdravje vsak odgovoren sam. Ne glede na to, v kakšni zvezi je." Dedeker Winston, v poligamni zvezi z dvema partnerjema je štiri leta.

Kako načrtujete prihodnost, razmišljate o družini?

"Vprašanje, ki je napačno zastavljeno. Namesto: ali se boste ustalili in imeli otroke se glasi, kako se nameravate ustaliti in imeti otroke? Kako se nameravate … Ostali na naša razmerja gledajo kot na super zapletena in zdi se jim skoraj nemogoče, da bi imeli naraščaj. Ljudje  poligamne odnose dojemajo kot trenutno zabavo in ne kot na resne zveze. Nekateri se vanje res spuščajo zgolj za zabavo. A to velja tudi za monogamna razmerja. Med nami tremi je veliko ljubezni in ko se bomo odločili za otroke, bomo odločitev sprejeli skupaj. Čeprav tega trenutno še ni na obzorju." Jimmy, pet let v poligamni zvezi z dvema dekletoma.

Kaj o vsem skupaj misli družina?

"Še eno od nadležnih vprašanj, ki ga običajnemu paru nihče ne bi zastavil. Tako negativno je. Že sama domneva, da si družina mora nekaj misliti o našem odnosu nakazuje, da tisti, ki ga zastavi meni, da se z njim ne strinja. Nekateri se, drugi se ne, tako kot to velja za vse ostale zveze ali ko se najstnik odloči za tetovažo. Primarna družina velikokrat dvomi v neobičajne koncepte razmerja, a na koncu ne želi drugega, kot da bi bili vsi njeni člani srečni. To velja tudi za naše starše, brate, sestre, strice in tete." Summer, v poligamni zvezi pet let.

Prirejate orgije?

"Poizvedovanje o tem, kaj se dogaja za vrati spalnice, je nedostojno in neprimerno. Nevljudno je spraševati o spolnih navadah para ali nekoga, ki ljubi več oseb. Zato na to vprašanje nikoli ne odgovarjam. Preprosto ker se to, s kom in kako se ljubimo, nikogar, razen nas, ne tiče." Zaeli Kane.

Ko boste spoznali pravo osebo, se boste ustalili, kajne?

"To za nekatere velja, za večino ne. Nekateri so bolj za naključne odnose, drugi za resne zveze. Če govorim iz svoje izkušnje, so bili vsi moji partnerji zame prave osebe in sem naše odnose jemala resno. Domneva, da je poligamen odnos zgolj faza ali način eksperimentiranja, se mi zdi nesprejemljiva in velikokrat tudi žaljiva." Josephine Kearns, snovalka spletne strani Poly Cichago. Sicer trenutno samska, v preteklosti pa v dveh dolgih poligamnih razmerjih.

Kako vse skupaj razložite otrokom?

"Povemo resnico. Vem, da je to dokaj radikalno, a imam 11 letnega sina in nikoli se mu še nisem zlagala. Ne o štorklji, ne o duhovih in ne o Božičku. Res je, vsi poligamni starši niso tako pošteni, sama pa sina vzgajam v duhu odkritosti, ljubezni in svobode." KamalaDevi McClure.

Kaj, če se bo en od partnerjev zaljubil v nekoga drugega?

"Večina domneva, da v poligamnih zvezah ni pravil in da se nihče ne ozira na čustva sočloveka. Če se bo en od partnerjev zaljubil v nekoga, ki ga trenutno ni v našem življenju, se bomo o tem pogovorili. Konec koncev tudi monogamne zveze niso varne pred tem, da se nekdo ne bi zagrel za nekoga tretjega. Lahko se zgodi ne glede na način življenja, dogovore in pravila, in če do tega pride, skušamo najti najboljšo rešitev za vse. Tako kot naj bi tudi ljudje v običajnih zvezah." Dedeker Winston.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock

PREBERITE ŠE // 7 skrivnosti parov, ki imajo odličen seks ali pa 6 intimnih stvari, ki vaju bodo še bolj zbližale kot seks


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)