7 preprostih navad za lepše jutro

Mogoče si je zagotoviti prijetnejša in manj stresna jutra.

2.8.2018 ob 3:59

jutro_zenska_kava_micna.jpg

Če ne spadate med tiste redke jutranje ptice, potem tedaj, ko vas iz spanja prebudi budilka, ne prekipevate od energije in dobre volje. Roko na srce, jutra za večino niso lahka. Na srečo pa obstajajo preproste navade, s pomočjo katerih bodo nedvomno prijetnejša in manj stresna. Nekaj takšnih prinaša Insider.

Oblačila in vse, kar potrebujete, pripravite zvečer

Poskrbite, da se vam zjutraj ne bo treba ukvarjati s tem, kaj boste oblekli, kaj boste vzeli s seboj na delo in kje imate ključe. Oblačila izberite že zvečer, naj vas počakajo na obešalniku. Prav tako že preden ležete k počitku pripravite vse, kar boste morali ob odhodu od doma vzeti s seboj. Tako boste imeli zjutraj na voljo več časa in se boste v miru pripravili na nov dan.

Za zvok alarma ne izberite svoje najljubše pesmi

Čeprav je prijetno, ko vas zbudi najljubša melodija, ta ni najboljša izbira. Kajti, če vas bo prebujala iz sanj, boste pod stresom vedno, ko jo boste slišali po radiu ali na nosilcu zvoka. Bolje je izbrati pesem, ki vam je sicer všeč, gre v uho, a vam ne pomeni nič posebnega.

Vstanite prej

Najpogostejši vir jutranjega stresa je pomanjkanje časa. Čeprav se ne sliši najbolj mamljivo, da bi vstajali prej in bi nedvomno raje poležavali do zadnje minute, bo vseeno bolje, če vas bo budilka zbudila dovolj zgodaj, da vas ne bo priganjal čas. V 15. minutah ali pol ure se tako ali tako ne bi prav nič naspali, jutro pa bo zaradi dodatnih minut zagotovo lepše.

Naj vas predrami vonj po kavi

Če ste ljubitelj kave, potem se boste strinjali, da ni lepšega vonja kot je tisti, ki kuhinjo napolni tedaj, ko se ta kuha na štedilniku. Z vonjem vas bo prebudila, če jo bo skuhal strojček, dragi ali vi sami. 

Telefon naj počaka

Preden ga vzamete v roke, se oprhajte, pojejte zajtrk in si privoščite kavo. Verjemite, prvi trenutki dneva brez telefona bodo veliko manj stresni.

Privoščite si malo tišine

Če je to le mogoče. Dovolj bo že, če se boste v tišini oprhali, se dokončno prebudili, dodobra nadihali in zbrali svoje misli. Ob tej, čeprav kratki meditaciji, boste imeli občutek, da vi obvladujete dogajanje in ne dogajanje vas.

Pripravite se na naloge

Potem, ko se povsem prebudite in sebi namenite nekaj minut, se posvetite obveznostim, ki vas čakajo. Na hitro preglejte svoj koledar, se spomnite, kaj vse vam dan prinaša in se pripravite na nove naloge. Tako pripravljeni jim boste lažje kos in lepše ne bo le jutro, temveč tudi dan.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)