Ni vročine, ni gneče in drugi razlogi za obisk očarljive Norveške (Poletje 2023)

Če ne marate pasje vročine, gneče na plaži in vsako leto istih obrazov v priljubljenem letovišču, je morda čas, da poletne počitnice tokrat namesto na jugu preživite v Skandinaviji in doživite vse čare Norveške.

27.6.2023 ob 10:33 | Foto: Gettyimages | Avtor: O. R.

Ni vročine, ni gneče in drugi razlogi za obisk očarljive Norveške (Poletje 2023)

Poletje je najboljši čas za obisk skandinavskih držav:  Norveške, Švedske in Danske, pa tudi Finska in države Baltika so vse pogosteje omenjene med priljubljeno turistično ponudbo.

Znosne temperature in dolgi dnevi so odličen odmik od poletne pripeke v obmorskih letoviščih, prelepa narava, naravna čudesa, odprta kultura in bogata zgodovina pa navdušujejo na vsakem koraku.

In če kdo še vedno sanja o križarjenju - tudi večdnevni potep z ladjo med norveškimi fjordi je lahko edinstveno doživetje.

Oslo in Lillehammer

Prvi cilj po pristanku letala na Norveškem je prestolnica. Oslo je upravno, kulturno in gospodarsko središče države, in čeprav je metropola z 1,7 milijona prebivalci, ohranja pridih manjšega mesta in skupaj z naravnimi lepotami in razgibano arhitekturo nudi nešteto razlogov za obisk.

Na koncu Oslofjorda na vzhodu Norveške je Oslo obdan z visokimi gorami in velja za eno najbolj zelenih mest na svetu. Narava je na dosegu roke, znotraj meja mestnega območja je 40 otokov, 343 jezer in nešteto parkov.

Menda ima kar 95 odstotkov meščanov v radiju 300 metrov od doma vsaj eno zeleno ali vodno površino.

 Damien VERRIER/Gettyimages

Priljubljena turistična točka, slabih 200 kilometrov iz Osla, je Lillehammer, ki je leta 1994 gostil zimske olimpijske igre, na katere imamo Slovenci zelo lepe spomine.

Sprehod med lesenimi hišami po glavnem trgu, vzpon na vrh smučarskih skakalnic in čudovit razgled na mesto in okoliško pokrajino bo stkal nova doživetja in z njim prav tako prijetne spomine.

 Hilda Weges/Gettyimages

Čudoviti fjordi

Na križarjenju po pravljični pokrajini fjordov je eden od vrhuncev obisk fjorda Geiranger.

Mnogi pravijo, da gre za najlepši fjord na svetu. Ima posebno obliko, obdan je z najvišjimi vrhovi zahodne norveške obale, ponaša se z raznoliko floro in čudovitimi slapovi, vpisan je na Unescov seznam naravne dediščine in je ena najbolj obiskanih turističnih točk v državi.

Nad njim se m dviguje gora Åknes, ki je najverjetneje ena najbolj preučevanih gora na svetu. V njej se namreč počasi, a vztrajno večajo razpoke, zaradi katerih se bo sčasoma odlomila orjaška skalnata gmota (od 50 do 60 milijonov kubičnih metrov).

Ko bo zgrmela v morje, bo povzročila cunami, ki bi lahko razdejal vse bližnje kraje na obali fjorda. Največja razpoka je trenutno velika približno 600 metrov, vsako leto se poveča za tri centimetre.

Po besedah strokovnjakov ne gre za vprašanje, ali se bo to res zgodilo, temveč kdaj.

Narodni park Jostedal

Širna prostranstva neokrnjene narave vabijo v južni del Norveške, v narodni park Jostedal.

Tam se lahko odpravite na izjemen treking med ledeniki in vodotoki, ki so močno razbrazdali pokrajino, med morenami in golimi pobočji, melišči in balvani, deročimi potoki in hrumečimi slapovi.

Jostedalbreen velja za največji ledenik celinske Evrope, ponaša se z neprekinjeno dolžino približno 60 kilometrov. Narodni park, ki je zaščiten od leta 1991, obsega 1314 kvadratnih kilometrov, od tega približno polovico pokrivajo ledeniki.

Mnogi izkoristijo priložnost za nepozabno spomladansko prečkanje ledenikov na smučeh. Eden najbolj obiskanih in dostopnih za obiskovalce je ledeniški krak Briksdal v dolini Oldedalen.

Jana Janina/Gettyimages

Bergen

Obvezna točka na seznamu krajev, ki jih je vredno obiskati na Norveškem, je tudi mesto Bergen.

Bryggen je njegova najstarejša mestna četrt, ki je pod Unescovo zaščito in je prepoznavna po raznobarvni paleti lesenih hišic v pristanišču z nadvse bogato zgodovino.

Ta sega vse do časa Vikingov, med 14. in 16. stoletjem pa se je mesto razvilo v pomembno trgovsko postojanko.

Čeprav so ga večkrat razdejali požari, so se pri obnovi vselej vrnili k značilnemu videzu pisanih lesenih hiš, ki obiskovalce z vseh koncev sveta navdušijo še danes.

Flåmsbana

Posebno doživetje na Norveškem obljublja Flåmsbana. Gre za eno najlepših železniških prog na svetu, ki nikogar ne pusti ravnodušnega.

Globoko v fjordu Sognefjord iz vasice Flåm na progi med Oslom in Bergnom odpelje zelen turistični vlak. Na 20 kilometrov dolgi poti se odpirajo spektakularni razgledi po dolini.

Vožnja skozi 20 predorov in prek 900 metrov dolgega zavitega in strmega spusta je razburljiva, ima nekaj postankov, med drugim ob slikovitem slapu Kjosfossen in obljublja najlepšo razglednico iz tega dela države.

Vožnja je zelo zanimiva tudi pozimi, ko je narava odeta v čudovito belino.

Kisa Markiza/Gettyimages

Dobro je vedeti

  • Najboljši čas za obisk Norveške je poletje, ko boste deležni dolgih polarnih dni. V Oslu denimo junija in julija sonce zaide okoli 23. ure in vzide med 3. in 4. uro zjutraj. Če se boste podali še bolj proti severu, v arktični krog, boste lahko uživali (ali spali) tudi v polnočnem soncu. Precej manj prijetna je Norveška pozimi, ko se sonce prikaže za največ tri ure na dan.

  • Uradna denarna valuta je norveška krona (1 krona = 0,10 evra), zagotovo pa veste, da vas bodo v deželi Vikingov pričakale zasoljene cene: za pivo boste odšteli okoli deset, za kavo okoli pet evrov, kosilo v restavraciji za dva vas bo stalo približno sto evrov.

  • Turistom zaradi visokih cen mnogokrat svetujejo, naj hrano kupujejo v trgovinah. V teh pa nimajo alkohola, prodajajo ga namreč le v specializiranih prodajalnah, ki jih ni lahko odkriti. V mestu je navadno le ena tovrstna trgovina.

  • Ob visokem standardu je Norveška v nekaterih pogledih turistom vendarle tudi bolj prijazna: po vsej državi je dovoljeno brezplačno kampirati, brezplačni so vstopi v vse narodne parke in ogledi naravnih znamenitosti.

Preberite še: Albanija: 5 najlepših znamenitosti, ki vam bodo vzele dih (poletje 2023)

Morda vas zanima tudi: Top 5 destinacij, ki bi jih v 2023 morali obiskati vsi, ki radi potujejo


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)