Ideje za izlete: Očarljiva slovenska jezera, ki jih morate obiskati (poletje 2023)

Med slovenskimi lepotami je tudi nemalo zanimivih jezer, ki zagotavljajo prijetno osvežitev v zavetju narave.

24.6.2023 ob 7:44 | Foto: Gettyimages, Instagram | Avtor: O. R.

Ideje za izlete: Očarljiva slovenska jezera, ki jih morate obiskati (poletje 2023)

Slovenija premore kopico naravnih draguljev, med njimi so čudovita jezera, ki so lahko poleti odlična priložnost za osvežitev, izletniška ali pohodniška točka. Ob najbolj obleganih ne spreglejte nekaterih skritih biserov, ki vas bodo navdušili z neokrnjeno naravo.

Planšarsko jezero – na lagoden sprehod

Menda so jezerce, ki ima obliko srca, zajezili domačini v spomin na veliko ledeniško jezero, po katerem je Jezersko tudi dobilo ime.

Neokrnjena zelena narava pod sivimi vršaci je vedno lahko razlog za obisk in lep sprehod okoli jezera. Od tod lahko nadaljujete po cesti mimo Šenkove, Jenkove in Kropivnikove kmetije.

Tudi sicer je Jezerska dolina, ki jo je do leta 1348 pokrivalo jezero, odlična izbira za lažje sprehode, saj so poti prepredene med ravninskimi deli obeh ledeniških dolin, drevoredi in očarajo z lepimi razgledi.

Na daljši sprehod pa se lahko podate v dolino Ravenske Kočne. Tematska sprehajalna pot je urejena in označena s smernimi tablami ter opremljena s klopcami.

Sprehod okoli Planšarskega jezera: ena ura (2,5 km).

Tematska sprehajalna pot: tri ure (8 km).

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Magda (@not.redhead.anymore)

Krnsko jezero – v planinskih čevljih

Največje slovensko visokogorsko jezero leži na 1391 metrih nadmorske višine in  je priljubljena planinska točka, tako za tiste, ki se bodo podali naprej po gorskih poteh, vse do Krna (2244 m), kot za manj zagrete gornike, ki bodo pot končali pri planinskem domu ob Krnskih jezerih.

Jezero ledeniškega izvora vas pričaka z eno najlepših kulis v Julijskih Alpah, okoli njega najdete tudi bogat ekosistem s pisanim planinskim cvetjem. To prelepo okolje je bilo v času 1. svetovne vojne prizorišče krutih bojev na soški fronti.

Na tisti čas še vedno spominjajo žične ograje, strelski jarki … Ključne zgodovinske točke si lahko ogledate na Poti miru, v spomin na konec vojne pa vsako leto v novembru pripravijo pohod do jezera, ki je zaradi lahke in označene poti primeren tudi za otroke.

Pot do Krnskega jezera (iz Lepene): dve uri in 30 minut.

Krnsko jezero–Krn: tri ure.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Alenka Arh Podbrežnik (@alenka.arh.podbreznik)

Jezero Kreda – s kolesom stran od gneče

Če si želite pobega od turističnih množic na Bledu in Bohinju, sedite na kolo in se odpeljite do jezera Kreda. Z Bleda se usmerite proti Gorjam in Krnici, nato nadaljujete po dolini reke Radovne, kjer boste našli majhno umetno jezero čudovite pastelno zelene barve.

Je hladno in čisto, idealno za namakanje v vročih dneh in piknik z družino. Voda vsebuje kredo, ki naj bi imela zdravilne učinke. Območje jezera je v zasebni lasti, zato je le del obrežja namenjen zunanjim obiskovalcem.

V bližini je še nekaj zanimivih izletniških točk – denimo slap Peričnik ali Napoleonov kamen. Tod naj bi se namreč za časa Napoleona premikala francoska vojska, eden od vojakov pa je menda v skalo vklesal cesarjeve začetnice.

Bled–Kreda (s kolesom): 25 minut.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Matevž Zorič (@his_wanderview)

Bloško jezero – na izlet z motorjem

Tudi Bloško jezero je vse bolj priljubljena izletniška točka, tako med kolesarji in pohodniki kot motoristi. Poleg lepe narave in hladne sence, v kateri se lahko ohladijo, je zanje zanimiva zlasti 100 km dolga Velika Krpanova pot, ki vodi po poteh, po katerih je nekdaj hodil Martin Krpan.

