10 čudovitih poletnih cvetlic, ki jih vsi obožujemo (z nasveti za nego)

Poletje je bogato s pisanim cvetjem, ki polepša notranje prostore in okolico doma.

2.8.2023 ob 6:15 | Foto: Cheryl Ramalho (naslovna) /Gettyimages | Avtor: M. FL.

10 čudovitih poletnih cvetlic, ki jih vsi obožujemo (z nasveti za nego)

Poletje nas razvaja s pisanim cvetjem, ki v nas z vonjem in videzom pogosto prebuja nostalgijo. Neredko nas spomni na babice, ki so ga gojile na svojih vrtovih ali so ga imele v velikih vazah.

Kajti cvetlice, ki jih obožujemo danes, so cenile generacije pred nami. V dokaz temu je seznam desetih čudovitih brezčasnih poletnih cvetlic.

Gladijole

Da se moč in lepota ne izključujeta dokazujejo gladijole, ki s svojimi suličastimi listi spominjajo na ostre sablje in simbolizirajo moč, njihovi nežni cvetovi pa očarajo z obliko in neštetimi barvami.

Razpon barv, v katerih cvetijo gladijole, je res širok: od belih, rumenih do vijoličnih in vinsko rdečih odtenkov.

Če jih imate v šopku, v vodo dodajte pol aspirina, ki bo podaljšal njihovo trajanje, vodo menjajte vsaka dva dneva in pri tem dobro pomijte vazo. Če vam rastejo na vrtu, je treba čebulice v jeseni izkopati in jih prezimiti v temnem, hladnem prostoru, spomladi pa posaditi nazaj na gredice.

Gladijole predstavljajo kombinacijo nežnosti in moči.Foto: Anton Nikitinskiy/Gettyimages

Pelargonije

Misel na pelargonije pred oči prikliče bogato okrašene okenske police in balkone naših babic, kajti prav pelargonije so že dolga leta ene najbolj priljubljenih zunanjih okrasnih cvetlic. Tudi te cvetijo v mnogih odtenkih, od belih, rumenih, rdečih, oranžnih, rožnatih …

So odporne in nezahtevne, prenašajo visoko vročino, jih pa je v njej treba zalivati dvakrat na dan. Pomembno je tudi redno odstranjevanje odcvetelih cvetov in rumenih listov. Tako bodo pelargonije cvetele vse do jesenskih dni.

S pravo nego bodo cvetele vse do jeseni.

Begonije

Idealne za male balkone, očarajo z nežnim cvetom bele, rožnate ali rdeče barve, uspevajo na sončnih in na senčnih mestih, treba pa je biti pozoren pri zalivanju: zaliva se jih šele, ko je zgornji sloj zemlje povsem suh.

Premokra zemlja lahko povzroči gnitje korenin.

Premokra zemlja povzroči gnitje korenin.

Kozmeje

Kozmeje so enoletnice, a se na gredice zasejejo same. So nezahtevne, visoke z nežnimi cvetovi bele, rožnate ali vijolične barve.

Včasih potrebujejo oporo, saj so njihova stebla krhka, uspevajo tudi na močnem soncu in s sladkim nektarjem privabljajo čebele.

Na kozmejah se rade gostijo čebele.

Nagelj

Opojno dišeči cvetovi so bili nekdaj doma na mnogih oknih in so simbol zlasti hiš na Gorenjskem. Sicer obstaja več vrst nageljnov, nekateri rastejo v naravi in so čudoviti v šopkih travniških cvetlic.

Posajeni v koritih potrebujejo veliko vlage in jih je treba pogosto zalivati, vendar ne po listih, saj vlaga na njih izzove plesen. Uspevajo na veliko svetlobe, vendar ne marajo neposrednega sonca.

Travniški nageljčki so lepi tudi v šopku. Foto: Iva Vagnerova/Gettyimages

Hortenzija

Ena najlepših poletnih cvetlic, primerna kot rezano cvetje ali grmičevje na vrtovih. Vzgajati jo je mogoče tudi v dovolj veliki sadilni posodi.

Barva cvetov je odvisna od kislosti zemlje. Kadar pH te znaša od 3 do 4,5 so cvetovi modri, v nevtralnih in alkalnih tleh s pH-jem od 4,5 do 7 so cvetovi vijolični. Le bele hortenzije so vedno bele.

Z različno kislostjo zemlje spreminjajo barvo cvetov.

Petunije

Petunije so še ene od priljubljenih okrasnih cvetlic na balkonih, okenskih policah pa tudi na gredicah. Njihovi cvetovi so lahko beli, rdeči, rožnati, vijolični.

Potrebujejo redno zalivanje in rezanje odmrlih cvetov. Ne prenesejo močnega vetra, saj ta lahko polomi njihova krhka stebla.

Ne marajo močnega vetra.

Cinije

Cinije so čudovite na okrasnih gredicah in v vazah kot rezano cvetje. So nezahtevne in primerne za začetnike. So vzdržljive in razen občasnega zalivanja ne potrebujejo dodatne pozornosti.

Cvetijo v široki barvni paleti in vztrajajo do prvih jesenskih dni.

Nezahtevne cinije uspevajo tudi neizkušenim ljubiteljem cvetja. Foto: Anton Nikitinskiy/Gettyimages

Divja lilija

Lilije so nedvomno zvezde vrtov in šopkov, a so za gojenje zahtevne in velikokrat žrtve škodljivcev. Za razliko od divjih lilij, ki očarajo z nekoliko manjšimi, a prav tako lepimi cvetovi, in rastejo domala povsod.

Zvečer se cvetovi zaprejo, zato jih je najbolje nabirati zjutraj in divje lilije dodajati šopkom travniškega cvetja, očarljive so tudi posajene vrtu ali v veliki sadilni posodi.

 Divje lilije ne zahtevajo veliko pozornosti. Foto: Mariia Romanyk/Gettyimages

Rudbekija

Trajnica, ki nekoliko spominja na sončnico, le da so njeni cvetovi manjši. Njena domovina je Severna Amerika, zato jo pri nas v divjini le redko najdemo, velikokrat je okras vrtov.

Obstaja več kot 40 vrst rudbekij, ki cveti v rumeni, oranžni pa tudi rdeči in rožnati barvi. Za vzgojo ni zahtevna, zaliti jo je treba nekajkrat na teden, žal jo rade obiščejo listne uši.

Rumeni cvetovi s temnimi prašniki spominjajo na sončnice.

Povzeto po portalu zadovoljna.dnevnik.hr

Preberite še: To cvetje vam v življenje prinaša srečo (glede na vaš dan rojstva)

Morda vas zanima tudi: Skriti pomeni travniškega cvetja (zato so te divje rože tako dragocene)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)