Pet dokazov, da razhod ne pomeni poraza

Ne pustite se prepričati drugače.

23.2.2017 ob 2:20

razhod.jpg

Razhod. Zdi se,  kot da ste znova v življenju zdrsnili s poti in bi zato morali naokoli hoditi s sklonjeno glavo. Spremlja vas kot senca in vam šepeta, da ste poraženec. Spet vam ni uspelo. Svoje pridajo še obsojajoči pogledi mame, ki odkimava, kako mladi niso več pripravljeni malce potrpeti in pripombe sestre, da boljšega ne boste našli.

Več zanimivih dejstev vas čaka na Facebooku.

A ne glede na to, vaše življenje - vaše odločitve. In če ste presodili, da se je vajina zveza izpela, bi bilo v njej nesmiselno vztrajati. Hkrati pa končno dojemite, da razhod ni poraz, je zmaga. Ne verjamete? Torej si poglejte pet dokazov, ki govorijo, da se nimate česa sramovati.

Preživeli ste

Prav nenavadno je, kako je še vedno razširjeno mnenje, da je treba v razmerju vztrajati za vsako ceno. Kljub nesreči in stalnim sporom. Ker smo se nekomu zaobljubili, moramo prenesti vse, četudi nas to uničuje.

A vendar, samo zato ker ste sposobni nekoga in nekaj prenašati ne pomeni, da se morate z usodo kar sprijazniti. Seveda je pomembna razlika med spori, ki so konstruktivni in vodijo v boljšo zvezo ter tistimi, ob katerih se vrtita v začaranem krogi in vaju potiskajo samo še globlje v brezno. 

PREBERITE še // Šest jasnih znakov, da ni več zaljubljen

Če te prepoznate in ste dovolj močni, da škodljive vzorce lahko presekate, ni s tem nič narobe. Nasprotno, iz neprestanih bitk odkorakajte z dvignjeno glavo. Preživeli ste vse bolečine, zlomljeno srce in udarce, ter ste lahko zato drugim samo v navdih. 

Poraz ni nikoli posledica truda

Razmerje in zakon res zahtevata trdo delo. Če ste storili vse, kar je bilo v vaši moči, da bi vajinega rešili, pa se to ni obrestovalo, je razhod v bistvu zmaga, ne poraz. Kajti poraz nikoli ni posledica truda, temveč posledica odsotnosti truda. Imate čisto vest? Torej zagotovo niste poraženi.

Življenje je prekratko da bi bili žalostni

Nefunkcionalno razmerje načenja tako psihično kot fizično zdravje. In če ste bili v njem večkrat žalostni, kot veseli, vam nihče nima pravice očitati razhoda. Življenje je prekratko, da bi nanj vedno gledali skozi solze.

PREBERITE še // Šest najpogostejših razlogov za odhod

Ste korak bližje sreči

Ko zapustite razmerje, v katerem ste počasi v sebi umirali, ste korak bližje sreči. Vseeno je, kje jo boste poiskali: v samoti, ob prijateljicah ali v novi zvezi. Pustiti za seboj neizpopolnjujoč odnos pomeni dati si možnost napredovanja na duševnem in čustvenem področju. Pomeni naučiti se imeti rad, kar je prvi korak do sreče.

Naučili ste se nekaj pomembnega

Nekaj nedvomno drži: vsako razmerje predstavlja določeno šolo, v vsakem se lahko kaj novega naučite in vsak razhod okrepi značaj, čeprav se trenutno ne zdi tako. Zazrite se nazaj in se poglobite v napake, ki so vas do konca zveze pripeljale, ter si obljubite, da jih naslednjič ne boste več ponovili.

Saj veste, kako pravijo: na napakah se učimo, ne smemo pa jih ponavljati.

Avtorica: M. F.
Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)