Na njej je sedem kontrolnih točk, kjer lahko izletniki prejmejo žig, točke pa so na zemljevidu označene z modro barvo na rumeni podlagi.

Rekreativni pohodniki jo zmorejo v štirih dneh, mogoče pa jo je prehoditi tudi v več krajših etapah. Speljana je tako, da je primerna tudi za kolesarje in motoriste, večinoma pa je mogoča vožnja tudi z drugimi prevoznimi sredstvi.

Na Bloškem jezeru veliko pozornosti pritegnejo raznolike lesene skulpture v tamkajšnjem glampingu.

Velika Krpanova pot: 100 km (več etap).

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by

Gradiško jezero – naokrog s supom

Blizu Lukovice, le 25 km iz Ljubljane, je skrito umetno jezero, ki ga obkrožata neokrnjena narava in slikovita pohodniška pot, dolga  4,2 kilometra. 

V zadnjih letih so Gradiško jezero odkrili suparji, ki stoje na deski lahko občudujejo lepo naravo in zakrožijo med potopljenimi drevesi na sredini jezera.

Okolica je precej razgibana: strmine prekriva gozd, na položnejših delih obrežja, kjer je tudi voda precej plitva, pa so travniki, ki kar vabijo k pikniku v naravi.

Divji del jezera radi obiskujejo ribiči.

S supom okoli jezera: 2,6 km.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Gradiško Jezero (@gradiskojezero)

Šaleška jezera – doživetje s petimi zvezdicami

Velenjsko, Škalsko in Družmirsko jezero so posledica izkopavanja lignita, ki ga v Šaleški dolini izkoriščajo že 130 let.

Premogovniške ugreznine so nastale sredi kotlinskega dna doline, tam, kjer so danes jezera, je bilo več podeželskih naselij, ki so delno ali v celoti izginila (Škale, Družmirje, Preloge).

Kaj se je zgodilo s hišami, šolami, cerkvami? Zakaj so potonile in kam so odšli vaščani? Vse to lahko obiskovalci odkrivajo v posebnem doživetju s petimi zvezdicami, ki so ga pripravili v Zavodu za turizem Šaleške doline.

Med drugim se lahko spustite v rove 160 metrov pod zemljo, z ladjico zaplujete po Velenjskem jezeru in se z virtualnim potopom spustite v globine, ki še hranijo zaklade rudarske družine.

Skrivnosti potopljenih vasi: Štiri ure.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by visitsaleska

Lovrenška jezera – čudež narave

Ena najlepših naravnih znamenitosti Pohorja in Slovenije nasploh so Lovrenška jezera. Gre za 20 jezerc, ki so nastala na šotišču Pohorja, na nadmorski višini okoli 1400 metrov.

Pravzaprav je število jezer precej odvisno od količine padavin, ki jih napajajo, in so tudi zelo plitva, največja globina znaša 1,2 metra.

Do njih vodi več pohodnih poti (dostopa z avtom ni), ki so primerne za vso družino, zlasti priljubljeno je izhodišče na Rogli.

Obrašča jih ruševje, okoli njih pa so speljane lesene potke, s katerih lahko obiskovalci poleti občudujejo tudi bele lokvanje, z bližnjega razglednega stolpa pa dobijo še lepšo predstavo o tem čudežu narave. 

Rogla (hotel Planja)–Lovrenška jezera: Ura in 30 minut.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by SaNja (@sanjchisanja)

Bukovniško jezero – do nove energije na zdravilnih točkah

Če se boste podali na vzhod države, v občini Dobrovnik poiščite Bukovniško jezero. Slovi po tem, da naj bi bilo obdano z bogatimi naravnimi energijami, ki dobro vplivajo na naše zdravje in počutje.

Po sprehajalni poti po čudovitem bukovem gozdu lahko sledite 26 zdravilnim točkam, namenjenim različnim zdravstvenim težavam.

Na vsaki se je dobro zadržati vsaj 15 minut. Mnogi si natočijo tudi zdravilne vode iz izvira sv. Vida. Ena od legend pravi, da je »sveta voda« nekoč nekemu slepemu pastirju, ki si je v njej umival obraz, povrnila vid.

Kraj je postal zelo priljubljena točka za piknike in ribolov.

Pot okoli Bukovniškega jezera: 30 minut.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Patricija (@patricijas)

Preberite še: Ideja za izlet: Tri skrita čudesa našega primorja

Morda vas zanima tudi: To je cenovno ugodna evropska prestolnica s številnimi atrakcijami


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)