Ideje za raziskovanje Slovenije: Od obale do panonskih ravnic (Poletje 2023)

Slovenija ponuja obilo možnosti za zanimiv poletni oddih, za letošnjo sezono domači hotelirji in lokalne turistične organizacije obljubljajo možnosti za nešteta doživetja.

28.6.2023 ob 8:50 | Foto: Gettyimages, Instagram | Avtor: O. T.

Ideje za raziskovanje Slovenije: Od obale do panonskih ravnic (Poletje 2023)

Ob poplavi turističnih ponudb, ki vabijo v tujino, Slovenija neupravičeno ostane spregledana. Od obale pa do panonskih ravnic namreč ponuja nešteto možnosti za izjemna doživetja.

Raziskovanje koprskega zaledja

Koprska turistična organizacija je še pred poletjem izdala nov vodnik, knjižico z naslovom 50 skritih kotičkov koprskega podeželja.

V njej so zbrali petdeset lokacij, znamenitosti, posebnosti destinacije Koper, ki so med obiskovalci manj poznane, a brez dvoma vredne ogleda.

"Ne gre za klasični vodnik z dolgimi in suhoparnimi opisi znamenitosti, ampak priročnik, ki poleg ključnih informacij ponuja zanimive vsebine, kot so aktivnosti v naravi, pripovedi, poezija in druge.

Nekatere vsebine bodo na voljo prek QR-kod v vodniku, ki bodo uporabnika povezale na spletne strani in tako razširile nabor informacij.

Vodnik je razdeljen na pet tematskih sklopov, ki nagovarjajo družine, pare, skupine, prijatelje in posameznike. Seveda se lahko čisto vsi odpravijo na odkrivanje vseh predlaganih točk," sporočajo iz tamkajšnje turistične organizacije.

Poglejte tri predloge za izlete iz novega vodnika:

Slap Veli vir

V spomladanskih in jesenskih dneh, predvsem po daljših deževnih obdobjih, je nedvomno vreden obiska slap Veli vir pri vasi Sokoliči. Smaragdno zelen tolmun, v katerega se zliva slap, spominja na manjše jezero in je prava paša za oči.

Dostop do slapa je nezahteven, po poti skozi borov gozd se do njega sprehodimo v pol ure.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by #kampadanes

Rižanski labirint

Med lokacijami, ki si zaslužijo pozornost, je tudi Rižanski labirint. Nastal je pri izviru reke Rižane in velja za prvi postavljen labirint v Sloveniji.

Iskanje poti po njem lahko izkoristimo za razmislek, poglobitev vase in pomiritev. Vsi, ki potrebujejo nekaj časa zase in nekaj počitka, bodo svoj kotiček prav gotovo našli tukaj.

Vasica Abitanti

Sredi neokrnjene narave leži vasica Abitanti, ki je bila razglašena tudi za kulturni spomenik lokalnega pomena.

Krasijo jo kamnite hišice z baladurji in oboki ter številne bele murve, ki so pravi zaščitni znak kraja. Na začetku vasi stoji večstoletni hrast, ki obiskovalce očara s svojo bujno rastjo.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Gorazd Krnaič I Slovenia I

Izleti po Krasu in Brkinih

Kras in Brkini s svojevrstno naravo ter kulturno zgodovinskimi in tudi kulinaričnimi znamenitostmi nikoli ne razočarajo in nudijo veliko možnosti za zanimiva doživetja.

(D)oživite mitsko krajino

Mitski park Rodik ponuja edinstveno aktivno doživetje v naravi, obogateno s spoznavanjem lokalnega mitskega izročila, ki nam ga na dveh označenih tematskih poteh približajo zapisane mitske zgodbe in umetniške stvaritve, postavljene v naravno okolje.

Nad vasjo Rodik v Brkinih so v Mitskem parku drobci mitskega izročila predstavljeni z dvanajstimi kamnitimi označevalci in skulpturami, pri katerih vas pričakuje nabiralnik z zapisano mitsko zgodbo. Razporejeni so na skrivnostnih krajih na dveh tematskih poteh, Lintverjevi in Babini poti.

