7 nasvetov za lepše jutro (po ajurvedi)

Tradicionalna indijska medicina ponuja nekaj odličnih nasvetov za lepo jutro in dober dan.

1.6.2019 ob 3:54

zenska_jutro_postelja_micna.jpg

Za tiste, ki morda ne veste: ajurveda je tradicionalna indijska medicina, ki veliko pozornosti namenja pravilni prehrani, uporabi tradicionalnih zelišč, zdravilnih rastlin ter izpostavlja pomen telesu ter duši prijaznega življenjskega sloga. 

Velik poudarek namenja usklajenemu delovanju telesa in duha, kajti prav to zagotavlja dobro počutje. Ker je zanj treba začeti skrbeti na začetku dneva, ima tudi nekaj odličnih napotkov za lepše jutro, ki obljublja čudovit dan. Za Pure wow jih je nanizala poznavalka te veje holistične medicine in inštruktorica joge, Sarah Kucera.

Vstanite pred (ali skupaj) s soncem

Kar pomeni med peto in sedmo uro zjutraj. To je najugodnejši del dneva za meditacijo, urejanje misli in posvečanje sebi.

Res je sicer, da je to zgodnja ura, ob kateri mnogim ni lahko vstati iz tople postelje. Približajte se ji postopoma: vsak dan budilko nastavite za 20 minut prej in počasi se boste prebujali v delu dneva, ko bodo misli med meditacijo najbolj sodelovale z vami.

zenska_jutro_okno_kava_micna.jpg

Meditirajte

Torej, vstali ste zgodaj in sedaj imate čas za meditacijo. Vaši možgani so spočiti, mirni in še neobremenjeni z novimi nalogami, zato bo misli najlažje usmerjati in se primerno sprostiti pred novimi izzivi. Nič hudega, če niste vešči meditacije. Pomaga tudi mirno sedenje v tišini.

zenska_jutro_postelja_okno_meditacija_micna.jpg

Očistite jezik

Morda se zdi neobičajno, a čiščenje jezika s posebnim strgalom ne pripomore le k boljši ustni higieni, temveč je tudi dejanje, ki izjemno sprošča. Hkrati boste z njega odstranili obloge in z njimi toksine, ki so se tam nabrali čez noč.

zenska_jezik_cist_micna.jpg

Popijte vročo vodo

Preden posežete po skodelici jutranje kave, ki je nikoli ne smete piti na prazen želodec, si privoščite kozarec dobre stare vode. Zlasti topla bo spodbudila prebavni sistem in izboljšala počutje, da bi alkalizirali telo, pa ji dodajte malo soka limone.

skodelica_voda_limona_micna.jpg

S ščetko očistite telo

Suho ščetkanje je v ajurvedi imenovano garshana in poživi kožo, spodbudi pretok krvi v njej, pospešuje delovanje limfnega sistema in s polti odstranjuje odmrle celice. Začnite pri nogah in počasi potujte proti zgornjemu delu telesa.

zenska_telo_scetka_suho_micna.jpg

Privoščite si masažo z oljem

Ritual se imenuje abhyanga in vključuje nanos toplega olja na telo ter nežno masažo. Privoščite si jo pred prho in po suhem ščetkanju. Najboljši so sezamovo olje, šea ali gee maslo, primerni pa sta tudi kokosovo ali mandljevo olje.

zenska_kopalnica_olje_telo_micna.jpg

Pojejte zajtrk

To ne pomeni, da na poti v službo mimogrede pospravite sendvič. Raje si vzemite čas in doma pojete hranljiv zajtrk, denimo ovsene kosmiče, jajca ali polnozrnat toast z avokadom. Ključno je, da sedite in uživate v hrani ter tako zaključite jutro, ki obljublja lep dan.

zajtrk_borovnice_banana_kosmici_micna.jpg

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock

Priporočamo tudi: Pet pijač, ki učinkovito nadomestijo jutranjo kavo Ali pa: Vsi učinki hladne jutranje prhe

Preberite še: Sedem trikov, s pomočjo katerih se boste vedno prebudili sveži


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)