Bolečine, ki jih prinese razhod

Po koncu zveze ne trpi samo duša.

1.10.2017 ob 5:05

razhod.jpg

Razhodi so težki in neprijetni za vsakogar. Spremlja jih pisana paleta čustev, od jeze, razočaranja, obupa, do žalosti in nemoči. A vendar ne le na čustva, konci zveze vplivajo tudi na telo. Poglej, kaj se v njem dogaja tedaj, ko se ljubezenska zgodba konča.

Več zanimivih dejstev najdeš na Facebooku.

Abstinenčna kriza

Ljudje potrebujemo družbo soljudi. Kadar se intimna zveza konča, pomanjkanje fizične bližine vodi v številne neprespane noči in tesnobnost. Študije so pokazale, da se po razhodu v možganih aktivirajo prav tisti deli, ki so na moč dejavni tedaj, ko se telo odvaja od droge. Konec zveze prav zato večina doživlja kot abstinenčno krizo.

PREBERI še // Najboljši načini za celjenje strtega srca

Pojavi se fizična bolečina

Raziskave so prav tako dokazale, da konec ljubezni neredko spremlja fizična bolečina. Možgani namreč prejemajo enake signale kot tedaj, ko utrpiš opekline ali udarce. Seveda se nanje temu primerno odzovejo, kar pomeni, da razhod dobesedno boli in da srčna bolečina še zdaleč ni zgolj mit. 

Težave s kožo

Kot da tegob še ni dovolj, začne nagajati še koža. Izbruhi mozoljev po koncu zveze res niso nobena redkost, razloga zanje sta dva: najbrž tedaj, ko objokuješ nekdanjo ljubezen, manj pozornosti namenjaš negi polti, tu so seveda še hormoni. Tisti stresa, ki znatno vplivajo na stanje kože, zaradi njihovega delovanja pa lahko začno celo izpadati lasje.

PREBERI še // Sedem po razhodu prepovedanih dejanj

Pogostejše so poškodbe

V času, ko je srčna bolečina najmočnejša, si bolj podvržena takšnim in drugačnim nezgodam. Tudi pri tem glavno vlogo igra stres in z njim povezani hormoni: zaradi teh so mišice bolj toge, krči v njih so pogostejši, zato si bolj okorna in večkrat utrpiš padce, udarce ali celo večje poškodbe.

Izguba teka ali porast kilogramov

Neredki tedaj, ko se njihova zveza konča, preprosto nimajo teka zato nekaj kilogramčov sprva izgine. A na dolgi rok razhod praviloma vodi v kakšen kilogram viška. Prav imaš, znova je tu stres, ki ga večina skuša premagati s takšno in drugačno tolažilno hrano, po kateri telo kar kliče, svoje pristavi še nespečnost in pomanjkanje volje do vadbe. In kot da to ne bi bilo dovolj, stres vpliva na prebavni sistem ter je neredko kriv za zaprtje, diarejo ali bolečine v želodcu.

Dobra novica:

S časoma bo vse to minilo, saj razhod res ni nekaj, čemur ti ne bi bila kos.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)