Rutina, s katero bo otrok sprejel umivanje zob (praktični nasveti ustne higieničarke)

Kako umiti zobe upirajočemu dojenčku in o smotrnosti električne ščetke pri otrocih smo govorili s higieničarko Katjo M. Pečovnik.

2.7.2023 ob 7:28 | Foto: Gettyimages

Slika avtorja - Daša Mavrič Piše:

Daša Mavrič

dasa.mavric@delo.si

Rutina, s katero bo otrok sprejel umivanje zob (praktični nasveti ustne higieničarke)

Z ustno higieničarko Katjo M. Pečovnik smo se pogovarjali o skrbi ustnega zdravja pri otrocih. Njeni nasveti, ki jih sicer deli tudi na svojem Instagramu pod imenom Zobna mami, naj vam bodo v spodbudo, da z otrokom redno in vestno skrbite za zdravje zob.

Starši smo namreč za otrokove zobe odgovorni do njegovega desetega leta in tudi, če si že pri štirih letih zna sam umiti zobke, mu tega ne smemo povsem prepustiti.

»Bodimo pozorni, da so otrokovi mali zobki zelo velika stvar in naša odgovornost,« pravi Katja M. Pečovnik.

Marsikateri starš se sooča s trmastim upiranjem, ko pride do ure, ko je treba umiti zobe. »Naj povem, kaj deluje pri nas doma. Ko je imel sin izrasla prva dva spodnja sekalca, spodnji enki, ki sta praviloma prva zobka, ki izrasteta, sem mu velikokrat kar med dnevom dala ščetko, da se je z njo igral in jo grizel. Takrat, ko jo je imel v ustih, sem ga poskusila zabavati in poščetkati spodnja zobna, malo zdaj, malo čez pol ure, malo čez štiri ure. Vsakič, ko sem videla priložnost.

Na začetku to še ni bilo kot neka rutina, saj je bil se premajhen. Zjutraj sem mu jih na kratko in zvečer na kratko, če je želel sodelovati. Aktivno ščetkanje sem torej izvajala čez dan. Ko je imel že več zobkov, pa sva se začela posluževati rutine; zjutraj, zvečer in tudi kdaj med dnevom.

Umivanje je naša odgovornost, saj otrok res ne more biti sam kriv za nastanke karisa pred desetim letom starosti.

Najbolj je delovalo, da sem mu zraven pela pesmice, posedla sem ga z njegovimi nogicami narazen, proti meni. V roke sem mu dala svojo ščetko in mu odprla svoja usta. Medtem ko sem imela jaz odprta usta, mi je z mojo ščetko ščetkal zobe, seveda pa me je pri tem posnemal in to delal z odprtimi usti, takrat sem jaz izkoristila ta čas in čistila jaz njemu. Na zabaven način se je tega navadil«

Za čiščenje ustna higieničarka predlaga najmehkejšo otroško zobno ščetko, čopasto zobno ščetko za čiščenje zadaj in čiščenje fisur pri zadnjih zobeh ter nitko, kjer so zobje bolj skupaj.

Električne ščetke imajo svoje pasti

Kaj pa električna zobna ščetka, je primerna za otroke? »Uporabo električne zobne ščetke priporočam nekje od šestega leta starosti in ne prej. Moje mnenje je, da moramo otroku do desetega leta starosti pri umivanju pomagati starši.

Dokler otrok ne zna pisati, to je pri okoli sedmih letih, je umivanje zob popolnoma naša odgovornost, saj otrok še nima te sposobnosti motorike v rokah, da bi si lahko kvalitetno poščetkal zobe sam, po sedmem letu pa seveda lahko ščetka sam, da ga naučimo odgovornosti, vendar še vseeno moramo po njegovem ščetkanju, mi še enkrat skozi, sploh na tistih mestih, ki so večinoma slabo očiščena. To je notranja stran pri jeziku in zadaj ter zadaj zunanje lične strani zgoraj in spodaj.

Vsakemu staršu vedno povem, da je umivanje naša odgovornost, saj otrok res ne more biti sam kriv za nastanke kariesa pred desetim letom starosti. Električna zobna ščetka se lahko uporablja od šestega leta naprej, vendar so najboljše sonične ščetke tiste z najmehkejšimi ščetinami, pri najmanjši jakosti.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Katja M.Pečovnik (@zobna_mami)

Dobra stvar je to, da se lahko s soničnimi električnimi ščetkami očisti več oblog kot z navadno, predvsem pa se otrok navadi tresljajev v ustih in je mogoče zaradi tega tudi lažji obisk pri zobozdravniku. A vseeno ohranimo čiščenje z navadno zobno ščetko, sploh zvečer, električna pa se lahko uporabi zjutraj, ko imamo manj časa,« svetuje sogovornica.

Ko kupujemo električno zobno ščetko, moramo paziti, da ne kupimo ščetke, ki je rotirajoča, saj takšna lahko poškoduje obzobna tkiva. »Nikar ne izbirajmo ščetke po izgledu, ponavadi so ravno rotirajoče najbolj pisane in privlačne otrokom,« pravi Zobna mami.

Boljša izbira bo zagotovo sonična ščetka, z najmehkejšimi ščetinami. »Ko jo uporabljamo, prižgemo najmanjšo jakost, gibi pa so nežni in počasni.«

»Električne zobne ščetke nikar ne kupimo zato, da si starši prihranimo čas in da bi nam bilo lažje, ker si bo otrok zobe umival sam,« zaključi Katja M. Pečovnik.

Preberite še: Zakaj so otroška ličila nevarna igrača

Morda vas zanima tudi: Slovenka o tem, kako v resnici poteka študij na Harvardu: To ni kraj brez napak, nasprotno!


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)