Povsem v redu je, če otrok ni srečen

Pomembno je, da otrok med odraščanjem spozna celo paleto čustev in se tako pripravi na izzive, ki jih doživljamo odrasli.

15.9.2023 ob 10:35 | Foto: Gettyimages | Avtor: Da. M.

Povsem v redu je, če otrok ni srečen

Vsak starš zagotovo najraje vidi, da je njegov otrok vesel, dobre volje, konec koncev srečen. Ko nam uspe presenečenje za rojstni dan, ko mu je izjemno všeč naše kosilo ali ko se razveseli izleta, ki smo ga organizirali, se v nas vzbudijo občutki ponosa in potrditev, da kot starši nekaj delamo prav. 

Opazovati svojega otroka srečnega, osreči tudi nas. In če večino časa lahko potrdimo, da je starševstvo vseživljenjsko delo, so to situacije, ko pozabimo na skrbi. 

"Kljub vsemu pa so za otroka pomembni tudi trenutki, ko ni srečen. Ja, prav ste prebrali. Otroci morajo v odraščanju občutiti širok spekter čustev, tudi takšnih, ki so daleč od sreče. Občutiti žalost, strah in razočaranje, je pomemben del odraščanja," piše psihiater Douglas Newton.

"Raziskava o čustvih izpred desetih let, v kateri je bilo vključenih 37.000 ljudi, kaže, da imajo tisti, ki so v otroštvu občutili celo paleto čustev, boljše mentalno zdravje, manjkrat se pri njih pojavlja depresija, so boljšega zdravja in se znajo soočati z različnimi čustvenimi izzivi," piše Newton. 

Ne silimo ga k smehu

Kako pogosto svojemu otroku rečete, zakaj je tako slabe volje in naj se malo nasmeje? Kaj, če bi namesto tega, svetuje psihiater, prisluhnili, kaj ga muči ter se pogovorili o njegovih občutkih. "Tako kot svojih problemov ne rešujemo takoj, tudi pri otrocih to ni potrebno," piše Newton.

 

"Ko lahko, skušajte pomagati otroku pri doživljanju palete čustev. Ko sta na igrišču, ga spodbujate, da spleza nekoliko višje in se sooči s strahom. Pri tem mu seveda ves čas zagotavljajte občutek varnosti. Vprašajte ga, kaj si želi doseči in ga spodbujate k temu ter mu tako pomagate pri doživljanju ponosa. Ko se ne odreže dobro v šoli, razumite njegovo razočaranje in ga spodbudite, da naj bo to motivacija za naslednjič. Ko se bo veliko učil in dobil boljšo oceno, bo še bolj srečen po tem, ko je občutil žalost in razočaranje," trdi Douglas Newton. 

Občasno spopadanje z žalostjo je povsem zdravo, medtem ko stalna žalost to seveda ni. Če vaš otrok kaže simptome depresije, se morate z njim obvezno pogovoriti in poiskati strokovno pomoč. 

S tem ko otroku dovolimo izražanje vseh čustev, starši opravljamo svoje delo, pravi Newton. "Učimo jih krmarjenja skozi situacije, spopadanja s problemi in razvijanja empatije. Vse, kar bodo potrebovali, ko bodo odrasli. Kar pa seveda ne pomeni, da ne smejo biti srečni. Veselje je še vedno pomembno. Izkoristiti priložnosti, ki jih bodo razveselile, je eden najlepših delov starševstva," zaključi Douglas Newton za portal Psychology Today.

Preberite še: Zdenka Zalokar Divjak: Časa za spontano igro skoraj ni več in to je velika škoda

Morda vas zanima tudi: Romana Krajnčan in sin Žigan: Snovalci šolskih programov bi morali biti v stiku z otroki


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)