Edinstveno doživetje narave, v katerem se prepletata umetniški in mitski izraz, se začne v Centru za obiskovalce v Rodiku, od koder se peš ali s kolesom podate na odkrivanje očem nevidne mitske krajine.

Mitski svet lahko raziščete sami, z mobilno aplikacijo (skenirajte QR-kode) ali z zemljevidom v roki, najlepše pa je doživetje v družbi izkušenega lokalnega vodnika.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sal M (@salmarchica)

Kraške jame

Postojnsko in Škocjanske jame seveda že poznate. Kaj pa katero drugo? Lokalna turistična organizacija predlaga obisk Vilenice, Divaške jame in jame Dimnice, ki so primerne za družinska raziskovanja kraškega podzemlja, seveda v primerni obutvi in oblačilih.

Pri Lokvi najdemo najstarejšo turistično jamo v Evropi, Vilenico, ki je v dolžini 450 metrov spet urejena za obiskovalce. Navdušuje z velikimi, mistično oblikovanimi kapniki. Plesna dvorana te čarobne jame je tudi kulturno prizorišče, kjer vsako leto podelijo mednarodno literarno nagrado vilenica.

V bližini Divače, tik ob cesti Divača–Lokev, k odkrivanju kraških skrivnosti vabi Divaška jama, ki je za turistične oglede urejena že od konca 19. stoletja. Gre za del obsežnega sistema udornih dolin, brezen in kraških jam, ki ga je na tem območju oblikovala Reka.

Natanko tista reka Reka, ki nedaleč stran ponika v znamenite Škocjanske jame. Jama slovi po zelo zanimivih tvorbah, ki jih je v milijonih let ustvarila siga.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Divaška jama – Cave - Grotte - Höhle *1884* (@divaska.jama)

Ta čudoviti kraški pojav nalaganja raztopljenega apnenca ustvarja kapnike in druge oblike, ki presegajo človeško domišljijo. V jami je urejena in osvetljena približno 500 metrov dolga pot, ki je primerna za obiskovalce vseh starosti.

Temperatura znaša osem stopinj Celzija, ogled traja približno uro in pol.

V bližini vasi Slivje in Markovščina, ob cesti Kozina–Reka, sta približno 40 metrov globoki brezni, povezani z rovom. Hladen zunanji zrak, ki pozimi vstopa v eno od brezen, na drugi strani iztiska toplejši jamski zrak in tako nastaja značilna meglica, ki spominja na steber dima.

Po tem pojavu je jama dobila ime. Dimnice so okoli osem kilometrov dolga in 180 metrov globoka pretočna jama z rovi v dveh nadstropjih. Zgornji so suhi, polni lepih kapnikov in v njih so urejene turistične poti.

Po spodnjih se pretaka ponikli potok, ki se steka v izvir Rižane.

Živi muzej Krasa

Redkokje drugje boste na enem kraju našli toliko značilnih kraških pojavov: vrtače, uvale, udorne doline, škrapljišča, brezna in seveda podzemne jame.

Živi muzej, ki na več kot 700 hektarih predstavlja naravno in kulturno dediščino značilnega Krasa, je edinstveno ekološko pomembno naravno območje.

Njegov večji del sodi v območje Natura 2000. Muzej v naravi se razteza med Sežano, Lipico in nekdanjo slovensko-italijansko mejo, vzdolž povezovalne osi po stari avstro-ogrski cesti Sežana–Bazovica.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Visit Kras (@visit.kras)

V okviru muzeja so urejene tematske in čezmejne rekreacijske poti ter označene interesne točke. Na robu območja sta tudi najstarejša turistična jama v Evropi, Vilenica, ter najbolj slikovita ne turistična jama v Sloveniji, Gustinčičeva jama.

Globoko pod površjem teče čezmejna reka Reka/Timav.

Živi muzej Krasa prečkata pohodniška pot Alpe Adria Trail ter Gozdna učna pot Josef Ressel, ki se začne v Naravoslovnem didaktičnem centru Bazovica in konča v Kobilarni Lipica.

