Zabavne in brezplačne poletne družinske aktivnosti (poletje 2023)

Poleti naj si družina vzame več časa tudi za povezovanje ob zabavnih počitniških aktivnostih.

15.7.2023 ob 6:55 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Zabavne in brezplačne poletne družinske aktivnosti (poletje 2023)

Čas poletnih počitnic je čas, ko so otroci lahko preprosto doma. In staršem se tedaj neredko zazdi, da se brez šole, izletov, taborov, treningov in drugih dejavnosti malce dolgočasijo, posledično jih prepogosto zanese v družbo zaslonov.

Zmerna uporaba teh ni sporna, tako kot ni sporno kdaj pa kdaj pojesti kakšne slaščice, a da sedenja pred zasloni ne bi bilo preveč, je dobro poznati nekaj idej, kako med poletnimi počitnicami zabavati malčke. 

Domače ročne delavnice

V dneh, ko v najbolj vročem dnevu sonce res močno pripeka, je sredi dneva najbolje ostati nekje v senci ali v ohlajenem prostoru in čas izkoristiti za domače delavnice, na katerih lahko nastajajo čudoviti izdelki.

Materiale imate zagotovo že doma in ni treba po nakupih: poiščite stare tempera barvice, ki so že dolgo v omari in z njimi barvajte kamenčke, ki ste jih nabrali ob reki ali na morju.

Izdelujte figurice iz modelirne mase, ustvarjajte lepljenke iz kolaža, izdelujte lutke iz odpadnih oblačil, starosti primerne makete … skratka, veliko je možnosti, kako poletne popoldneve preživeti ob zabavnem ustvarjanju.

Ročno ustvarjanje lahko na umirjen način poveže starša in otroka.

Berite

Poletje je idealen čas za izpopolnjevanje bralnih sposobnosti. Malčkom zgodbice berite vi, večji otroci naj berejo sami.

Strokovnjaki navajajo, da desetminutno podaljševanje časa, ki ga namenjamo branju, znatno obogati besedni zaklad.

Skupaj z otroki obiskujte knjižnico (bodite pozorni na njihove poletne urnike) in jim razkrivajte čudovit svet pisane besede, ki je v sodobnem času vse prepogosto potisnjena na rob.

Tudi poslušanje avdio knjig bogati besedni zaklad. Te so, tako kot na nosilcih zvoka posnete pravljice, odlična zabava za dolge vožnje v avtomobilu.

Pospravljate in podarjajte

Vroče ali nevihtne poletne dneve, ki jih z otroki preživljate doma, izkoristite za temeljito pospravljaje omar in drugih kotičkov, kjer shranjujete njihove obleke, igrače, stare šolske potrebščine in podobno.

Še uporabne stvari podarite, odslužene pa zavrzite in tako v prostorih in omarah pričarajte več prostora in s tem več dobre energije.

 

Ustvarjajte v kuhinji

Vroče poletje morda res ni najboljši letni čas za peko in kuhanje zahtevnih jedi, a skupaj z otroki lahko nastajajo tudi poslastice, za katere ni treba prižigati pečice;

Domač sladoled, pite s kremnim sirom brez peke, sadne kupe, sadne solate, zelenjavne solate in podobne sezonske dobrote so okusne, sveže, osvežujoče, hkrati vam pri nastajanju malčki lahko pomagajo, malce večji otroci pa jih lahko pripravljajo povsem sami.

Piknik na domačem vrtu (ali terasi ali balkonu)

Ko se spusti večerni hlad, nastopi idealna priložnost za zabaven piknik.

Ni treba, da na njem zadišijo čevapčiči in druge jedi z žara, na odeji na prostem bo teknila čisto vsaka hrana, čeprav so to običajni sendviči, sadje ali poletne jedi, ki ste jih pripravili skupaj.

Kaj če bi si danes kosilo privoščili kar na vrtu?

Namizne igre

Te so vedno zabavne in krepijo družabni duh, spodbujajo zdravo tekmovalnost in krajšajo čas. Izberite starosti otrok primerno tovrstno zabavo, možnosti je res ogromno, od klasične igre človek ne jezi se, črnega Petra, mikada do zabavnega aktivitija ali enke, kjer je treba stalno slediti igri in se hitro odzivati.

Pobrskajte po omari, zagotovo boste v njej našli primerno namizno igro in se z njo neskončno zabavali.

Raziskovanje narave

Poletje je kot nalašč za daljše ali krajše raziskovalne izlete, na katerih lahko otroci pobliže spoznavajo rastline in živali.

V mlakah se že razvijajo žabice, na travnikih je veliko zanimivih žuželk, v gozdovih zorijo gozdni plodovi, nekaj posebnega pa so poletni večeri, ko zažarijo svetle kresnice.

Če imate vrt, naj vam malčki na njem pomagajo pri obiranju pridelkov, zalivanju in okopavanju. Ta opravila so zanje vedno zabavna, hkrati se lahko veliko naučijo o rastlinah, ki rastejo na gredicah. 

Ohlajanje v bazenu

Montažni bazeni so na voljo v različnih velikostih in predstavljajo idealno osvežitev na domačem vrtu ali dvorišču. Če imate možnost, poskrbite za takšno ohlajanje.

Velikost bazena prilagodite prostoru, ki ga imate na voljo in vsej družini omogočite namakanje. Na zabavo ob in v bazenu povabite še prijatelje, tako bo poletje še bolj razburljivo.

Če imate možnost, poskrbite za ohlajanje v bazenu. Irina Velichkina/Gettyimages

Filmski večer

Res je, filmski večer pomeni čas pred ekranom, vendar prinaša prijetne, tople trenutke, priložnost, ko se na kavču za dve urici zbere vsa družina in uživa ob filmu ter dobri družbi.

Določite dan, ki ga boste namenili takšnemu druženju, izberite starosti primeren film, poskrbite za pokovko in uživajte v družinskem poletnem filmskem večeru.

Povzeto po portalu psychologytoday.com

Preberite še: Ideje za izlete: Očarljiva slovenska jezera, ki jih morate obiskati (poletje 2023)

Morda vas zanima tudi: To so najlepša kopališča na Gorenjskem


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)