Albanija: 5 najlepših znamenitosti, ki vam bodo vzele dih (poletje 2023)

Mnogi turisti so v zadnjih letih že odkrili, da je Albanija pravi turistični biser z neokrnjeno naravo, turkiznim morjem, peščenimi plažami in bogato zgodovinsko ter kulturno dediščino.

23.6.2023 ob 6:12 | Foto: Gettyimages | Avtor: O. R.

Albanija: 5 najlepših znamenitosti, ki vam bodo vzele dih (poletje 2023)

Če Albanija zaradi slabih cest in nastanitvene infrastrukture še pred nekaj leti ni bila turistično najbolj zanimiva destinacija, zadnje čase doživlja pravi razcvet.

Povezave so vse boljše, zlasti ob najbolj obljudenih krajih, zrasla je kopica novih hotelov in drugih nastanitev, okolje je bolj urejeno kot v preteklosti, s tem je vedno več gostov, ki raziskujejo to zelo zanimivo državo. Mnogi iščejo le oddih na obali, drugi ga združijo z raziskovanjem naravnih in zgodovinskih znamenitosti v notranjosti.

Poglejte nekaj največjih znamenitosti te vse bolj priljubljene turistične destinacije.

Tirana

Čeprav je glavno mesto Albanije ugnezdeno med visoke hribe, se razvija v pravo evropsko metropolo, kjer v sožitju živi muslimansko, katoliško in pravoslavno prebivalstvo. Med poslikanimi stavbami in spomini na strogi komunistični režim, pod katerim je bila država tako rekoč zaprta do leta 1990, se vzpenja vse več modernih zgradb.

Obvezen je obisk mestnega središča in sprehod do Skenderbegovega trga z Ethembegovo mošejo in znamenitim urnim stolpom, opero in narodnim muzejem. Vse o zgodovini Albanije izveste kar v bunkerju - muzeju Bunk’Art2, po izjemen razgled na mesto pa se lahko odpeljete s sodobno vzpenjačo na razgledno točko v narodnem parku Dajti.

 Leonid Andronov/Gettyimages

Albanska riviera

Največ obiskovalcev Albanije se zgrinja na Riviero, kjer mnogi ob neverjetno čistem in kristalno modremu morju ostanejo brez besed.

Peščene plaže spominjajo na Karibe ali Maldive. Za eno najlepših, a tudi najbolj obljudenih, velja plaža Ksamil. Je del narodnega parka Butrint, ki leži v neposredni bližini grškega otoka Krf in je znan tudi po ostankih rimskega gledališča.

Kopalci so navdušeni nad toplim plitvim morjem, odplavajo lahko do številnih otočkov, ki so oddaljeni le streljaj od obale.

Če je Ksamil preveč obljuden, se je pametno umakniti na kakšno ob bližnjih plaž, kot so Bora Bora, Lori in The Last Bay. Mnogi sicer še raje poiščejo kakšne manj znane in skrite bisere vzdolž obale.

Gjirokaster in Berat

Ena najlepših turističnih znamenitosti v Albaniji je staro otomansko mesto Gjirokaster, ki je del Unescove svetovne dediščine.

Nad njim bdi mogočna trdnjava, od koder se odpira lep razgled na gorovje Gjere in reko Drino. V utrdbi je muzej s številnimi zanimivimi eksponati, med drugim si lahko ogledate ameriško letalo, ki je strmoglavilo med drugo svetovno vojno.

V starem delu mesta se lahko sprehodite med številnimi restavracijami in trgovinicami ter uživate v prijetnem lokalnem utripu.

Na Unescovem seznamu je tudi Berat, ki velja za albansko prestolnico kulture. Znan je kot mesto s tisočerimi okni in je pravzaprav muzej v malem.

Nad reko Osumi se dvigajo visoki hribi, na njih pa je zloženo na stotine kamnitih hiš. Vredna obiska sta tamkajšnji grad in muzej v nekdanji katedrali, ki je posvečen enemu najslavnejših albanskih slikarjev iz 16. stoletja Onufriju.

Skader

Skadrsko jezero je bilo pred milijoni let del Jadranskega morja, sedaj je največje jezero na Balkanu. Na njem poteka meja med Albanijo in Črno goro.

Ime nosi po mestu Skader, ki je eno najstarejših in zgodovinsko najpomembnejših albanskih mest ter pomembno kulturno in gospodarsko središče.

Jezero z okolico navdušuje z bogato favno in floro, je največji rezervat ptic v Evropi, sicer pa zaradi svoje velikosti ponuja ogromno znamenitosti in dejavnosti.

Med drugim se lahko podate na izlet z ladjico, veslate s kajakom in sami raziskujete lepote okolice, se odpravite na pohod po obrežju ali le uživate in si odpočijete na kateri od plaž.

Kanjon Osumi

Za tiste, ki prisegate na avanturistične počitnice, je obvezen obisk albanskega "Velikega kanjona". Če ga boste obiskali spomladi, ko je gladina vode najvišja, ne izpustite priložnosti za rafting po istoimenski reki Osumi in si mogočne pečine oglejte z njenih brzic.

Sicer se lahko skozi neokrnjeno naravo podate na pohod med 26 kilometri dih jemajočih sten, si ogledate slapove, si privoščite piknik in morda tudi zaplavate. Kanjon je ponekod širok le 1,5 metra, drugod pa do 35 metrov in mu pripada sloves enega najlepših v Evropi.

Silvana Merdini/Gettyimages

Dobro je vedeti

  • Čeprav se v Albanijo mnogi odpravijo na poletni dopust, je takrat lahko izjemno vroče, temperature pogosto vztrajajo prek 35 stopinj Celzija. Bolj priporočljiv čas, zlasti za ogled vseh znamenitosti, sta zato pomlad in jesen.
  • Denarna valuta je lek (1 evro = 111 ALL), ki jo je mogoče zamenjati šele po prestopu državne meje. Po celotni državi veljata za vzporedno valuto tudi evro in ameriški dolar.
  • Če boste Albanijo odkrivali z avtomobilom, se pripravite, da boste vijugali med luknjami – nekatere ceste, zlasti v notranjosti, niso v najboljšem stanju. Če pa boste prispeli z letalom in računate na javni prevoz, imejte v mislih, da so možnosti precej omejene in da boste prevoz tudi dolgo čakali.

Preberite še: 15 največjih atrakcij Dubrovnika

Morda vas zanima tudi: Costa Blanca, Španija: Spoj podivjanega urbanizma in zena ob morju


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)