Se tudi vidva prepirata zaradi teh razlogov?

Prepoznajte ozadje sporov in jih čimprej razrešite.

2.11.2016 ob 1:30

prepir_shutterstock_255512866.jpg

Če se z dragim vsake toliko spreta, nimate razloga za skrb. Praviloma to pomeni, da vama je za razmerje mar in da sta vanj pripravljena vlagati, je za Huffington Post povedala psihoterapevtka Elisabeth J. LaMotte in dodala, da je v bistvu popolna odsotnost konflikta tista, ki lahko pomeni zaskrbljenost. A na drugi strani stalni spori in napetost v zvezi ne obetajo nič dobrega. Da bi se jim izognila, najprej prepoznajta vzroke zanje ter jih nato odpravita. Poglejte si, kateri sodijo med najpogostejše.

Več koristnih namigov najdete na Facebooku.  

Vaše življenje nadvladuje stres

V zdravem razmerju pari ne dopuščajo, da bi odnose načenjal stres z drugih plati življenja, pravi terapevt Zach Brittle: "Če boste napetost, ki ste ji izpostavljeni na delu ali drugje stresali na partnerja, boste v razmerje vnašali napetost. Že zgolj način govora je tisti, ki lahko ohladi odnose in je vir sporov. Ni namreč pomembo le, kaj govorite, temveč je še celo pomembnejše, kako se pogovarjate. Če boste jezni in odrezavi, bo takšna tudi druga stran, vse skupaj pa bo preraslo v spor, ki se ni začel zaradi težav v zvezi temveč zaradi tistih, ki so se porajale drugje in prerasle v stres."

Seveda se je temu mogoče izogniti. S primernimi načini relaksacije, ki preženejo napetost, katero izzovejo delo in številne druge zadolžitve, partnerjev hrbet pa nikakor ne bi smel biti namenjen sproščanju z njimi pogojene negativne energije.

--> Preberite še: Po pameti tudi, ko ste jezni

Imate travme iz mladosti

Morda ste odraščali v finančno nestabilnem okolju, zato vas skrbi, da bodo denarne težave nadvladale vajin odnos in strogo nadzorujete partnerjeve izdatke. Morda je bilo v primarni družini prisotno nasilje, alkoholizem ter se podzavestno bojite, da bo tako tudi v vašem razmerju in zato očitate vsak kozarček, ki si ga dragi privošči.

Pogovor o tem  bo najboljši način za reševanje takšnih zagat.  Bodite pošteni do partnerja. Ne glede na to, kakšno prtljago ste prinesli iz mladosti ali otroštva, pogovarjajte se o svojih strahovih, jih zaupajte ter si tako dajte možnost za povečanje vaše varnosti ter tudi izboljšanje razmerja. 

--> Preberite še: Če ljubosumje preraste vse meje

Kadar ste jezni, molčite

Zavračanje pogovora s partnerjem o težavah je na videz neškodljivo, a lahko za zvezo še kako usodno početje. Prav tako kot tudi kaznovanje z molkom. Ne samo, da gre za pasivno agresijo in za manipuliranje s čustvi druge strani, kuhanje zamere in molk bosta zadeve pustila nedorečene in se bodo vedno znova pojavljaje kot razlogi za spor.

S partnerjem se vedno odkrito pogovorite o tem, kaj vas moti in kaj teži. Če pride do konflikta, pa ga zaključita in nato normalno komunicirajta naprej.

V razmerju ste negotovi

Cilj razmerja je zgraditi trdno povezavo med dvema. Vzpostaviti odnos, v katerem se bosta oba počutila varna in sprejeta. Če se vedno spuščata v spore zaradi občutka, da se partner od vas oddaljuje, ste v razmerju negotovi, svojo negotovost pa izražate na napačen način, kar vodi v konflikte in v še večji odmik druge strani. Torej se najprej prepričajte, od kje ta negotovost izvira: resnično iz obnašanja partnerja ali iz nizke samozavesti ter neutemeljenega strahu, da vas bo zapustil?

Ko boste spoznali vzroke, se o teh pogovorite z dragim. Tako mu boste dali priložnost, da bo pojasnil svoje obnašanje, sami se boste znebili svojih strahov, razmerje pa bo imelo več možnosti, da se bo naprej razvijalo v pravo smer.

--> Preberite še: Šest najpogostejših težav, ki jih rešujejo spolni terapevti

Ste pretirano kritični

Nemogoče je mirno kri ohraniti v razmerju, kjer je nekdo deležen stalne kritike. Kritiziranje ene namreč zbudi obrambo druge strani, posledica tega pa so neprestani napadi in obramba v obliki vsakodnevnih sporov.

prepir_shutterstock_165365456.jpg

Konstruktivna kritika je obvezna sestavina razmerja, a zgolj negodovanje in ob tem ne zavedanje lastnih napak zagotovo ne bo prineslo nič dobrega. Zato se tega vzdržite in se naučiti tudi pohvaliti. Nihče ni tako slab, da bi ga smeli vedno le kritizirati.

Odraščali ste domu, kjer so bili spori nekaj povsem običajnega

Znova smo pri odraščanju. Vzorce, ki jih osvojimo v otroštvi in mladosti nas spremljajo celo življenje, in če so se pri vas pogosto kresale iskre, se vam takšna komunikacija zdi nekaj povsem običajnega in sprejemljivega, ter sploh ne vidite, kako vpliva na vajino zvezo.

Na srečo  tudi za to obstaja rešitev. "Mogoče se je naučiti primernejšega komuniciranja, le priznati si morate, da vaš ni pravi ter nato osvojiti tehnike, s katerimi lahko na nežaljiv in neagresiven način podate mnenje in tudi nestrinjanje," meni Debra Campbell, psihologinja in zakonska terapevtka iz Melbourna ter dodaja, da kjer je volja v resnici obstaja tudi pot. 

Avtorica: M. F.
Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)