Tako boste otrokom približali zdravo prehrano

Eden od načinov, da bo imel otrok veselje do hrane in to zdrave, je, da mu omogočite, da sodeluje pri pripravi.

25.8.2023 ob 11:15 | Foto: Gettyimages | Avtor: Melita Meršol

Tako boste otrokom približali zdravo prehrano

Hrana, ki jo – predvsem zjutraj – ponudimo otrokom, pomembno vpliva na njihovo zdravje ter ne nazadnje na sposobnost učenja in pomnjenja.

Obnovimo nekaj ključnih prehranskih navodil in ne pozabimo na vitamine in minerale.

Zajtrk je pomemben obrok dneva

Obrok naj bo pester, vključuje naj osnovna živila z manj sladkorja in umetnih dodatkov. Namesto sadnih jogurtov kupimo navadnega in mu primešamo sadje ali žličko domače marmelade. Dobra izbira so jajca in sir. Izogibamo se prevelikim količinam mesnih izdelkov, saj vsebujejo veliko soli.

Primer zdravega zajtrka je tudi: košček polnozrnatega kruha ali graham štručka z malo nemastnega sira ali skutnega namaza s koščkom paradižnika z origanom in skodelica toplega mleka ali čaja.

Kuhajmo z otroki

Da je kuhanje z otroki dobra ideja, vedo povedati tudi svetovno znani kuharji. Jamie Oliver in Gordon Ramsay sta večkrat poudarila, da jih najlaže navdušiš za novo vrsto hrane, če jim dovoliš, da ti med kuhanjem gledajo pod prste. Nekaj čarobnega se zgodi v kuhinji, ko roke sekljajo sestavine in iz loncev omamno zadiši.

Radovednost ne pozna starostne omejitve, čutila pa so tista, ki nas prepričajo, da pokusimo nekaj novega. Namesto da otroku rinete pod nos pri­pravljen krož­nik in ga silite jesti, raje pustite odprta kuhinjska vrata, ga prosite, da vam pomaga oprati zelen­javo ter pripraviti mizo, in glej, želja po jedi se rodi sama od sebe.

 

Kakav za posladek

Šolarji morajo hkrati paziti, da pojedo dovolj hrane, bogate s cinkom, saj po raziskavah njegovo pomanjkanje sproža slabost, težave s kožo, depresijo in nepojasnjeno hujšanje. Cinka je veliko v školjkah in drugih morskih sadežih, stročnicah, oreščkih in semenih.

Prav tako je pomembno železo, njegovo pomanjkanje namreč vodi v slabšo koncentracijo ter s tem povezano popuščanje v šoli in pri drugih dejavnostih. Železa je največ v mesu, žitu, tudi kruhu, ribah, sadju in zelenjavi, posebno stročnicah. Prvovrstni viri so jetrca, bučnice, morske alge, soja, leča, jajca in živilo za posladek, kakav.

Nujna kalcij in magnezij

Kalcij je eden najpogostejših in najpomembnejših mineralov v človeškem telesu. Pri otrocih je pomemben zlasti zato, ker omogoča nemoten razvoj in rast, vpliva na razvoj, strukturo in čvrstost kosti ter zob in na delovanje mišic. Kalcij najdemo v mleku, siru, semenih, fižolu, leči, mandljih, listnati zelenjavi ...

Pogosto otrokom primanjkuje tudi magnezija, ki pomembno prispeva k ohran­janju zdravih kosti in zob, zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti. Magnezij je naravno prisoten v mnogo živilih, dobri viri pa so orešč­ki, polnozrnata žita, stročnice in zelena zelenjava in krompir. V manjših količinah ga vsebujejo tudi mleko, perutnina, pomaranče, banane in čaj.

Kaj pa sladkarije?

Ustrezno kombinirane jedi izboljšajo spominske in aritmetične zmožnosti ter pozornost pa tudi zmožnost reševanja kompleksnih nalog in razpoloženje. Vse življenjsko pomembne hranilne snovi, ki jih potrebujejo tako možgani kot celotno telo, otroci najzanesljiveje dobijo s pestrimi obroki.

Sadje in zelenjavo morajo uživati vsak dan. Ustrezna izbira živil je pomembna tudi zato, ker telo nekaterih hranil ne more proizvajati samo, so pa nujna za njegovo delovanje. Med njimi so najpomembnejši vitamini, minerali, oligoelementi in maščobne kisline. Žal se slabim živilom ne bodo mogli nikoli popolnoma izogniti.

Tudi ne najbolj zdrave sladkarije se bodo zagotovo kdaj znašle v njihovih ustih, a nikar se preveč ne obremenjujmo s tem.

Preberite še: Najboljša hrana za srce

Morda vas zanima tudi: Ta začimba naj bi imela podobne učinke kot antidepresivi


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)