Notranjski park z novim doživetjem

Največja novost Notranjskega parka je Center za obiskovalce Cerkniško jezero na Dolenjem Jezeru. V njem lahko spoznamo skrivnostni svet mističnega Cerkniškega jezera in prisluhnemo zgodbam o njegovih preobrazbah, o tem, kako je to svetovno čudo nastalo, in o izjemnosti pokrajine, ki so jo izrisali kraški pojavi.

Zgodba o Cerkniškem jezeru je zgodba o večnem plesu suhega in mokrega, je zgodba o krajini, ki jo je izoblikovala kosa, in je zgodba o življenju med preveč in premalo vode.

Druga novost, ki so jo pripravili v regijskem parku, so vodena opazovanja ptic: Skrivnostni svet ptic Cerkniškega jezera. "Samo doživetje se začne v ornitološki učilnici Jezerskega hrama, nato pa se obiskovalci v družbi ornitologa podajo na teren, kjer opazujejo številne vrste ptic."

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Zoran Vidrih (@zoranvidrih)

"Doživetje se izvaja v marcu, aprilu, maju, juniju, oktobru in novembru," sporočajo iz parka.

In kam se umakniti pred trumami turistov, ki oblegajo presihajoče jezero? Sodelavci parka priporočajo Menišijo, planoto, kjer prevladujejo bukovo-jelovi gozdovi, ki se izmenjujejo s travniki.

Prehodite različno zahtevne pohodniške poti ali planoto raziščite s kolesom. Menišija ima tudi bogato kulturno dediščino, ki jo zna najbolje opisati lokalni vodnik.

Njihovo drugo priporočilo je pohod po Poti izvirov, ki se začne na Lazah pri Gorenjem Jezeru. Krožna pot je dolga okoli štiri kilometre in obiskovalce popelje do izvirov vode, ki se steka v Cerkniško jezero.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Lake Cerknica (@lake_cerknica)

Med pohodom izvemo veliko zanimivega o posameznih delih poti, rastlinah in živalih ter o štirinajstih kristalnih izvirih, ki polnijo presihajoče jezero.

Po Vipavski dolini z aplikacijo

Obiskovalcem Vipavske doline in Goriške je po novem na voljo spletna aplikacija Vipava Valley Outdoor, digitalno orodje za odkrivanje pohodniških, kolesarskih in motorističnih poti.

Kot pravijo v lokalni turistični organizaciji, aplikacija uporabniku omogoča natančno navigacijo po poteh ter več informacij o vsaki poti glede na vrsto in zahtevnost, vključno z znamenitostmi, nastanitvami, gostinsko ponudbo in drugimi storitvami.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Vipavska dolina_Vipava Valley (@vipavavalley_official)

"Vsebinsko je povezana z uradnim turističnim spletnim portalom Vipavska dolina, ki ponuja tudi vse preostale informacije o turistični ponudbi.

Vse digitalizirane poti se sočasno vključujejo v mednarodno aplikacijo outdooractive.com, ki ima v Evropi več milijonov uporabnikov" poudarijo predstavniki Vipavske doline.

Predlagajo naslednja doživetja:

Učna pot ob reki Vipavi

Učna pot ob reki Vipavi se vije od izvira reke Vipave v kraju Vipava do Mirna ob italijanski meji in je dolga približno 46 kilometrov. Speljana je tako, da obiskovalci ne motijo dogajanja v naravi in nimajo negativnega vpliva na tam živeče vrste in njihove habitate.

Celotno pot je mogoče prehoditi v dveh dneh, prekolesariti pa v nekaj urah, vendar lahko izberete tudi krajši odsek. Predstavlja odlično izhodišče za občudovanje lepot narave, primerna je tudi za družine z otroki.

Ob njej so postavljeni količki z logotipom vidre in deset informativnih tabel, prek katerih se boste lahko dodobra seznanili s posebnostmi obrečnega življenja ter z rastlinskimi in živalskimi vrstami, ki tukaj prebivajo.

Vinski vlak Vipavske doline

Vinski vlak Vipavske doline ponuja slikovito peturno potovanje po stari železniški progi med Novo Gorico in Ajdovščino, ki sega v čas Avstro-Ogrske.

