Izkoristite poletje in se lotite nove aktivnosti na prostem (5 idej, kaj lahko počnete)

Čas počitnic je tudi čas sproščenega druženja, zabav in številnih športnih dejavnosti, zakaj pa ne bi letos poskusili česa novega?

26.6.2023 ob 5:29 | Foto: Gettyimages, Instagram | Avtor: O. T.

Izkoristite poletje in se lotite nove aktivnosti na prostem (5 idej, kaj lahko počnete)

Ko zgodaj zjutraj poleti v kampu ob morju večina še spi, nekateri že obuvajo tekaške copate ali vrtijo pedale. Nekateri se odpravijo na jutranje plavanje, drugi na izlet s supom.

V poletni vročini je treba športne aktivnosti prestaviti v hladnejši del dneva, a nekateri imajo več za to volje kot drugi.

Hkrati je prav poletni dopust za marsikoga čas, ko se lahko priljubljeni rekreaciji posveti bolj kot sicer, drugi si prosti čas radi zapolnijo s preizkušanjem česa novega. Če tudi vi letos razmišljate v to smer, poglejte nekaj idej.

Jadranje

Pred dopustom na jadrnici je, četudi imate ob sebi izkušeno spremstvo, dobro spoznati osnove jadranja.

Teh ni tako malo, zato je priporočljiv obisk tečaja, na katerem se boste seznanili z izrazi, opremo, zakonitostmi vetra, vremena in plimovanja ter seveda upravljanja jader. Dobro je začeti na mirnejših vodah, na manjši jadrnici, katero je lažje upravljati in ima le eno jadro.

Treba se je primerno opremiti, pri čemer ne gre pozabiti na oblačila za zaščito pred soncem in slabim vremenom. Številne šole tudi na slovenski obali ponujajo nekajdnevne tečaje, ki vam lahko odprejo vrata v nov najljubši hobi, ki vam bo koščke našega morja prikazal v novi perspektivi.

 Anna_Om/Gettyimages

Ribolov

Slovenija s svojimi številnimi čistimi potoki in rekami velja za eno najlepših destinacij za muharjenje in ima s slovensko muharsko šolo ter Bravničarjevo muho bogato zgodovino na tem področju.

Ribiči z vseh koncev sveta že vrsto let sodijo med najbolj zaželene goste ob Soči, Savi, Kolpi, Savinji in drugih slovenskih rekah, ki ponujajo obilo užitkov v neokrnjeni naravi.

Uradna muharska sezona se v večini revirjev začne 1. aprila, konča pa 30. septembra, obdobje je navadno določeno z lovnim časom postrvi, ki je trenutno najbolj priljubljena muharska riba.

Za ribolov je treba v posameznem revirju najprej pridobiti ribolovno dovolilnico, ki določa tudi različne tehnike muharjenja za lov različnih rib.

Osnov se lahko priučite na tečajih, ki jih organizirajo na najbolj priljubljenih muharskih destinacijah v Sloveniji.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by flyfishing_soca

Supanje

Supanje je v zadnjih letih priljubljen način rekreacije v dopustniških dneh. Ko stojimo na deski, smo v iskanju notranjega in zunanjega ravnovesja, uživamo lahko v neizmerni svobodi in lepotah voda.

S supom lahko odkrivamo skrite zalive in plaže, si s povsem druge perspektive ogledujemo naravne znamenitosti in predvsem uživamo nad vodno gladino.

Če je prevroče, je ohladitev na dosegu. Pridružijo se lahko tudi malo večji otroci, mnogi s seboj na deski peljejo štirinožnega prijatelja.

Napihljiv sup lahko prinesemo s seboj na izlet ali si ga izposodimo na različnih turističnih točkah.

Priljubljena za izlete s supom so zlasti jezera, posebno doživetje pa je lahko denimo raziskovanje solin v Strunjanu, veslanje med tremi mostovi po središču Ljubljane, veslanje po jezeru na Mostu na Soči …

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by SUP Ljubljana

Pohodi po tematskih poteh

Slovenija je prepredena s pohodniškimi potmi. Letošnji dopust izkoristite za katero od številnih tematskih poti in med pohodom spoznajte našo naravno in kulturno dediščino.

Učna pot Škocjan, ki velja za lažjo, denimo pelje po kraški pokrajini parka Škocjanske jame, na njej se lahko poučite o kraških naravnih pojavih.

Pot kulturne dediščine Žirovnica povezuje kulturnozgodovinske spomenike v vaseh pod goro Stol v Karavankah, med drugim Prešernovo rojstno hišo v Vrbi, rojstno hišo Matije Čopa v Žirovnici, spominski čebelnjak Antona Janše na Breznici, zanimiva je tematska pot, posvečena prvemu slovenskemu filmu Na svoji zemlji … 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Božidar Rustja (@bozidarrustja)

Joga

Spokojna tišina poletnega jutra je kot ustvarjena, da si končno vzamete čas in začnete vaditi jogo. Ne potrebujete drugega kot hladen kotiček v senci in blazino za vadbo ter nekaj, lahko tudi spletnih navodil, ki jim boste sledili.

Že če se posvetite polnemu jogijskemu dihanju, boste zase naredili veliko – se končno umirili in očistili stresa, ki se je nalagal v napornih delovnih dneh.

Joga lahko postane razlog za počitnice, saj se lahko s katerim od ponudnikov odpravite na večdnevno delavnico in tečaj, kar je tudi priložnost za širjenje obzorij in pridobivanje novih poznanstev.

Od mestnega vrveža se denimo lahko odmaknete na gorski zrak v Logarsko dolino ali pa se s kabinsko žičnico povzpnete na Kanin in meditirate v tišini med vršaci.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by vesna (@jogapilates_z_vesno)

Preberite še: 15 največjih atrakcij Dubrovnika

Morda vas zanima tudi: Vremenar AccuWeatherja ekskluzivno o poletju 2023: Obstaja velika nevarnost


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)