Trije slovenski vrhovi, ki ponujajo razglede kot z razglednice

Z vami delimo tri ideje za izlete, kjer se boste naužili prekrasnih razgledov.

2.6.2023 ob 9:50 | Foto: Voranc Vogel/Delo, PZS

Slika avtorja - Teja Roglič Piše:

Teja Roglič

teja.roglic@delo.si

Trije slovenski vrhovi, ki ponujajo razglede kot z razglednice

Toplo vreme vabi v hribe, in če imate radi takšne vzpone, ki na vrhu obljubljajo še kočo in lep razgled, vam pomagamo s tremi predlogi za pohode, ki ponujajo nepozabne poglede.

Krekova koča na Ratitovcu

Izbrana je bila za naj planinsko kočo leta 2021. Stoji tik pod Gladkim vrhom (1667 metrov nadmorske višine) na vršnem slemenu Ratitovca, najvzhodnejšega podaljška Julijskih Alp.

Izpred koče, še bolj pa z bližnjega Gladkega vrha je lep razgled na Škofjeloško in Cerkljansko hribovje. V daljavi vidimo tudi Julijske Alpe, Karavanke in Kamniško-Savinjske Alpe.

Koča je stalno odprta od prvega vikenda v juniju do zadnjega vikenda v septembru, sicer pa ob sobotah, nedeljah in praznikih. Ratitovec je dostopen iz številnih smeri, najpogosteje pa se izletniki odločijo za pot, ki se začne v vasici Prtovč. V koči ponujajo različne domače jedi, najbolj znani so po flancatih.

Kosijev dom na Vogarju

Dom stoji na planini Vogar v Fužinskih planinah, severno od Bohinjskega jezera. Zaradi bližnjega gozda je razgled pri koči omejen in se vidi le del Spodnjih Bohinjskih gora.

Lep­ši pogled se odpre s pet minut oddaljene razgledne točke, pod nami je Bohinjska dolina z Bohinjskim jezerom, z grebena nad domom pa vidimo na severni strani tudi Triglav in sosednje vrhove.

Vogar je postal priljubljena izletniška točka ravno zaradi krasnih razgledov in planinskega doma. Njegovo južno pobočje se strmo spušča prav do Bohinjskega jezera in je priljubljeno vzletišče za jadralne padalce.

Roblekov dom na Begunjščici

Dom stoji na zahodnem grebenu Begunjščice. Stalno je odprt v razširjeni poletni sezoni, v drugih letnih časih pa ob koncih tedna, če je lepo vreme.

Za njim je tudi zimski bivak z osmimi ležišči. Razgled je najlepši na sosednji Stol, na katerem se lepo vidi Prešernova koča. Do Roblekovega doma vodi več poti, najkrajša je tista iz Drage nad Begunjami.

Dom, do katerega ne pripel­je cesta, ampak le planinska pot, je bil leta 2017 izbran za naj planinsko kočo.

Preberite še: Camino Krk: Prehodili smo najbolj priljubljeno pot ta trenutek in tukaj so popotniški nasveti

Morda vas zanima tudi: Turistična kmetija Kuren: Deset let so delali brez elektrike


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)