Začetna in končna točka vodene ture je na Trgu Evrope v Novi Gorici. Na vlaku potnike pozdravi lokalni vinar in jim postreže najboljše, kar ponuja Vipavska dolina.

V Ajdovščini je predviden daljši postanek z vodenim ogledom starega mestnega jedra. Vlak se ustavi tudi na eni od vinogradniških oz. turističnih kmetij, kjer je organizirana vinsko-kulinarična izkušnja.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Vipavska dolina_Vipava Valley (@vipavavalley_official)

Supanje na reki Vipavi

Renče so postale center za vodne aktivnosti na reki Vipavi, ki je v spodnjem toku še posebej primerna za supanje in veslanje.

Na voljo je izposoja opreme za sup, prirejajo tudi vodene ture po neokrnjeni reki slikovitih meandrov in skrivnostnih tolmunov.

Trajnostno ob reki Soči

Postojanka na poti raziskovanja Goriške je Hotel Sabotin v Solkanu, nosilec trajnostnega znaka zeleni ključ, kjer bodo še pred poletjem postavili novo postajo za izposojo električnih koles.

"Goste hotela spodbujamo, da avtomobil za čas obiska pri nas zamenjajo za kolo," pravijo predstavniki novogoriškega Hita in vabijo na tri kolesarske izlete po okolici.

Nova Gorica

S kolesom se lahko odpravite do Nove Gorice, čez Trg Evrope, ki je simbol somestja dveh Goric, in na poti občudujete različna drevesa.

Že urbanisti so imeli v mislih zeleno mesto, kjer bodo uspevale drevesne vrste z različnih koncev sveta. Po poti se lahko »pregrešite« in se ustavite v Perlini kavarni Dolce Vita, ki navdušuje z odličnimi sladicami.

Kostanjeviški hrib

Kratek vzpon na Kapelo, kot Kostanjeviškemu hribu pravijo domačini, bo odprl poglede na obe Gorici, Kras in Brda.

 Dopoldne bo minilo, kot bi trenil: ogled kapelice, bogate samostanske knjižnice, grobnice zadnjih francoskih kraljev, ne zamudite še atraktivnega muzeja tihotapstva (Muzejska zbirka Pristava).

Ob vrnitvi v Hotel Sabotin vas bo na senčnem vrtu čakalo okrepčilo.

Dolina Soče

S kolesi se lahko od Hotela Sabotin zapeljete po novi brvi čez Sočo, s katere se vam odpirajo čudoviti pogledi na največji kamniti most na svetu in romarsko središče Sveta Gora.

Po novi desetkilometrski kolesarski poti, ki se vije vzdolž najlepše slovenske reke, smaragdne Soče, se lahko odpravite proti Plavam in naprej do Kanala. Za hitrejšo vrnitev pa lahko sebe in kolo naložite kar na vlak.

Frederick Thelen/Gettyimages

Poletne aktivnosti na Zreškem Pohorju

V Uniturju, največjem turističnem ponudniku na Zreškem Pohorju, pravijo, da se pospešeno pripravljajo na poletno sezono, v kateri se bodo osredotočili na doživljajsko ponudbo za družine, razvoj programov, ki so povezani z aktivnostmi – predvsem pohodništvom in kolesarjenjem – v naravi in na svežem zraku ter ustvarjanju novih kulinaričnih zgodb.

"Nepozabne počitnice na Zreškem Pohorju bodo tudi tokrat namenjene vsem, ki si želijo pobegniti gneči, hrupu in vročini ter se na svežem zraku in v zdravilni srednjegorski klimi prepustiti aktivnostim v naravi in pestri doživljajski ponudbi," sporočajo.

V podjetju poleg tega že napovedujejo nekaj novosti, ki bodo na voljo od letošnjega novembra.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Rogla-Pohorje (@roglapohorje)

Tako bodo v Parku Mašinžaga na Rogli postavili novo izklopljivo šestsedežnico Mašinžaga z ogrevanimi sedeži in zaščitnimi kabinami.

