Hrana, ki po ajurvedi ohlaja telo

Poleti je jedilnike dobro sestavljati pretežno iz živil, ki ohlajajo telo.

14.8.2023 ob 7:00 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Hrana, ki po ajurvedi ohlaja telo

Na principe ajurvede mnogi gledajo kot na tehnike, ki zagotavljajo zdrav način življenja in pomagajo pri premagovanju različnih bolezni.

Veda je široko uporabna in na njena določena dognanja oziroma priporočila se lahko opira domala vsak. Poleti je tako dobro vedeti, katera živila telo ohlajajo in so zato dobrodošla ter s katerimi je boljše počakati na jesen in zimo, ko se bodo temperature spustile.

Vsekakor je že nasploh, predvsem pa poleti, z jedilnikov priporočljivo črtati težko in mastno hrano ter sladke pijače in alkohol.

Ajurveda gre še korak naprej in živila deli glede na njihov učinek na telo. Ta ni vedno povezan s temperaturo hrane. Po ajurvedi denimo sladoled sodi med topla živila, saj se telo pod njegovim vplivom na dolgi rok segreva.

Tu je seznam toplih in hladnih živil.

Topla hrana

  • Topla živila, ki so najpogosteje na jedilniku, so česen, črni poper, čebula, ingver in začinjena pekoča hrana nasploh.
  • Krompir, brokoli, špinača in korenasta zelenjava, kot so korenje, repa, koleraba.

Korenje in krompir segrejeta telo.

  • Sveže sadje, kamor sodijo jabolka, pomaranče, mango.
  • Začimbe bazilika, origano in gorčica  po ajurvedi prav tako sodijo med topla živila.

Hladna hrana

  • Mlečni izdelki, denimo mleko, jogurt, sir, smetana, imajo učinek hlajenja na telo.
  • Vsi sojini izdelki, tako sojino mleko kot tofu.
  • Zeleni čaj v tej kategoriji zavzema pomembno mesto.
  • Zelenjava, kot so paradižniki, šparglji, zelena solata, jajčevci in tudi gobe, so živila, ki ohlajajo.
  • V kategorijo hladne hrane spada določeno sadje, med drugim banane, jagode, lubenice, melone, kivi, marelice.

Melone in lubenice so obvezne spremljevalke poletja.

Nobenega pretiravanja

Res je, da naj bi v določenem delu leta prevladovala živila, ki ohlajajo in v drugem tista, ki segrevajo, v nobenem primeru pa ne enih ne drugih ne bi smeli povsem izločiti iz prehrane:

"Pretiravanje s toplimi živili vodi v povečanje toplote v telesu, to povzroča težave v prebavnem sistemu, ovira gibljivost telesa, izzove osip na koži ter v skrajnem primeru čir na želodcu," opozarja ajurvedski strokovnjak B. N. Sinha.

Dodaja še, da tudi s hladnimi živili ne bi smeli pretiravati. Preveč hladne hrane se odraža z napadi kašlja, pogosto gripo in slabostjo. Najboljša je letnemu času prilagojeno razmerje vseh živil, za hitro ohlajanje pa ajurveda priporoča nekaj pijač:

Kokosova voda

Takšna brez dodatkov hitro ohladi telo, hkrati dovaja še vitamine in minerale. Kozarec kokosove vode dnevno, zlasti poleti, pomaga proti okužbam, zagotavlja več energije in telesu dovaja vlago.

Voda z limono

Ena od najboljših pijač za ohlajanje, ki učinkuje v trenutku, je voda z dodatkom soka limone, po želji jo lahko sladkate z medom. 

Voda z limono odžeja in ohlaja telo.

Sirotka

Še ena poletna pijača s hitrim učinkom. Premore dolgoročen vpliv, in če boste s kozarcem sirotke začeli dan, bodo tudi najvišje temperature znosnejše.

Povzeto po portalu food.ndtv.com

Preberite še: 7 nasvetov za lepše jutro (po ajurvedi)

Morda vas zanima tudi: Maja Sotenšek: Vem, zakaj sem zbolela za rakom


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)