Ta bo smučarjem omogočala hitro in udobno izkušnjo, namenjena pa bo tudi za prevoz pohodnikov, kolesarjev s kolesi in predvsem tistih, ki se bodo spuščali po Letečem toboganu in stezi za gorske trikolesnike ali se soočili z Gozdnim pustolovskim izzivom.

V Bike parku Rogla bodo uredili dve novi družinski progi, primerni za vse družinske člane, ki se bodo po začetnih vajah na kolesarskem poligonu na vrhu Rogle podali v sam park in se preizkusili na družinam prilagojenih izvirnih elementih.

Pestri Soboški dnevi

Murska Sobota vsako leto konec junija zaživi v duhu festivala Soboški dnevi. Vse do 29. junija bodo večere v mestu bogatili stendap nastopi, glasbeni koncerti  in Folkart. "Pripravljamo tudi program za otroke Še torej traja festival, ki ga ne gre zamuditi," sporočajo iz lokalne turistične organizacije.

Po osvežitev v Jeruzalem

Destinacija Jeruzalem Slovenija postaja prepoznavna na svetovnem turističnem zemljevidu, zato se ponudniki zavedajo, da morajo svoje storitve ves čas nadgrajevati. Z junijem odpirata Turistična kmetija Hlebec in Turistična kmetija Püklavec bazene za svoje stacionarne goste.

Wine & SPA Resort Jeruzalem ima prav tako na novo urejen bazen in velnes za svoje goste,« sporočajo iz lokalne turistične organizacije.

Na vseh destinacijah bodo obiskovalci deležni individualne obravnave, odmaknjeni od turističnih množic, kar je zadnja leta velik trend. Iz vseh bazenov bodo imeli pogled na temno zeleni ocean valov okoliških hribov s košatimi grivami vinogradov, ki spadajo med pet odstotkov najboljših vinskih leg na svetu. "Pri nas lahko degustirate poleg vina še tišino."

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jeruzalem Ormož (@jeruzalem_ormoz)

"Kotički ob reki Dravi, terase med vinogradi, gozdovi, ptičje petje vas bodo vabili, da se ustavite, umirite in prisluhnete drevesom, žuborenju reke ali potokov.

Črpali boste moč iz narave ter spočili svoje misli in telo v naših ravnicah in goricah," še pravijo v Jeruzalemu.

Skriti kotički Kranja

Med pomembnimi novostmi v turistični ponudbi Kranja je gotovo Jenkova rezidenca, nova turistična namestitev, ki se navezuje na življenje in delo pesnika Simona Jenka.

Štirideset kvadratnih metrov velik apartma s svojo opremo in namigi za goste v ospredje postavlja tudi trajnost. Izvemo, da je ta namestitev prvi korak k ideji razpršenega hotela v starem mestnem jedru Kranja.

Na naše vprašanje o turistično manj obleganih točkah Kranja pa priporočajo:

  • Kabinet Janeza Puharja, izumitelja fotografije na steklu, s sobo iluzij, fotografskim ateljejem iz 19. stoletja ter izdelavo fotografije na steklo.
  • Zvonik cerkve sv. Kancijana odstira najlepši razgled na Kranj in okolico. Na razgledni ploščadi se devetkrat na dan oglasi melodično zvonovje.
  • Info center SOS proteus skrbi za ozaveščanje o ogroženosti človeške ribice in pomenu podzemnih voda. Opremljen je z infotablami, videi in akvariji s človeškimi ribicami.
  • V Zgornji Besnici je potok Nemiljščica na svoji poti ustvaril 20 metrov globok slap Šum.
  • Udin boršt je krajinski park med Kranjem, Tržičem in Naklom, z naravnimi in kulturnimi posebnostmi.
  • Pot Jeprškega učitelja teče po robu kanjona Zarica in predstavlja naravne in kulturne znamenitosti tega območja.

Preberite še: Albanija: 5 najlepših znamenitosti, ki vam bodo vzele dih (poletje 2023)

Morda vas zanima tudi: Čudovita jezera na Hrvaškem, ki bi jih morali obiskati to poletje


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)